Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

stemmark által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (30)Időben csökkenő Időben csökkenő
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2014.02.12. 13:00
Orelle az egyik legszebb része a Völgynek, de ha igazán rossz idő van, lezárják a Bouchet-et és a Rosaelt is. Nemhogy átjutni másik völgybe, konkrétan síelni is csak a Peyron kék pályáján lehet. A többi völgyben a liftek nagy része nem megy ilyen magasra, így ha az összekötő lifteket le is zárják, saját völgyben mindig marad működő lift.
Ha valaki azzal a céllal érkezik, hogy besíelje a teljes terepet, semmiképp sem a legszélén érdemes laknia, egyetlen összekötő lifttel.
Előzmény: (Giovanni 168338)
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2014.01.09. 10:53
Sziasztok,
jól látom, hogy a hójelentésben 3 Völgynél rossz adatok szerepelnek? /Talán Les Menuires adatai/ Ami jól látható, hogy a külföldi hójelentésben kb. 3-szor annyi lift üzemel, 3-szor annyi a nyitott pálya, a hó adatok pedig szintén nem stimmelnek. Tudnátok frissíteni?

Hasznos lenne ugyanitt, ha a működő liftek&pályák mellett szerepelne, hogy mennyi az összes lift/pálya, ugyanis az egész más kép, ha mondjuk 400km-ből 100km-nyi pálya használható, mintha 100km-ből 100.

Előre is köszi,
stemmark
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
Topik: Chamonix
2012.02.24. 17:49
Sziasztok!

Hiánypótlónak praktikus tanácsok Chamonixról.

A város szépnek mondható, központja igényes éttermekkel, boltokkal, kaszinóval, stb. tömött. Hangulata azért egyedülálló, mert Zermatthoz hasonlóan a hegymászás legendás négyezres csúcsai (Mont Blanc, Aiguille du Verte, Grandes Jorasses..) veszik körül az 1000m-en fekvő nyüzsgő méhkast. Az élményt csak a temérdek autóból és buszból áradó igen kellemetlen dízel szag rontja le, amitől viszont szerencsére már az első liften megszabadulunk.

A városon belüli és síterepek közötti közlekedés jól megoldott (senki nem kér pénzt, vagy a bérlet felmutatását), napközben fordulhat elő 20-30 perces várakozás, liftnyitás és zárás környékén 10 percenként járnak a buszok.

A parkolás a házak saját parkolóján kívül fizetős és a nagy parkolókon kívül nem könnyű helyet sem találni.
Az unlimited bérletet érdemes venni, ha be akarjuk síelni a 700km-nyi sípálya nagy részét, ez 2012-ben kb. 270€.

A síterepek:
-Le Tour: Chamonixtól kb. 25 perc buszozással érhető el. Nyugodt, csendes, napos pályarendszer gyönyörű kilátással, kiváló (általában még délutánra sem lesíelt) hóval. 8 lift áll rendelkezésünkre 1264-2270m között, a legjobbakat (Solonges, Alpages) viszonylag rövid tányéros felvonók szolgálják ki. Vallorcine-be csak az menjen le, aki mindenképpen szeretné látni az álmos kisvárost, a pálya felejthető, alul még egy kis séta is vár ránk a lifthez.

-Les Grand Montets: Chamonixtól kb. 10 perc busszal. A nap nagy részében árnyékos, vagy épp hogy napsütött, így a hó kiváló (néhol jegesedhet), viszont hűvös oldal. 1252-ről egészen 3275m-ig emelkedhetünk, ahonnan gyönyörű, a gleccseren induló pályák (pl. Point de vue) vezetnek le. Sorban állást nem tapasztaltunk, a csúcsfelvonó viszont unlimited bérlet nélkül igen borsos összegbe kerül. Kizárólag ülőliftek találhatóak, a mi kintlétünkkor a Bochard volt a legjobb pálya.

-Les Houches: Chamonixtól kb. 25 perc busszal. Igen alacsony, de napos, barátságos, a családosok kedvence lehet, inkább egy kis-közepes osztrák terepre emlékeztet, ahol a fák között liftezünk és síelünk. Jóval melegebb is van itt, mint magasabb szomszédjain. A Kandahar ennek ellenére világkupa lesikló pálya.

-Brévent-Flégére: Chamonixból kb. 2-5 perc busszal. Nagyrészt napos rendszer, 2525m-ig mennek fel a liftek, a pályák viszonylag rövidek, hiszen a faluba nem érdemes lesíelni, maximum a liftek zárásakor, de akkor is kerülgetve a köveket a síösvényen. A Pylones és Le Charlanon pályákat ajánlanám elsősorban.

-Courmayeur: kb. 30 perc autóút Chamonixból, mivel az Aiguille du Midi és Helbronner közötti felvonó télen zárva van. A Mont Blanc alagúton keresztül vezet az út, 25€/autó oda-vissza unlimited bérlettel. Olaszországban lazább, kevésbé profi síelők várnak és egy változatos, kellemes pályarendszer kiváló-gyors felvonókkal, bár az érdemi síelés itt is 1500-2300m közé szorul.

-4 Vallées: kb. 70km Chamonixtól. Hatalmas, sokrétű pályarendszer, mely önmagában is négy nagy egységből tevődik össze. Bár összefüggő, a völgyek közötti összeköttetés nem kiforrott. Sok öreg lassú lifttel találkozunk, néhol igen kemény kezeletlen pályák visznek csupán le a csúcsról. Verbier talán a legtöbbet nyújtó rész, itt található a Mont Fort 3330m-es csúcsa is.

A Vallée Blanche: Az Aiguille du Midi 3842m-es csúcsát kb. 30-40 perc felvonózás után érjük el, nagy sorok is elképzelhetőek, így akár órákról is beszélhetünk. Fent napsütés esetén gyönyörű kilátás fogad. Egy kb. 100m hosszú, 2 oldalt kötelekkel biztosított gerincen kell lejutni a gleccser platójára. Nem túl meredek, általában nem is nagyon jeges, de 2 oldalt tisztes szakadék tátong. Felszerelésre itt hegymászásban járatos embernek nincs szüksége, ám ha le van fagyva, hágóvas, beülő, kötél! A platóról jó időjárási viszonyok között jól követhetőek a nyomok, de sok felé ágaznak el (több lemeneti út is van és nem lehet tudni, melyik nyom vezetőé és melyik privát hobbisíelőé), gyakori a nyílt és kevésbé nyílt hasadék. A kilátás és a gleccser gyönyörű, itt nem a síélményé a főszerep. A gleccser aljánál hosszabb részeken hajtania kell magát az embernek, boardosoknak síbot is ajánlott, lecsatolni gleccseren ellenjavallt. Ha elegendő a hó, akkor le lehet csúszni Chamonixba egy kb. 15 perces emelkedő gyaloglás után, ha nem, a Montenvers vasúttal lehet lejönni. Akinek nincs hegymászó tapasztalata, felszerelése, annak javaslom a vezetőt. A Compagnie des Guides de Chamonix-nál 290€ 4 főig privát vezetővel, csoporthoz csatlakozva 78€.

A lényeg: Chamonix alapvetően nem a síelők paradicsoma, hanem a hegymászás és off piste síelés mekkája. Ezt már első felvonózásaink alkalmával tapasztaljuk, amikor kb. 70-80%-ban freeride léceket látunk az embereken, kb. 20%-uk beülőben síel (Grands Montets, vagy Midi felé tartva), a pieps-szonda-lapát alaptartozék és nem ritka a háton viselt lavinában felfújódó ABS sem. Profi és szűzhósíelőknek ajánlom, akik szeretnének a Mont Blanc lábánál nyomot hagyni. Azoknak, akik nem tartoznak ebbe a körbe, azt mondanám, hogy egyszer mindenképpen látni kell, de síélményben 3 völgy, vagy Val d Isere egyedülálló terepei többet nyújtanak.

Üdv,
Stemmark
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
Topik: Chamonix
2012.01.30. 11:41
Köszi a választ! Hó mindenesetre van, bár a 320cm-re nem tudom, esik-e még 1m, hogy szűzhavazhassunk.. :)
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
Topik: Chamonix
2012.01.20. 16:15
Sziasztok!

Még mindig nagy a hallgatás Chamonix-ról. Nem tud írni valaki egy kimerítő beszámolót?

Engem érdekelne a terepek közötti buszközlekedés, autóval való közlekedés, parkolók, bérletárak (pl. az unlimited bérlet éri meg jobban, vagy ha 1 naposokat veszek az egyes terepekre),a 700km-nyi pályából melyik terep milyen, hol van infó a szűzhavas terepekről (pl. 3 völgynek van off piste könyve..),Vallée Blanche tényleg olyan hasadékos, vagy csak parasztvakítás, hogy vezető kell, mennyibe kerül a vezető 1 napra, adnak-e pieps-t,Augille du Midi-ről merre érdemes lejönni, hogy ne a hó alatti sziklákon pattogjak, Chamonix-ba melyik szórakozóhelyre érdemes benézni 1 sörre, vagy 1 estére,stb.

Köszi!
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2010.11.03. 14:09
Szia!

Jó kis hely, nem lesz gond, ha jó időpontban mentek. Remélem nem Oz-ban fogtok lakni, mert ott alváson kívül nem sok mindent lehet csinálni esténként, no és onnan nem indul busz sem meglátogatni a szomszédos terepeket, amelyekre szintén érvényes 1-1 napra a bérlet.
Ja, Skilines, gondolom elfelejtették beleszámolni a teljes régióra érvényes kiegészítő bérletet Val d'Isere-ben. :)
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2010.11.01. 14:36
Szia Szaszuka!

Az említett felsorolásban Les 2 Alpes és Sybelles valóban jobbnak mondható, de utánuk a 3. helyet azért minimum megszerzi!
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2010.11.01. 14:31
Szia!

Már háromszor jártam Alpe d'Huez-ben. Szerintem ár/érték arányban a legjobb francia terep az idei ajánlatok között. Kezdők, haladók számára tökéletes választás széles pályáival és sok ülőliftjével. Az éjszakai életre szintén nem lehet panasz.

Én ezt javaslom annak ellenére, hogy egy profi síelő számára Val d'Isere sokkal jobb lehetőségeket nyújt. Plusz 20e? Milyen irodánál nézted? Vagy Alpe D'Huez nagyon drága náluk, vagy Val D'Isere gyanúsan olcsó..

Üdv
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2010.03.25. 11:11
Sziasztok!

Profi leírás, 3 dologgal egészíteném ki:
o „de sok a szűk, helyenként meredek összekötő szakasz.” - Azért annyira nem veszélyes, piros pályákra gondoljatok!
o „Pályaszállás nemigen van” - Pályaszállás természetesen van, csak azoknak, akik meg tudják fizetni.. (valóban ált. irreális árakon, pl. 4 fős szállás 1 hétre 1 millió HUF)
o „feljutás időbe tellik (Tasch-ből több mint egy óra bármelyik csúcs)” - valóban, de Tasch-ból fel kell vonatozni, valamint azt is vegyük figyelembe, hogy Zermatt 1620-on van, a csúcsok pedig 2982m és 3889m között..

Üdv
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2008.11.07. 09:34
Sajna a viamichelin általában jót mond. :)
Nem tudok pontos összeget mondani, de kb. 80e ft körüli az utazás költsége oda-vissza autónként (benzin+matricák).
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
Topik: Les Orres
2008.11.06. 09:58
Sziasztok!

Nem akarok senkit megsérteni, hiszen ez a les orres topik :), de risoul egy jóval magasabb kategóriát képvisel. Ha az ár mindegy, nem kérdés, hogy melyiket választod!
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2008.11.03. 11:42
Szia!

Valóban sok az emeletes ágy, de a francia átlaghoz képest még jobban felszereltek és nagyobbak.
Ha a 2. síelő szezonotok, valószínűleg elég lesz Tignes kb. 100km-nyi sípályája is nektek. :)
Amúgy pedig érdekes választás, a világ egyik legjobb terepe, de 'viszonylag' kevés a könnyű pálya..
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2008.11.03. 11:37
Szia!

Akkor már Puy St Vincent jobb mindkettőnél és hasonló árban van, ha jól tudom.. Ha mindenképpen a kettő közül kell választani, akkor pedig val cenis.

üdv
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2008.10.29. 09:48
A hegy sárkányának értelemszerűen az egyik oldalon a lábai jóval hosszabbak, mint a másikon, hogy kellemesen tudjon közlekedni a hegyoldalban. Viszont amikor a gyerekek éjszaka fáklyákkal megijesztik, megpróbál megfordulni és eldől. Valahogy így szól a legenda és a helyi játék, ha jól emlékszem.
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2008.10.27. 11:51
Sziasztok!

3 völggyel, vagy val d'isere-rel összehasonlítva milyen les 2 alpes?

Köszi
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2008.10.14. 11:46
Ugyanaz, mint bármely más francia terepen, vagy épphogy felette.
Sör kb. 5euro, pizza 10-től, egy ebéd hüttében, étteremben kb. 15.
Boltban ennek töredéke a vásárlás, az itthoni árak kb. 1-1,5-szerese.
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2008.10.01. 14:37
Hello!
Az utóbbi hótapasztalatok alapján jó választás ár-érték arányban!
Valamivel kevesebb a hó, mint a magas helyeken, de 2-szer is voltam hasonló időpontban és a pályák 85-95%-a üzemelt, sőt az egyik legnagyobb szűzhavazásomat is itt sikerült megejtenem! :)
Persze ha kicsit többet is rá tudsz szánni, akkor inkább Val d'Isere, Trois Vallées..
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
Topik: Valfrejus
2008.10.01. 14:32
Sziasztok!
Azért ez egy kicsit erős. Valóban a francia terepek egyik leggyengébbje, viszont az ára szintén elenyésző. ha pl. a szlovák,szlovén, gyengébb olasz,osztrák helyekkel hasonlítod, kifejezetten jó! :)
Persze aki, megengedheti magának, valóban jobb, ha a közép-, vagy felsőkategóriás helyek közül választ!

Üdv
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2008.08.07. 10:14
Azért azt ne felejtsük el, hogy ez az egyik legdélebbi francia terep, általában itt van a legmelegebb és a legkevesebb hó, a val d'allos és pra loup közötti összeköttetés pedig nem éppen biztos.. :)

Nagyon sok jobb terep van Franciaországban, persze kicsit drágábbak is.
stemmark
30 élménybeszámolót írt
30
17 éve tag
2008.04.08. 15:55
Mikor indítottam ezt a topikot, még egyik helyet sem ismertem, mostanra már mindkettőn jártam.
Röviden elmondom, én hogyan látom most.

Tignes adottságai kíválóak. 2100m fölött van a legtöbb pályája, így a hó legtöbbször jobb minőségű, mint a rendszerek nagy többségében. Jó a liftek elhelyezése, jók a pályák, egyetlen dolog hiányzik, az igazán hosszú pálya és a viszonylag 'biztonságos' szűzhavazási lehetőség kevés. /legalábbis 3 völgyhöz képest/

3 völgy nagysága megdöbbentő, változatos pályáival tényleg nem vetekedhet más. Mindemellett hihetetlen mennyiségű offpiste lehetőség van, külön off-piste könyvet is lehet kapni (ez volt az első rendszer, amelyről ilyet láttam).
Ami ellene szól: ez is egy kicsit már sígyár, az olcsóbb völgyek pályái gyengébbek, valamint az embertömeg szállítása a völgyek között nem éppen tökéletes. 600km sípálya mellett a sorban állni örjítő!

A hátrányaik ellenére ez lett az első 2 helyezett nálam! :)

Üdv
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.