Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelés és politika - számoljunk!

ÜZENETEK (69)Időben csökkenő Időben csökkenő
aerosol
51 élménybeszámolót írt
51
17 éve tag
2009.12.14. 16:24
Eperke mit gondolsz reális összegnek? "Nem hinném hogy a magyar síterepek bevételét össze kellene hasonlítani bármelyik osztrák terepével." Pl. ha a napi jegy közelítőleg osztrák áron megy akkor a biztosítás és az engedélyezés meg ne legyen magas összeg??? Hol van a realitás? A felvonó mint műszaki eszköz itthon is és kint is ugyan olyan elbírálás alá kell, hogy essen. Baleset bármikor bekövetkezhet! OK. az engedélyeztetés ne legyen horror áron de igenis legyen biztosítási alap! Az az 50milla nem is olyan sok ha belegondolsz. De... azt, hogy mire terjedne ki a biztosítás azt persze senki sem tudja. Egy észrevétel és már is megkérdőjelezi a biztosítási alapot:
"Jegyinformációk 2009/2010
Minden síbérlet ára tartalmazza a díjtalan parkolást a Síparkhoz tartozó parkolókban, 500 ezer Ft kártérítésig csoportos balesetbiztosítási díjat (ALLIANZ-HUNGÁRIA, a KÖTVÉNY SZÁMA: 244956509), a hóágyúzott pályákat, a lifteket és a folyamatosan takarított és fűtött mellékhelységek használatát!
Fontos: a síbérletek árát nem lehet visszaigényelni: annak elvesztése esetén, vagy a rossz időjárásra ill. hóviszonyokra hivatkozva! Ugyanígy a működő liftek és a pályák száma ( az aktuális lehetőségeknek megfelelően működnek!) valamint a várakozási idő a lifteknél, szintén nem szolgálhat követelés alapjául! A pénztárnál mindenki tájékozódjon bérletvásárlás előtt a Sípark napi működési körülményeiről és a becsült várakozási időkről is!"
Ez Mátraszentistvánra a Síparkra vonatkozik... Akkor most mi is van?!
Előzmény: (eperke 76160)
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
19 éve tag
2009.12.12. 10:07
Hirtelen felfutott ez a téma!
Pedig magunkban azt igértük, hogy ez nem a politikai vélemény nyilvánítás fóruma.
Talán emlékeznek még a sporttársak, hogy néhány évvel ezelőtt felborult gyermekvár, leszakadt lánchinta ürügyén joggal kérte számon a közvélemény a hatékony hatósági ellenörzést.
Nem vagyok a téma szakértője, de annyit elolvastam, hogy a szakmai kamarák készítették elő a besorolást/ a tervezésre és üzemeltetésre/.6. Különleges közlekedési eszközök és pályák (fogaskerekő vasút, sikló, függőpálya, sífelvonó,
libegő, vízisí, stb.) tervezése (K4d-1)
pálya és felépítmény tervezése2
üzemeltetés, fenntartás tervezése3
Gondolom valahova sorolni kellett.IDE sorolták, nem a vasút mellé!
Szívesen hallgattam volna az érintett üzemeltetők tényszámait az esettel kapcsolatban, hogy ez az egész ne politikai állásfoglalás legyen, a mézzelfolyó kánaán előtt.
Előzmény: (eperke 76160)
eperke
197 élménybeszámolót írt
197
17 éve tag
2009.12.12. 09:22
Kedves Zozimoo.
"A biztosítási alap szerintem pedig fontos dolog.."
Ez igy is van, fontos dolog a biztonság csak talán normális és reális összegekben.
Nem hinném hogy a magyar síterepek bevételét össze kellene hasonlítani bármelyik osztrák terepével.
Arról nem is beszélve hogy kint mekkora támogatásokat kapnak.
De sajnos kis hazánkban minden csak a lehúzásról szól.
zozimoo
42 élménybeszámolót írt
42
14 éve tag
2009.12.11. 15:42
A sífelvonó mizériáról meg annyit, hogy az okos EU-ban kitalálnak, találtak /mert Ausztriában ez már létező dolog, főleg a biztosítási része/ dolgokat és rábízzák a tagállamokra, hogy azt építsék be a törvényeik közé és az emberek köztudatába ahogy akarják és értelmezik.
Szakhatósági engedély igen is kell és szezononként meg is kell újítani. Ez nem ment másképpen eddig sem! A mostani tőrvény túlzó és egyszerű, nem tér ki a részletekre így a "sífelvonókra" sem. A biztosítási alap szerintem pedig fontos dolog... Emlékezzünk vissza a bánkúti felvonó balesetekre amikor is az üzemeltető mosta kezét, és adott esetben egynapos ingyen jeggyel akarta eltusolni a történteket !/bánkút fórum anno/ egy példa:
"A műszaki szemle és szakvélemény után kiderült, hogy az A jelű pálya mellett lévő lift oszlopa hibás hegesztés miatt tört el. A szerencsés kimenetelű baleset miatt átvizsgálják a megyében lévő összes sípálya felvonóját. Bánkúton egyébként a szakemberek tavaly ellenőrizték az összes műszaki szerkezetet és mindent rendben találtak, így személyi felelősség senkit nem terhel."
zozimoo
42 élménybeszámolót írt
42
14 éve tag
2009.12.11. 15:21
Kedves Szivák, a bácsika nagyon kever valamit és a II. világháború idején /amikor is nem hiszem hogy a síelés volt a legfontosabb/ a 20-as éveit töltötte már és ezek szerint a Lajtától nyugatra. Tehát nagyon gyerekként síelgetett Normafánál. A 1908-1910 között épült az Erzsébet kilátó.../érdekességképpen/Ezekben az időkben nem a síelés számított hírnek...
Amit ő "gaznak" nevez az egy több száz éves erdő részlet ami több fásítási/megújítási/ programon is átesett! Ezek az '50-es '60-as években történtek már/így a mai Normafa is 1962-ben lett ültetve miután 1927-ben az elődje korhadt óriásként kidőlt/ de a 100 évnél is idősebb tölgyfákat már a bácsinak is kerülgetnie kellet! A mai "sípályákat" sem valamiféle tudományos módon és óriási földmunkával jelöltek ki. Egyszerűen adta magát a hely a Harangvölgyig. Anno a század elején volt egy sísánc + néhány füves lejtő azt csókolom. A Budapesti Erdészet által kezelt terület budai oldala szinte teljes egészében természetvédelmi terület, 1978 óta. A Pilisi Parkerdő szervezetén belül a Budapesten és környékén található erdőterületeket a Budapesti Erdészet kezeli. A "felszabadulás" után alakították ki a mai "sípályákat", Nagy Norma, Kis Norma lejtőket vagy ahogy tetszik egyetemi pályákat... ezeket ma is megtalálhatod. A '80-as évek közepéig üzemelt egy lift meglehetősen nagy sikerrel /nem az ami most is megtalálható a Kis Norma lejtőnél/ sőt pályavilágítás és hóágyú is volt. /ilyen fajta hóágyú /muzeális darab/ Bánkúton még megcsodálható/ Normafai síélet akkor az aranykorát élte! Miért nem jött haza a bácsi a '70-es évek végén!
A '80-as évek végére mindez elavult és megszűnt! Jött a "rendszerváltás"... Az Antall-kormány bebizonyította, hogy a hazai sí sport /és még más sportágak is/ k*rvára nem érdekli őket! Korábban azért fejlesztettek és terveztek, mert a Pilisi P. minden sípályás beruházását megtérítette az állam. /mint sok más sportágat is az állam támogatott/ Ezt az akkori kormány megszüntette és keletkezett egy vákuum! '93-óta így a sípályának a sportszervezés szempontjából nincs gazdája.
Ahogy Szivak írta:
"Felháborító ez a rendelet, hiszen az állam feladata lenne tucatjával építse a sípályákat..." Az állam már nem épít!
De ahogyan korábban is most is igaznak találom Bakon Gábor, Pilisi Parkerdő Rt. fővárosi erdészetének igazgatójának 2003-ban elhangzó mondatát: "Tíz éve várunk arra, hogy egy sportegyesület felkarolja a pályát. Támogatnánk is a fejlesztést, de az önálló menedzselésre nekünk nincs jogosítványunk, energiánk és szakértelmünk. A SPORTMINISZTÉRIUMNAK kellene lépnie az ügyben, mint a TÖMEGSPORT-SZERVEZÉS legfőbb intézményének." és ez országosan is igaz lehet...
Előzmény: (szivak 75731)
ConClark
36 élménybeszámolót írt
36
15 éve tag
2009.12.08. 12:43
szal, az van, hogy hányinger ez az egész!

de!
ők annyit tesznek meg, amennyit megtehetnek...

...és akkor most ki a hülye?
a gyerek, aki mindent megtehet (és ezért meg is tesz)
vagy a szülei, akik hagyják, h bármit megtegyen?...
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2009.12.07. 20:04
Szerintem a zöldek táborára a minimális szakértelem maximális hiánya szlogen tökéletesen ráillik,tisztelet a kivételnek.Bizonyára többen emlékeznek,hogy nem is olyan rég egyes területeken megtiltották az állatok legeltetését,mer az említett négylábúak lelegelik valamelyik féltett növényt,holott ezen a területen évszázadok óta folyik az állat tartás.No erre a nemes cselekedetre a természet úgy reagált,hogy még kevesebb féltett növény cseperedett.Ezeknek a nagyon okos zöldeknek eszébe sem jutott,hogy a féltett növény azért szeretett az adott területen mert a föld gazdagon trágyázott.Nekem ezekről a bősz aktivistákról a ló az átesés és a túlsó oldal jut eszembe.
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2009.12.07. 19:04
Most azt a "gazt" védik a zöldek mert szerintük az mindig ott volt.
Előzmény: (szivak 75731)
szivak
31 élménybeszámolót írt
31
19 éve tag
2009.12.07. 18:54
Mivel elég gyakran járok a Normafára, ezért néha találkozom elég érdekes emberekkel. A múltkor pl. egy idős (mint kiderült 90 feletti) úrral aki elmondása szerint a 30-as évek végén síversenyző volt Budapesten, majd kiment Amerikába és most jött haza először. A Normafánál edzettek. Nem ismert rá a környékre. Mint mesélte, a hegyoldal egyáltalán nem volt így benőve gazzal, hanem egész a János-hegyig egymással párhuzamos sípályák húzódtak, 200-600 (!!!!) m hosszan. Akkoriban épült a síház is. És akkor is volt válság!!!

Azóta minden visszafejlődött!!! Szegény öreg, majdnem elsírta magát.

Felháborító ez a rendelet, hiszen az állam feladata lenne tucatjával építsen a sípályákat a Pilisben. Javaslom, hogy az a tokás hivatalnok, aki ezt kiagyalta ott az íróasztal mellett, egy évig próbáljon megélni itthon sípálya-üzemeltetésből, úgy, hogy be is tartja a saját rendeletét.
Szab
2070 élménybeszámolót írt
2070
18 éve tag
2009.12.07. 09:28
Rosszul tudod! A kapukat a Deák téren szerelik fel.
Agent
1646 élménybeszámolót írt
1646
20 éve tag
2009.12.07. 09:12
Persze, a ski-data fogja felszerelni a pályaudvarokon a peronzáró/beengedő kapukat:):)
Előzmény: (obivanrobi 75649)
obivanrobi
124 élménybeszámolót írt
124
17 éve tag
2009.12.07. 09:08
Vonaton lehet majd síbérlettel utazni?
Ha már úgy is egy kategória... :))
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2009.12.06. 23:19
Miért mondod ezt?:-)))
Mi olyan jól megpihentünk a tuskókon.
Nevet is adtunk nekik: Ferkó, Viktorka stb...
Előzmény: (Szecsi 75586)
-MG-3043.JPG
Szab
2070 élménybeszámolót írt
2070
18 éve tag
2009.12.06. 21:33
Nem hülyeségre. A tök. csóró önkormányzatok mindenre pályáznak amire lehet. Teniszpályára, kilátóra, meg minden másra. Az a gond, hogy megnyerik a pályázatot, megépítik, persze sz@rul, hogy jó sok pénz maradjon, fiktív számlákkal igazolják, hogy megépült. A gond az, hogy senki nem ellenőrzi, hogy mire megy a kifizetés...vagy az is korrupt.
Előzmény: (Szecsi 75586)
eperke
197 élménybeszámolót írt
197
17 éve tag
2009.12.06. 18:07
Van még olyan dolog amin meglepödtök kis hazánkban????????????
Itt minden gond nélkül megtehetnek mindent "okos" politikusaink.
Ez az ország a politikusok Mekkája, és aranybányája.
Agent
1646 élménybeszámolót írt
1646
20 éve tag
2009.12.06. 18:03
Eplényi négyes ülőliftet át kell minősíteni mozgó vadászlessé, :)
Szecsi
542 élménybeszámolót írt
542
17 éve tag
2009.12.06. 17:43
Ez egy olyan nevetséges EU-s törvény mögé bújtatott sarc, hogy az hihetetlen, ami eszembe jut erről, amit részben EU-s pénzből építettek, az a kb 30 cm(!) magas kilátó, avagy a 3-4mFt-ból épített biciklis pihenő, pár darab farönkből(!).
Úgy látszik a hülyeségre mindig telik, de az ésszerű racionalitás sokszor elmarad...
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
18 éve tag
2009.12.06. 15:55
Off

Én olyan szerencsés vagyok, hogy személyesen ismerhetem Placid atyát. Pár éve nálunk volt az életét ismertető könyvnek a bemutatója, később a lányomékat ő adta össze. Csodálatos, különleges egyéniség. Boldogabbak lennénk, ha olyan optimistán, pozitívan gondolkodva élnénk, mint Ő. Jó egészséget kívánok neki innen is!

On
Krampusz
369 élménybeszámolót írt
369
16 éve tag
2009.12.05. 21:13
Én a topik indító gondolattól kezdeném.
Mennyit ér 7-800000 szavazat egy tízmilliós országban?
Lehet hogy pesszimista vagyok, de SEMMIT! Tudok rá példát mondani. Sajnos.

Jó, csak kb 520000 aláírásról van szó, konkrétan a képviselői költségtérítéssel
kapcsolatos népszavazási kezdeményezésre gondolok. Itt a parlamenti pártok nagy egyetértésben
átkeresztelték a képviselői költségtérítést választókerületi pótlékra (vagy valami effélére)
és még meg is emelték. Nesze neked szavazó! Addig, amíg a pártkasszák megtöltése a cél és nem
egy élhető országért való munkálkodás, addig ez lesz.

Amúgy a pofátlanság, pénzlenyúlás netovábbja az, hogy szilvásváradi sípálya 250m-es
felvonójáért éves szinten annyit kell fizetni, mint 200km vasútvonalért.

Az egyik legkönyebb dolog az EU mögé bújva agyament jogszabályt kreálni,
aminek semmi köze sincs a mindennapi élethez!

Az a gyanúm, hogy a hazai síterepek nagyon nagy gondban vannak, és ha ebben a formában marad a
jogszabály, akkor .....

Mindenki fantáziájára bízom.

Ja, számoljunk is. Amit Pedro kalkulált az reális.
A válság miatt valószínű idén a 20 nap nem fog összejönni :(
Brake
25 élménybeszámolót írt
25
15 éve tag
2009.12.05. 17:35
Ha veszel egy szezonbérletet, Mura-völgye, pl. és a szállásnak is utána jársz, csak az üzemanyaggal kell spórolnod, 30 napnál is többet csúszhatsz, ennyiböl, 200 km pályán. Érdemes görcsölni? Nem kellenek MO.-nak sípályák! Tömegsport? Minek? Kábeltvn csüngö, elhízott, herék, azok kellenek.....
Előzmény: (PEDRO 75499)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.