Nem szeretnék ünneprontó lenni, de néhány tényt megszeretnék említeni. Ma délelőtt megpróbáltunk síelni Eplényben. Azzal fogadtak, hogy a ratrakot most javítják még nem készült el. Egye fene ez legyen a legnagyobb bajunk gondoltuk és megvettük a délelötti jegyet. Oda érkezésünkkor még javában mentek a hóágyúk a pályán volt hó elég. Sőt túl sok is, mivel két hatalmas hóhegy volt a pályán, ami legalább a szélességének 2/3-ad részét elfoglalta a pályának. Gondolom, ez az előző nap megtartott snowboard rendezvény maradványa volt. Valahogy ezzel is megbékéltünk volna, de mikor szinte minden felmenetelkor leállt a felvonó, kicsit kezdtem türelmetlen lenni. Mikor az 5. alkalommal is megállt a felvonó, a kezelő kérdésemre azt válaszolta, hogy a tegnap leszakadt vonszoló köteleket kell kicserélni. Ez is rendben van, hogy ki kell cserélni, de talán nem akkor kellene, mikor vasárnap lévén feltehetőleg többen kilátogatnak és elmúlt kilenc óra. Nem lehetne az ilyen munkát nyitás előtt elvégezni?? Nem akartam vitatkozni a pénztárnál, de azt is furcsának tartom, hogy a 4 km-es pálya rendszerből csak 400 m üzemel(egytizede az egésznek), akkor talán nem teljes értéken kellene adni a jegyet. Úgy veszem, hogy adományként adtam az üzemeltetőknek.
A teljesen kezdők figyelmét fel szeretném hívni arra, hogy nem jó választás Eplény, ha még soha nem felvonóztak. Jött néhány kezdő boardos srác, akik sehogy nem akartak boldogulni a felvonóval és kicsit idegesítő volt szerintem nekik is meg mindenki másnak is, hogy kb. 15-20 tányér elmegy mire nagy nehezen valameddig feltudtak evickélni. Ilyenkor 15-20 emberrel többet kell várakozni.A meredeksége, a nem kellő magassága és egy kezdeti rántás miatt sok gondot tud okozni a teljesen kezdőknek. További gond volt, hogy a hóhegyek miatt nagyon leszűkült pályán, szintén sok tapasztalatlan síelő álldogált, sokszor kiszámíthatatlan mozdulatokat produkálva. Egyedül a hó minősőgére nem lehetett panasz, leszámítva a pálya kb. felénél egy 5-6 m átmérőjű jegesedést, ami feltehetően a hóágyúkat tápláló vezetékből folyt ki és ráfagyott a pályára. 13 óráig szólt a bérletünk, de már fél 12 körül abba hagytuk, mert elég volt belőle.
Végezetül egy gyors összehasonlító számítás 3 napos hétvégi síelés (2 felnőtt és két diák)Eplényben és Koralpe(Ausztria)
Felnőtt síbérlet 3 napra Eplény: 11 000 Ft 2x11 000 = 22 000 Ft
Diák síbérlet Eplény: 8400 Ft 2x8400=16 800 Ft
Szállás Holle Anyó Eplény: 5800 Ft/fő 4x5800 Ft=23 200/nap
Szállás 3 napra 4 főre: 23 200x3=69 600 Ft
Összesen: Bérletek: 38 800
szállás: 69 600
szállás + bérlet: 108 400 Ft
Koralpére lefoglalt utunk költségei
Felnőtt bérlet 3 napra: 13 500 Ft 2x13 500= 27 000 Ft
Diák bérlet 3 napra: 8 900 Ft 2x8900= 17 800 Ft
Szállás 4 fős appartement: 25 E/nap/4fő 3x25= 75 E = 19 875 Ft 1E=265 Ft-al számolva.
Bérletek összesen : 44 800 Ft
Szállás összesen: 19 875 Ft
Üzemanyag oda vissza 700 km 13 650 Ft az én kocsimmal számolva 6,5 l/100 km gázolaj
Koralpe összes költség: 78 325 Ft
Különbség Koralpe javára:30 075 Ft
A fenti számok konkrét foglalások és tények. Koralpén 30 km-es pályarendszer van.
Megj: Koralpén reggeli nélkül van a szállás valamint az eplényi túrához is kell számolni üzemanyag költséget. Kommentárt nem fűznék hozzá, a számok magukért beszélnek.
Izelítőül néhány saját felvétel Koralpéról.
http://gallery.site.hu/u/piresz/sieles/koralpe/