Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

vargi által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (25)Időben csökkenő Időben csökkenő
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
2012.03.20. 06:23
Tegnap egész nap esett. Bad Gastein-ben még eső, és mivel már reggel fél 10 - 10 körül elfelé mentek az emberek a pályákról, ezért itt meg se próbáltuk a síelést. Egyből mentünk tovább Sportgastein-be. Itt nem sokkal a völgyállomás alatt átváltott az eső hóra, így elővettük a síléceket. Az egész nap eső hó, és a kevés ember miatt a pályák végig jók voltak, egyedül a köddel kellett megküzdeni. De ma ha kisüt a nap szerintem tökéletes lesz a pálya.
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
2012.02.26. 09:16
A biztonságra nevelés nagyon fontos.
Viszont amit szerintem még figyelembe kéne venni, hogy itthonról 1-1 hétre mennek csak az emberek síelni, és olyankor akarnak mindent bepótolni, minden percet kihasználni. Mivel csak ritkán mennek, ezért a legtöbb magyar síelő nincs edzésben, nem használja folyamatosan azokat az izmokat amikre síelésnél szükség van, ezért azok nincsenek is megerősödve.
Így egy több napos síelés vége felé, már eléggé el vannak fáradva az izmok, nem működnek úgy mint ahogy kéne. Ilyenkor kéne pihenőt, könnyebb napot beiktatni. Ezt sokan nem teszik meg mert drága a síelés, ki kell használni az időt, legközelebb csak egy év múlva lesz újabb alkalom a síelésre...
És ez egy gyerek-, egyetemista csoportnál még inkább úgy van, mert egymást "hergelik", egymásra licitálnak rá.
Szerintem sok baleset történik ilyenkor, mert az ember már nem tudja úgy kontrollálni a testét, nehezebb egy-egy manővert végrehajtani. Ilyenkor elég egy váratlan bucka, egy jeges pálya és máris elvesztheti az uralmát a lécek felett.
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
Topik: Weinebene
2007.02.25. 00:11
A héten kedden, szerdán Weinebene-re mentünk síelni. Mindkét nap ragyogó napsütés, plusz fokok és szélcsend volt. A pályák többsége napközben néhol jeges, de egyébként az idei télhez képest nem rossz állaptu volt.
A lentről induló egymás mellett párhuzamosan futó 2 csákányos felvonó egyike se üzemelt. A felső egyedül levő csákányoshoz tartozó pályák viszonylag rossz minősége miatt (kevés hó és kődarabok), bár a felvonó meg volt nyitva, mégse sokan jártak arra. Ezért a tömeg a maradék 3 felvonónál oszlott el. Így Göslerliftnél illetve a csúcsra vivő 2 liftnél elég gyakran alakultak ki viszonylag nagy sorok, arról nem is beszélve hogy elég gyakran álltak a liftek és az 1-es pálya folyamatosan le volt zárva. Úgyhogy aki türelmetlen és nehezebb pályákon is szeretne síelni annak a 2 nap tapasztalatai alapján nem igazán ajánlom a helyet...
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
Topik: Hebalm
2007.02.24. 23:47
Csütörtök-pénteken Hebalmon síeltünk. Aki mostanában készül oda, hacsak valami csoda nem történik sok jóra ne számítson. Mindkét nap nagyon melegek voltak, síelés tapadós hókásában reggeltől estig. Pénteken még este 8kor se kezdett el keményedni a hó, és a 4es ülős melletti 2 csákányost már el se indították, mert alig volt hó a vonalán. A ratrakolás kb 10ig látszott valamennyire. A 4es pálya azon szakaszán, ahol belefut a 2es, 3as már csak egy kis sávban volt hó péntek estére, és úgy általánosságban is a 2 nap alatt a jobban igénybevett helyeken foltokban eltűnt a hó. Mivel éjszaka is viszonylag melegek voltak, így a hóágyúkat se tudták elindítani.
Evvel együtt mi még viszonylag jót síeltünk, 1-2 napra pont jó a pálya, tanulóknak, kezdőknek akár tovább is. Bár a mostani viszonyok mellett pont nekik lehet nagy küzdelem lejutni a pályák aljáig. ..
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
Topik: Rogla
2007.02.24. 23:28
Múlt hét vasárnap (febr. 18.) délelött kipróbáltuk Roglát. Nagy tömeg és 10 körül már mindenhol buckás pályák fogadtak. Egyébként akkor még viszonylag elég hó volt, egyedül a Jurgovo 3-as felvonó volt lezárva. Illetve, a Jurgovo 1-nél a lenti szakaszon csak a középső pálya volt használható.
Hét közben, főleg egy normális télen igazán kellemes pályarendszer lehet...
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
Topik: Rogla
2007.02.12. 22:30
Köszönöm a válaszokat.
Magyar diákunk van, szóval ha azt ezek szerint elfogadják, akkor minden rendben.
Csak fél napot leszünk ott, mert utánna még tovább kell menni, csak gondoltam megnézzük milyen, és akkor legközelebb/jövőre esetleg Roglára mennénk hosszabb időre is, úgyis az van hozzánk a legközelebb. (Persze Mariboron kívűl, de amiket olvastam az alapján inkább Rogla.)
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
Topik: Rogla
2007.02.11. 23:05
Sziasztok.

Egy hét múlva tervezünk átutazóban egy rövid síelést Roglán. Olvastam a honlapjukon, hogy a napi, fél napi jegyeknél van diák ár is. Nem tudja valaki h ezt hogy lehet igénybevenni? Kell hozzá nemzetközi diák, vagy egyáltalán ellenőrzik ezt?
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
Topik: Koralpe
2007.02.07. 19:30
Sziasztok!

Jövő hétvégén megyünk síelni, ami nagyon jó, de sajnos csak Deutchlansberg-ben kaptunk szállást, ami nem a legjobb hely Koralpe-i síelésre, ennek ellenére 1 nap szerintem azért átmennénk. Úgyhogy most térképeket nézegetek, meg próbálom behatárolni hogy melyik pálya hol van. És evvel kapcsolatban vettem most észre, hogy itt a sielok.hu-n levő térkép mintha nem jó helyen mutatná Koralpe-t. Legalábbis gondolom nem a karintia honlapján levő térképen van rosszul bejelölve... Vagy mégis?
És még egy kérdésem lenne, hátha tudja valaki a választ. Deutchlandsbergől vajon hogy érdemes átmenni Koralpe-ra, azon az útvon végig, ami mellett Weinebene is van, vagy inkább kerüljünk északra-délre és főbb útvonalon menjünk amíg lehet?
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
Topik: Koralpe
2007.01.14. 21:53
Árpd:
Szerintem ha megvannak, vidd inkább a régi léceidet... Ilyen minőségű pályákra én se szívesen vinnék új lécet.

Szerencsére mi végül mégse febr. elején megyünk, hanem a vége felé. Addigra szerintem két lehetőség van, vagy jó nagy hó lesz, vagy semmi és hóvirágot fogunk szedni...
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
2007.01.14. 21:49
Na, ha már megvan ez a topik is, akkor vegyük használatba. :)
Szóval ahogy előkerült a téma, nagyon elgondolkodtam a túrasín. És elkezdtem utánnanézni a dolgoknak. Egyenlőre a kérdésem annyi lenne ha valaki tudná, hogy a telemark technika az a térdeket mennyire terheli le? Sokkal jobban, mint a sima sí? (Természetesen nem kezelt pályás összehasonlítás érdekelne...)
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
2007.01.12. 14:03
Szerintem ez a grafilon se túl bíztató, ha legalább 5 fokkal végig kevesebbet írnának...
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
2007.01.11. 22:26
Siófoktól délre ibolyát? Akkor haza se megyek Siófokra amíg el nem fagy...

Valakinek nincsenek eplényből hóvirágos képei? Vagy esetleg csak újabb képek a pályáról. Ha már síelni úgysem lehet legalábba felállított hóágyúkat lehesen nézegetni.

Egyébként a honlapon csak én nem tudok a fórumra belépni, vagy tényleg nem megy még?
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
2007.01.11. 21:13
minerel:
ezek a képek nagyon jók. Telkjesen meghozzák a kedvet a túrázáshoz, túrasízéshez. Bár azt hiszem nálam az idő fotózásra menne el :D

Egyébként mintha nagyon eltértünk volna az eredeti témától, lehet a technikáknál egy új topikban kéne folytatni...
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
2007.01.11. 17:21
skioutlet:
Én személy szerint a sítúrázáson gondolkodok egy-két éve. Viszont ahhoz teljesen új, másfajta felszerelést kéne beszerezni ami nekem egyenlőre nem megy...

Szerintem az a baj, hogy nagyon kevesen ismerik, ez hogyan is működik, vagy hogy egyáltalán létezik ilyen. Az emberek általában a "trendi" dolgokat követik, az alpesi sízés pedig annak számít. És mivel szinte egyáltalán nincs reklámozva a másfajta sízés, gondolom azért mert sokkal kevesebb pénz van benne, mint az alpesi síelésben (se felvonódíj, se jó drága pályaszállások...), evvel szemben sokkal nehezebb, több energia kell hozzá, kevésbé kénylemes sport, több dolgot kell tudni hozzá ha valaki csinálni akarja (térképismerettől kezdve a téli túrázási szabályokon át szűz havas síelésig? stb...) ami a mai ellustult világban szintén nem válik az előnyére. Így aztán jelentős mennyiségű embert szerintem elég nehéz lenne vele elhódítani az alpesi sieléstől... Talán ha gyerekeknek megmutatnák, kiskorukban azt tanulnák, csinálnák és nem az alpesi síelést. Viszont ennek meg az a veszélye, hogy a gyerekek talán még nem tudják értékelni az érintetlen tájat, a szépségeit. Az hogy leszáguldanak egy kezelt pályán mennyivel érdekesebb...

(Remélem nem írtam hülyeségeket, mert túlzottan én se merültem el ebben a témában, csak okoskodok.)
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
2007.01.11. 16:04
Érdekes, hogy amint a síelésre mint környezetromboló hatásra mutatott valaki, mindjárt hogy elkezdték többen védeni h az nem is annyira... Ebből is látszik, hogy az emberek kb addig környezettudatosak, amíg másokról van szó.
Engem speciel nem az energia felhasználás izgat, ha elfogy a nem vagy csak nagyon lassan megújuló erőforrások nagy része az a mi (emberiség) baja lesz, úgy kell neki/nekünk. Ugyanígy, ha szennyezük a levegőt, közben ott élünk az agyonszennyezett levegőjű városokban, ha közben evvel felgyorsítjuk az éghajlati változásokat...
Az élőlények nagy része szerintem ezt túlélné, alkalmazkodni tudnának. Úgy ahogy túlélt már jégkorszakokat, felmelegedéseket.

Viszont mikor közvetlenül a természetet, élővilágot pusztítják, az sokkal jobban érdekel. És a síterepek kialakítása, az addig viszonylag érintetlen hegyek, erdők bojgatása az is az szerintem. Igencsak hatással van az ott élő állatokra, fogy az életterük stb...
Persze belátom nem ez okozza a legnagyobb kárt. _Zoli felhozta a fenntartható fejlődést, az esztelen pazarlást. Teljesen egyetértek vele. A gazdaságnak az az érdeke, hogy minél gyakrabban vegyél műszaki cikket, új síruhát, sílécet, sícipőt stb. A reklámok is ezt szajkózzák. Pedig nekem ne mondja senki hogy pl nem lehetne egy 7-10 éves szépen karbantartott síléccel is ugyanolyan élvezettel síelni. Ráadásul a síléceket még viszonylag hosszútávra gyártják. A telefonok és a műszaki cikkel egy része 2 évnél többet már nem is bír ki. És én ezt utálom. Sok le nem bomló szemét, amivel az égvilágon semmit nem lehet kezdeni...

Evvel együt természetesen én is szeretek síelni, bár azt hiszem inkább a hó, a havas táj, mint a sport élvezete miatt. És persze én is károsítom a környezetet, máshogy nem is nagyon lehet napjainkban élni...
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
Topik: Koralpe
2007.01.10. 19:48
Hát a webkamerákon elég gyászos a helyzet, de azért még a pályákon akad egy kis hó, máshol semmi... Klippitzen talán egy fokkal jobb a helyzet, bár lehet csak olyan helyre van rakva a kamera ahonnan kedvezőbb képet mutathat.
Mindenesetre én is nagyon szorítok, hogy legyen kicsit hidegebb, meg hó, mert egyre inkább úgy tűnik h mi is oda fogunk menni. Igaz csak február elején.
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
2007.01.09. 17:12
Ilyen télre én nem emlékszek mióta síelek (kb. 8 éve). Ilyenkorra már szinte mindig volt olyan időszak, hogy itthon is lehetett síelni igazi havon is. Vagy legalábbis hidegek voltak. A környező országokban meg főleg volt már hó.

Egyébként nem hiszem, hogy a mostani télből általánosítani kéne és azt gondolni, hogy többé már nem is lesz hó. Egy év alatt nem változik ennyire az időjárás és főleg nem ilyen hírtelen. szélsőséges évek meg mindig előfordulhatnak.
Azt hogy évről-évre melegebb van-e nem tudom megmondani. Mert pl ha belegondolunk tavaly nagyon is hidegek voltak itthon is. Hogy unokáink fognak-e még síelni, nehéz kérdés. Szerintem igen. Legalábbis reménykedjünk benne. Meg abban is hogy azért még idén is megjön a hó, elvégre itthon is van még rá 1,5 hónapja hegyek között meg 2-2,5...
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
Topik: Koralpe
2007.01.05. 15:08
Lackó köszönöm a gyors és kimerítő választ, a síbérleteknek utánnanézek, lehet tényleg jó ötlet egész Karintiára érvényest venni...
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
Topik: Koralpe
2007.01.04. 13:52
Sziasztok.

Érdekelne hogy Koralpe-tól milyen messze van Hebalm, Weinebene, és ha egy hétre mennénk érdemes-e 1-2 napra átmenni ezekre a pályákra. Egy hétre nekem kicsit kicsinek tűnik Koralpe, és pl. Hebalm-on a 12 órás síelést szívesen kipróbálnám. Vagy van másik pálya még a közelben amit esetleg érdemes kipróbálni?

A másik, hogy mivel ha mennénk, akkor Siófokról indulnánk, ezért úgy gondoltam, hogy Letenye-Maribor útvonalon közelítenénk meg. Ekkor vajon belefér az útba Mariborban egy fél nap, és visszafelé meg esetleg Rogla? Vagy időben nagyon hosszú ez az útvonal? Van valakinek esetleg erről tapasztalata?

(Útvonaltervezőn, honlapokon utánnanéztem a dolgoknak, ezért tényleg arra lennék kiváncsi h gyakoraltban jó ötlet-e.)
vargi
25 élménybeszámolót írt
25
20 éve tag
Topik: Bukovel
2006.12.08. 00:44
aerosol:
"Tökéletesen nyugati színvonal sőt Bukovel amerikai mintára és szemléletben fejlődik..."

Akkor ezért adsz meg mindent USD-ben. :)
Félre ne érts, én személy szerint örülök neki, hogy írtál Bukovelről, mert idáig nem hallottam róla, de kicsit furcsa, hogy európa közepén, USD-be számítod át az árakat, mikot itt van nekünk a jó kis euro :)
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.