Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

fz által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (136)Időben csökkenő Időben csökkenő
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2007.01.02. 10:31
Les Trois Vallees: 12.27-30 között négy napot síeltem, nagyon kevés hó volt, a pályák fele zárva volt. A nem hóágyúzható pályák közül szinte egyik sem volt nyitva!!!

Nyitástól 11-ig az éjszaka tökéletesen megcsinált pályákon jól lehetett síelni, 11-től ebédig elviselhető, egy után kőtenger. Rengeteg volt a síelő a pályákon, mert a pályák felén nemcsak a teljes területen megszokott síelő próbálkozott, hanem a környező helyekről is átjöttek, ahol még rosszabbak volt a hóhelyzet.

A természetes hómennyiséghez képest nagyon jól lehetett síelni, összességében gyenge közepes.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.12.21. 16:19
Na, akkor én is hozzátenném a 10 centemet a dologhoz.

Háttér: voltam 3 Völgyben kétszer (egyszer Val Thorens-ben, egyszer Les Menuires-ben laktam), egyszer Val d'Isere-ben, egyszer Alpe d'Huezben, egyszer Valmorel-ben, egyszer La Plagne-ban, kétszer Briancon-ban. Egy-egy napot Les Arcs-ben és Les 2 Alpes-ban.

Nekem nem voltak rossz tapasztalataim, de kétségtelen, hogy az osztrákok vendégszeretőbbek. Ezzel együtt a franciák bunkósága és idegen nyelv nem tudása messze el van túlozva, ezen a fórumon is, és általában is a magyar síelők körében. Én franciául kb. 50 szót tudok, így általában az angollal próbálkozom, a fenti helyeken kb. 50 százalékos sikerrel. A hütékben nem próbálkozom a hozott kajámat elővenni, így nem adok alapot arra, hogy kinézzenek vagy kiküldjenek onnan. Én átlagosra értékelném a vendégszeretetet, semmiképpen sem kirívóan rossznak. Hozzáteszem, hogy én inkább a felső kategóriás francia terepeken voltam, ahol vannak külföldiek nem (volt) szocialista országból is, így az idegen nyelv ismerete nyilván általánosabb, mint az olyan "magyar" helyeken, Les Orres, Superdev.. stb.

Szóval, ha a kiszolgálás színvonaláról beszélünk, különböztessük meg az egyes helyeket, de legalább a kategóriákat.

Csúcs: Les Trois Vallees, Val d'Isere/Tignes, Les Arcs/La Plagne, Portes du Soleil, Megeve

Felső közép: Alpe d'Huez, Les 2 Alpes, Serre Chevalier (Briancon)

Alsó közép: Valmenier, Valmorel, Risoul

Alsó: Les Orres, Superdev., Valfrejus


Itt is igaz: olcsó húsnak...
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.12.21. 15:58
Valaki kérdezte, hogy Les 2 Alpes vagy Alpe d'Huez.

Minden szempontból jobb az utóbbi, talán az off piste lehetőségeket kivéve, de azt sajnos egyik helyen sem tudtam kipróbálni, mert amikor 2000/2001 fordulóján ott voltam, nagyon kevés volt a hó. AdH nagyobb, változatosabb, jobban eloszlik a tömeg. Én azt javaslom, hogy menjetej egy hétre AdH-ra, és egy napra menjetek át L2A-ba, mi is ezt tettük. A bérlet egy apra jó a másik helyre, a hat napos felmutatásával adnak egy 1 napost a pénztárban a másik helyen.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.12.16. 20:10
Sítudás: 30 éve síelek
Kor: 35 év
Férfi

Rangsoromat már feljebb közöltem.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.12.14. 17:52
Sziasztok,

Hátha idén is születik néhány vélemény. Gyerünk, szvazzatok :)
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.12.14. 11:59
Alpermoi

Olaszországban nekem az volt a tapasztalatom, hogy nagyon sok a déli fekvésű terep, a pályagondozásban pedig semmi különöset nem láttam. Ausztriát ebben a tekintetben nem lehet szerintem megelőzni, így eléggé megdöbbentem, hogy valaki a hofgasteini élményei miatt inkább Olaszországba megy. A másik bajom a megközelíthetőséggel van, elég sok a nem autópályás rész az úton, illetve az A2-esen kell menni, ami szűk, és állandóan terelések vannak rajta, így körülbelül azonos minőségű olasz terepre több órával lassabban jutok el, mint Ausztriában.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.12.14. 11:53
Köszi, szerintem is reális a listád, csak Solden maradt le róla. Obertauern-nél is és Lech/Zürsnél is jobb helynek tartom Soldent, mind mérete, mind pedig a nagy szintkülönbségek miatt. Sajnos Ausztriában nagy a lemaradásom, mert csak négy helyen voltam az általad felsoroltak közül.

Őszintén szólva nekem Sefaus-Fiss-Ladis teljesen ismeretlen volt sokáig, de egy másik fórumon sokan dícsérték.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.12.14. 00:41
kb öt éve voltam ott, Soldenben laktunk, és utolsó napra nem vettünk bérletet, hanem átmentünk Obergurgl/Hochgurgl-ba. 1 nap alatt besíelhető, közepesnél jobb terep, magasan vannak a faluk, így nagyon hóbiztos. Arra emlékszem, hogy volt egy pálya, egy rém régi együlős lift szolgálta ki, ahol méteres buckákat találtunk, direkt nem ratrakolták és jó meredek is volt, ott visszajöttek a szlovákiában tanult buckasí elemek. Mondjuk nem is láttunk rajta túl sok más próbálkozót.
Egy hétre biztos nem mennék oda, de egy napra Soldenből megérte átmenni.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
Topik: Ischgl
2006.12.14. 00:34
Nekem Ausztriában Ischgl a kedencem. Samnaunba lemenni, és vissza a kétemeletes kabinnal egy nagyon kellemes túra. A liftrendszerre külön felhívnám a figyelmet, mert hipermodern. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.12.14. 00:25
Valaki említette Svájcot. Svájc nekem a nagy csalódás, gyenge liftrendszerei és széttagolt pályarendszerei miatt elsősorban. Franciaország legjobb terepei nekem jobban tetszettek.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.12.14. 00:22
Én december 26.-án indulok St Martin de Beleville-be, ami Les Menuires alatt egy kisebb falu. Egyszer voltam Les Menuires-ben, egyszer Val Thorens-ben, és a két hét nem volt elég a 3 völgy besíelésére, illetve arra nem, hogy minden pályát érintsünk.

Nekem a 3 völgy a csúcs, bár Val d'Isere/Tignes-ben több a meredek pálya. A 3 völgy a világ legjobb terepe szvsz, ha a méret és a változatosság számít.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.12.13. 18:52
Stani

Te úgy tűnik, sok helyen voltál már, Neked mik a kedvenceid? Kíváncsi lennék.

Üdv.
fz
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.12.13. 18:51
apalermoi

Én viszont eddig csak jó tapasztalatokkal tértem vissza a franciáktól, és voltam már vagy tízszer.

Olaszországban sajnos a természeti adottságokat tartom eleve rosszabbnak, akármilyen finom is a grappa meg a pizza. Persze ízlések és pofonok...
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.12.13. 18:48
Stanii

"A kaja árak nem, a többi általánosságban igaz, persze a tényszerűség kedvéért érdemes azt is hozzátenni, hogy Fo.-ban 10 embernek adnak ki akkora appartmant, mint az osztrákoknál kettőnek :) Jó ebben némi sarkítás is van, de alapjáratban kisebbek a szállások."

Teljesen igazad van, azonos létszámra meghirdetett apartmanban egy főre jutó légtér kb fele Fro-ban, mint Ausztriában. Mi ha Franciaországba megyünk, négyen szoktunk kivenni egy hatost, úgy már elviselhető.



"Tuxon? a gleccseren? Melyikre gondolsz konkrétan, az egész tele van húzóliftekkel, egy fix dupla és háromülésessel. Stubai liftrendszerileg sokkal modernebb, jobb!"

Stubai nekem kimaradt, azzal nem tudom összevetni. A hosszú kabinosok, amik Tux fő liftjei, amikre én gondoltam. Nyáron még nem síeltem ott, csak tavasszal, amikor végig nyitva volt a rendszer.


Amit a magasságról írsz, illetve az alacsonyan fekvő pályákról, azok extrém példák. Japán, USA, Skandinávia, ezek nincsenek a magyar síelők (főbb) célállomásai között.

"Csakhogy a fahatár alatt fekvő pályáknak megvan az az óriási előnye, hogy rossz időben is használhatóak, élvezhetőek. Ugyanakkor efelett sok sikert rossz időjárási körülmények között, pl teljes white-outban, amikor a talaj összefügg az éggel s semmi tájékozódási pontod sincs."

Igaz, jó, ha van vágott pálya is! Én azt nem szeretem, ha csak az van.



Franciáknál a nagyobb rendszereken bevett szokás, hogy a pályákat, legalábbis azoknak egy bizonyos részét nem mindennap kezelik. Ez főleg a későtavaszi időszakban jelenthet gondot, amikor a széttúrt pálya az éjszaka folyamán megfagy... a jégdarabokon biztosan óriási élmény lehet másnap sízni:)

Tény, hogy a franciák nem ratrakolnak minden nap minden pályát, a feketéket meg különösen nem. Összességében a pályagondozásról nekem mégis jók az emlékeim, bár az osztrákok ebben verhetetlenek. Liftrendszerek nagyon különbözőek, de a terepek minősége sokszor jobb lifteket érdemelne, bár ez még inkább igaz Svájcban.

A hóágyúra a franciák a nagyobb magasság miatt kevesebbet költenek, de például e tekintetben Brianconban egyik évről a másikra is sok pozitív változást láttam.

Sajnos néhány nagy terep még valóban kimaradt, de majd előbb utóbb pótolom. Azóta, mióta az összefoglalót írtam, voltam Saas Fee-ben például, majd azt is beépítem.

Dec 26.-án 3 Völgybe térek vissza, majd küldök egy élménybeszámolót.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.12.13. 18:35
RM!

A Harakiri-t volt szerencsém kipróbálni Mayrhofen-ben, az a szakasz, ami tényleg meredek, van vagy 200 méter hosszú. A pályarendszer többi része viszont max piros, legalábbis így három év távlatából nem emlékszem meredek pályára.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.12.11. 15:56
Sziasztok!

Most, így idény előtt idemásolom a leírásomat
néhány terepről, talán segít a választásban. Az írás két éves, azóta ki lehetne egészíteni.

Ha valakit valamelyik terep részletesen érdekel, írjon egy bejegyzést, és részletesebben válaszolok. Előre elnézést azoktól, akik a saját kedvencüket nagyon jónak tartják, és én esetleg lehúzom.

Hásom kategóriában osztályoztam:

hóbiztosság
meredekség-szintkülönbség, tehát, hogy mennyire profiknak való
pályák mennyisége

Szlovákia
Legalább 10 éve nem voltam, úgyhogy élményeim nem naprakészek. Voltam Chopokon, Lomnicon, Donovalyn, Certovicán és Csorba tónál. Chopok nem rossz, mondjuk megüti Semmeringet adottságban, de egyébként horror. Általában úgy gondolom, hogy Szlovákia az ár minőség arányban a leggyengébb, mivel bár a legolcsóbb, de hóbiztosságban, szintkülönbségben, felvonó kapacitásban gyenge. A magasság sípályákon véleményem szerint 2000-en kezdődik, a számottevő terepeknek van 3000-es csúcsa.

Osztályzatok:
Chopok 2,3,2
Donovaly 1,2,1
Lomnic: 3, 3, 1
Certovica: 1,2,1
Csorba tó: 1,2,1

Szlovénia
Kransja Gora
Nagyon alacsonyan fekszik, 1 számottevő pálya van, a többi vagy rövid, vagy libalegelő, vagy egyszerre a kettő. Hóbiztosság gyenge.
Oszt: 2, 2, 2

Ausztria

Ausztriában az igazán komoly terepek legalább 500 km-re vannak Budapesttől, a legjobbak meg 800-ra. A felvonó, apartman, kaja árak magasabbak mint a síelés mekkájában, Franciaországban.

Semmering Hirschenkogel
Sokkal gyengébb, mint rokona Stuhleck, a tömeg is nagyobb, osztrák viszonylatban észrevehetetlen pálya hétvégén tömeggel és rengeteg tahó magyarral.
Oszt: 3,2,2

Semmering Stuhleck
Tulajdonképpen két pálya van, szintén nagy a tömeg, kicsit nagyobb a szintkülönbség, mint Hirschenkogelen. Előnye, hogy három óra alatt simán ki lehet érni, inkább 2,5 óra.
Oszt: 3, 2, 2

Monichkirchen
Libalegelők, rövid pályák, apró alsó-ausztriai pálya.
Oszt: 2, 1, 1

Hochkar
Az alsó ausztriai síterepek legjobbika, bár nincs magasan, sajátos mikroklímája miatt rendkívül hóbiztos. Liftrendszere modern, búrás ülőliftek többnyire, hátránya, hogy fönn a pályánál alig van szállás, így minden reggel és este egy meredek 10 km-es szerpentinen kell menni, sokszor hólánccal, főleg hátsókerék hajtású kocsival szar ügy. Van egy igen meredek, bár elég rövid fekete pálya is.
Oszt: 4, 3, 2

Schladming
Amióta néhány éve összekötötték a 4 különálló pályarendszerét, komoly hellyé vált, kb 5 óra alatt ki lehet érni. Modernizálódott a liftrendszer, hátránya, hogy minden pálya egyforma, erdőben vágott pálya, és alacsonyan vannak a falvak, 7-800 méteren, a csúcs 2000-en. Aki szeret napsütésben síelni, ne ide menjen.
Oszt: 3,3,3

Sportwelt Amadé (Wagrain, Flachau, Zauchensee stb.)
Nagy terep, de olyan, mint Schladming pár éve volt, mikor még nem volt összekötve. Alacsonyan van, így nem elég hóbiztos, viszont óriási előnye, hogy Pesttől végig autópálya, nincs szerpentin, nincs bekötőút. A pályarendszerei önmagukban nem túl nagyok, és elég hasonlóak lehetnek, én csak az egyiken voltam. Erdei vágott pályák tipikusak, 2000 m feletti pont nemigen van. A környéken azért vannak jobb terepek, pl Saalbach, de ott nem voltam.
Oszt: 3,3,3

BadGastein (Bad HofGastein, Sportgastein, Dorfgastein)
Közepesnél jobb osztrák hely, széttagolt, BG és BHg össze van kötve, a másik kettő különálló. Sok a piros pálya, de kevés a fekete, a liftrendszer elég jó, de a BHg alsó vasút lassú, sok a sorbanállás.
Oszt: 3,3,3

Solden (Otztal Arena)
Na ez már komoly hely, 800 km Pesttől, két csúcs és két gleccser, moder kabinos liftek, meredek pályák, Ausztria egyik legjobb terepe. Több mint 1000 m szintkülönbségű pályák is vannak, ez már jó sízőknek is ajánlott.
Oszt: 4,4,3

Lech-Zurs
Igazi gazdagoknak való, magamutogató hely, drága, nem éri meg az árát, összesen 1 napot voltam. Nagyon jó a pályakarbantartás, érdekes, hogy a fekete pályákat levették a hivatalos pályalistáról, és félig off-piste pályák lettek.
Oszt: 4,3,3

Ischgl

Ausztria nyugati végén van, át lehet síelni Svájcba, egy Samnaun nevű vámmentes falucskába, ahonnan egy két emeletes kabin hoz vissza. Osztrák viszonylatban nagyon jó terep, 200 km pálya, 1400-2900 m-ig vannak a pályák, zömmel 2000 felett, így elég hóbiztos. Hátránya, hogy a 4 Ischgl-be levezető pálya közül kettőn hihetetlen tömeg van délután, mikor a nép lefelé indul a pályákon, úgyhogy a két eldugottabbat kell választani, de ezek vége közös a két tömegessel, így vállt vállnak vetve kell küzdeni a sok életben maradásért küzdő kezdővel, aki nem képes inkább kabinnal lemenni. Sok a piros pálya, a néhány fekete között vannak kemények, pl a 14a, de viszonylag kevés. Kék pályákból is van bőven, a nursery slope viszont, ahol a 3 éves fiamat próbáltuk léchez szoktatni, csak kabinnal érhető el, és azzal is kell lejönni értelemszerűen, ha nem akarom 1000 m szintkülönbséget egy piros pályán a nyakamban vagy a lábam között vinni. (én nem akartam). A liftrendszer nagyon modern, rengeteg a búrás 4-es, 6-os illetve 8-as ülőlift, van 4 kabinos, egész héten el lehet kerülni a húzólifteket.

Oszt: 4,3,4

Obergurgl/Hochgurgl

Soldenen túl, egy zsákfaluban van ez a kb 1700 és 3000 m közötti terep, kb 110 km pályája van. A két korábban különálló terep középállomáson egy vízszintesen menő kabinossal van összekötve. Itt van az egyik legkeményebb pálya, ahol valaha voltam, a Hoche Mute (vagy vmi ilyesmi a neve), méter feletti buckák, soha nem látta ratrak, meredek mint a fene. Egy napra Soldenből jó átruccanni, de azért nem ide mennék egy egész hétre.

Oszt: 5,3,3

Hintertux

A legjobb gleccser, ahol eddig voltam, sok a meredek pálya, ami gleccser létére szokatlan. Bár jók a liftek, azért nagy tömeg tud összeverődni, ha nincs hó Mayrhofenben pl.

Oszt: 5,4,3

Mayrhofen

Közpéhaladóknak ideális, amióta több kis terepet hozzákötöttek a Mayrhofen részhez, a mérete is megfelelő, a meredek pályák hiánya zavaró. Bosszantó, hogy nem lehet lécen lejönni, csak kabinnal a központi állomásnál.

Oszt: 3,3,3

Olaszország

Egyre népszerűbb, a dolomitok pályái gyönyörűek, síelés szempontjából elmarad Franciaországtól, és Svájctól. Liftrendszerei korszerűtlenebbek, mint a nagy terepeken általában megszokott, az olaszok imádnak tolakodni, a kaja viszont nagyon jó és olcsó.

Sella Ronda (Val Gardena, Corvara, Arabba, Colfosco…..)
Rengeteg kis pályarendszer láncszerűen egy körre felfűzve, mely mindkét irányban körbesíelhető ( 1 kör 3-4 óra, sortól, tudástól függően). Együtt egy nagy rendszert alkot, de nehezen járható be, mivel láncszerű, és a völgyben érnek össze a szomszédos láncszemek. Baj továbbá, hogy a két legjobb önálló terep, Arabba és Val Gardena pont szemben van egymással a körön. Sok a déli fekvésű pálya, latyakos gyakran az alja. Nagy tömeg tud kialakulni, ha az ember a fő csapásokon síel, de ezeket egész napra is el lehet kerülni akár. Ezzel együtt Sella Ronda a nagy francia terepekkel nem állja meg a versenyt.
Oszt: 3,3,5

Cortina d’Ampezzo
Két különálló, egyenként nem túl nagy pályarendszer a város két végén vagy 10 km-re, az egyik önmagában is kettő, a főúton kell átcsattogni bakancsban a két rész között. Gyönyörűek a hegyek, viszont a pályák rövidek, és nagyon sok a húzólift, meg a régi lassú kétülős lift. Elég sok pályája nem hóágyúzott.
Oszt: 3,3,3

Val di Fiemme
Széttagolt pályarendszer, a Latemar az egyetlen számottevő, rövid pályákkal, jó liftekkel. Az egyik olyan hely, ahova nem érdemes menni, mert ezért az árért sokkal jobbakat is találni.
Oszt: 3,3,2

Livigno
A svájci határnál két különálló pályarendszer Cortinához hasonlóan a falu két végén, viszonylag hosszú pályákkal, a hely viszont síelés szempontból elég jellegtelen. Előnye, hogy a svájci terepek közül Davos és St Moritz 1 órányi autózásra van, ezekbe el lehet menni 1-1 napra. Magassága miatt nagyon hóbiztos, mivel a falu 1800 méteren van.
Oszt: 4,3,3

Cervina
Lásd alább Zermattnál.

Franciaország

A világ 10 legjobb terepe közül legalább 5 itt található, nagyon modern liftrendszerrel, kifejezetten a síelés céljára fejlesztett, viszont az alpesi hangulatot nélkülöző falvakkal. Sok a pályaszállás, síelési kényelemben a legjobb, csakúgy mint az ár/minőség arányban. Ha valakit a hosszú utazás nem zavar, csak ide menjen.

Valmorel
Meglepően szép falu, az egyik végében a pályarendszernek. A pályakomplexum másik végébe kicsit sok liftezéssel lehet eljutni, családi hely sok középhaladó pályával. Nélkülözi a Franciaországban megszokott kabinos lifteket (1-re emlékszem) és meredek pályákat. Gyakran van hóhiány.
Oszt: 3,3,4

La Plagne
Nagy, összefüggő, mégis nehezen síelhető pályarendszer egy gleccserrel fűszerezve. nagyon fontos, hogy a falvak közül melyikben lakik az ember, a Magyar irodák a kieső kisebb szatelitfalvakba szerveznek utat. Sok pálya van, többnyire ülőliftek, kicsit Valmorel felnagyított mása. Egy gerinc két oldalán futnak a pályák, a Kamikaze az egyik legjobb. Tavaly óta össze van kötve Les Arcs-al, így a kettő együtt feljött a 3.-4. helyre méretben a világon.
Oszt: 4,4,4

Les Arcs
200 km feletti pályamennyiség, modern, nagyon nagy szintkülönbségű pályákat is tartalmazó terep. Komoly fekete pályái is vannak, sok kabinos lifttel, az alpok egyik legváltozatosabb pályája is itt található. Az egyik kedvencem, nagyon változatos hely, nagy völgyek és erdőbe vágott pályák is vannak.
Oszt: 4,4,4

Alpe d’Huez
Kicsit hasonló, mint Les Arcs, az Alpok 2 leghosszabb pályájának leghosszabb pályája itt van, a Sarenne, mely 15 km hosszú. Elvileg végig fekete, a gyakorlatban a felső fele. A gleccserén meredek, nem gondozott fekete pályák is vannak. Nagy előnye, hogy nagyon napos. Maga a falu elég hangulattalan, éjszakai élet nem nagyon van. Haladóknak is ajánlott. A katalógusokat nézve érdekes módon középkategóriás áron adják, az egyik legjobb választás ár szempontból. Vigyázat, tavaly kifogtam a szilveszteri hetet, mikor a pályák harmada le volt zárva, pedig a hely elég magasan fekszik, és van egy 3300 m-es csúcs is. Nem elég a hóágyú, a piros és fekete pályák többsége, többek között a Sarenne sem hóágyúzott.
Oszt: 3,5,4

Les Deux Alpes
Nagy pályarendszer, de nem kiterjedt oldalirányban, olyan mint egy nagy cső felfelé. Fel lehet menni 3500-ra, ahol a végén egy ratrak húz egy kötelet, amin fognak a síelők. Így elérhető egy eldugott rész nagyon szép pályákkal. Mikor ott voltam, elég sok pálya le volt zárva, de egyébként egy középhaladóknak való, kb 200 km pályát tartalmazó rendszer. Alpe d’Huez a közelben sokkal jobb.
Oszt: 3,3,4

Val d’Isere
Nagyon nagy pályarendszer (300 km pálya), két föld alatti vasúttal. Val d’Isere és Tignes alkot tulajdonképpen egy egybefüggő rendszert, itt volt a híres férfi lesiklás a 92-es olimpián. Az egyik legjobb liftrendszer ahol voltam, nagyon sok meredek pályával, és off-piste lehetőséggel. Vannak buckásra hagyott hosszú fekete pályák, vannak részek, ahol egy napot el lehet síelni úgy, hogy nem találkozni emberrel. A faluban nagy az éjszakai élet, sok jó étteremmel. A sí könyveim szerint a franciák által legjobban kedvelt terep, de tényleg sok a helyi. Kevés a kezdő pálya, és a faluba levivő pályák is kemények. A második legjobb hely, ahol eddig voltam.
Oszt: 5,5,5

Les Trois Vallees (azaz Három völgy) (Courchevel, Meribel, Les Menuires, Val Thorens)
A világ legnagyobb pályarendszere, fantasztikus hely. Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni róla. 600 km pálya van, 200 sílift. Teljesen összefüggő, bár vigyázni kell, nehogy rossz völgyben maradj. Egy-egy hegye önmagában is egy pályarendszer, mint a La Masse vagy a Mount Vallon. Val Thorens nagyon magasan van, de a pályarendszer szélén. Nem itt érdemes lakni, hogy a rendszer könnyebben besíelhető legyen, jobb Les Menuires vagy Meribel. Val Thorensben vannak a legmagasabb pontjai a rendszernek, mindig van hó. Les Menuires Val Thorens alatt van, ugyanaz a völgy, elcsúsztatva. A legrondább falu amit valaha láttam, semmi sincs csak lakótelep szerű apartman komplexumok meg néhány nagy apartmansiló, de mivel a Meribel völgybe vezető gerincre egy kabinnal fel lehet jutni, jobb az elhelyezkedése, mint Les Menuiresnek. Ez különösen hazafelé Courchevelből érezhető. Meribel a középső völgy, ide tartozik Mottaret kicsit feljebb. Itt már vannak erdős pályák is. A Saulaire-ről levezető pálya fantasztikus, hosszú és változatos. A Courchevel völgye a három Courchevelt (három egymás fölötti falu) foglalja magába, talán a legtöbb pálya ebben a völgyben van, picit rövidebbek. Három völgyről oldalakat lehet írni, ide mindenképpen el kell mennie, aki egyszer síelni kezdett.
Oszt: 5,5,5

Svájc

Nálunk kevésbé ismert, mert a legdrágább a felsoroltak közül. Hagyományos tradicionális sí faluk, a nagy pályarendszereik is széttagoltak, ne tévesszen meg senkit, hogy pl St Moritzról 350 km pályát írnak, egyben síelhető jóval 100 km alatt van.

Zermatt
A Matterhornra mindenhonnan kilátás nyílik, nagyon szép hely. Drága, és ünnepekkor nagy a tömeg. Vigyázni kell, hogy hol lakik az ember, mert a liftekig szinte mindenhonnan gyalogolni kell. Van egy földalatti sílift, sok a kabinos lift. Három részre tagolt pályarendszer, a Klein Matterhorn két oldala 1-1 pályarendszer, a csúcson átsíelhető, az egyik fele Cervinia (Olaszország). Jópofa, hogy az ember tulajdonképpen két országban síel egy nap. A harmadik Zermatt másik végéből indul, a Sunegga, Rothorn rendszer, ez viszont csak egy irányban van összekötve a másik kettővel, az is rossz összeköttetés. Évek óta tervezik, hogy megcsinálják normálisan, két irányba, nem hallottam, hogy már kész lenne. Én mondjuk 5 éve voltam, akkor még se híre, se hamva nem volt. Rengeteg a meredek fekete pálya, nagyon változatos a terep, pl. a Klein Matterhorn olasz és svájci oldala teljesen különböző, a svájci meredek és keskeny alul, az olasz rész középhaladóknak kiváló nagy széles völgy. Itt van Európa legmagasabb sífelvonóval megközelíthető pontja (3900 m), ahonnan le is lehet síelni. (Chamonixban talán van egy magasabb pont, de nem lehet lécet felvinni) A legnagyobb szintkülönbségű pálya is itt van, le lehet menni 3900-ról 1600-ra, aki 30 percen belül lemegy, az ügyes.
Oszt: 5,5,4

St Moritz
Széttagolt, egymástól úton kilométerekre lévő pályarendszer, bár 350 km-nek írják az összméretet, a legnagyobb rendszere 70 km. Csak ezen voltam, a Celerina Corviglia részen, mivel egy napra mentünk át St Moritzból. Az árak mellbevágóak, a pályák többsége piros, nagyon szépen gondozva. Sok a modern búrás ülőlift és a kabinos, az utóbbi időben nagy fejlesztések voltak, mivel itt lesz a sí VB jövőre. Akkorra lecserélik a modern liftrendszerbe egyáltalán nem illő hihetetlenül ócska kabinost, ami a Piz Nair gleccserre visz 3000 fölé. Napos hely, viszonylag kevés erdei pályával.
Oszt: 4,4,4

Verbier
Jó adottságú hely, elvileg 410 km-vel a harmadik legnagyobb hely a világon, de nem tűnik akkorának, rendkívül nehezen besíelhető, mert az átkötések nincsenek rendesen kitalálva, és van jónéhány régi lift a kisebb részrendszereken, mint Veysonnaz és Nendaz. Több 3000 m feletti csúcs van, rengeteg off-piste lehetőséggel.
Oszt: 5,5,5

Ahol nem voltam, de a jobbak közé tartoznak még:

Ausztria: St Anton, Saalbach-Hinterglemm, Söll/Ellmau
Franciaország: Avoriaz, Briancon, Megeve, Flaine, (Chamonix)
Olaszország: (Sestriere)
Svájc: Davos/Klosters, Crans-Montana, Saas Fee, Lax/Flims

Észak-Amerika nagy kérdés, legjobb barátom elég sok helyet kipróbált, és azt mondja, nem mérhető össze egyik sem a jobb európai terepekkel, elsősorban a kis méret és a sok erdei vágott pálya miatt.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.01.23. 15:09
Ja, még annyit, hogy a Sella Ronda terepei közül Arabba és Selva valóban elérik a közepes helyek szintjét önállóan...
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.01.23. 15:07
Kulacs,

Nálam a síterepek értékelése teljesen független attól, hogy milyen volt az idő, meg a hó, mikor ott jártam. Val di Fiemmében pl. a hat napból 5 nap verőfény volt.

A tételes állításokkal lehet vitatkozni, azt szívesen veszem.

Az olasz terepek nincsenek magasan, ha magas terepeket keresel, Európában menj Svájcba, vagy Val Thorens, Val d'Isere, Les 2 Alpes, Alpe d'Huez valamelyikére Franciaországban.

A magasság 3000 m-nél kezdődik síben, az olszoknál szinte nincs 3000 m-es csúccsal rendelkező terep.

A nap egyébként Franciaországban később megy le, mivel nyugatabbra van...

fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.01.23. 15:00
Tegnap jöttem vissza Briancon-ból, a hó gyenge közepes, és nagyon olvad. A pályáknak csak a 80%-a van nyitva, a nyitottak apró, ratrak által kifordított kavicsokkal vannak tele. A hójelentések Franciaországban mindig lényegesen többet mutatnak a valóságnál, ez hosszú évek tapasztalata.
fz
136 élménybeszámolót írt
136
18 éve tag
2006.01.05. 17:57
Egyébként nekem Olaszország eddig nem jött be túlzottan. Ahol eddig voltam:

Sella Ronda: bár egyszer élmény körbe menni, de a terepei önállóan kicsik, rengeteg a déli fekvésű pálya, a liftrendszere sz*r, a négy egymást követő csákány, amelyikkel a Dantercepieces gondola tetejéhez lehet feljutni Val Gardena mögott, valami botrány, 1 órát mész fel, ahol egy kabin felvinne 10 oerc alatt. Arabba és Val Gardena azért önállóan is jó.

Cortina d'Ampezzo: széttagolt két kis terep, gyönyörű táj, sí szempontból közepes.

Val di Fiemme: nem szeretném megbántani a rajongóit, de nem számottevő, három tök különálló terep, a Pampeago a legnagyobb, ha jól emlékszem, az sincs több, mint 50 km.

Livigno: szintén a város két végén két különálló kb 50 km-es terep, az egyiken legalább van normál szintkülönbség, jó közepes hely.

Cervinia: szuper, de leginkább azért, mert össze van kötve a svájvi Zermatt-al.

Máshol nem voltam, de pl. Sestriere-ről és Sappadáról szinte csak rosszat hallottam.

Olaszországban bosszantó még, hogy kevés a pályaszállás, bunkók a helyiek (tisztelet a kivételnek), és a megközelítés is nehézkes, mert vagy a szűk A2-esen mész, vagy kerülsz, és Bolzanotól egy elég vacak hegyi út megy befelé a terepekhez.
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.