Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sölden vagy Cervinia

ÜZENETEK (29)Időben csökkenő Időben csökkenő
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2023.03.19. 20:39
Szia !
Én csak Zermatt/Cerviniát síeltem, Söldenben nem voltam, így a véleményem egyoldalú: Zermatt, Zermatti szállással. Aki síel, és teheti, egyszer menjen ide el. A teljes terep sokkal jobban besíelhető innen, Cerviniából Rothornra eljutni, ahol pl. sok nagyon jó pálya van, hát nem kevés időbe telik, tényleg nagyok a távolságok. Emellett Zermatt mint sífalu is pazar, autómentes, élmény az esti séta. Nyilván drága, de Cerviniában is drágák a jó helyek, az olcsóbb Cielalto részen jópáran megszívták már mind a minőséggel, mind a lokációval, akár itt a fórumokban is utána lehet olvasni. Én valahol a patakparton választanék szállást, síbuszmegálló közelében. Onnan mind a Rothorni, mind a Trockener Steg-i felvonó gyorsan megközelíthető. Pályákat tekintve nem rossz Cervinia, de a Zermatti oldal emlékezetesebb számomra.
MM
563 élménybeszámolót írt
563
15 éve tag
2023.03.19. 11:38
Hello
Ahogy irták nem 1 kategória a két hely.

Egyszer sieltem Sölden/Gurglban, nagyon rendben volt de sokan voltak és nem oszlott el a tömeg. Jó pályák, szép látvány de nem zártam a szivembe.

Zermatt teljesen más, praktikusan egyedi kategória. A Cerviniai oldalon nem sieltem, úgyhogy arról nem nyilatkozok. Nem volt rá szükség mert Zermatt bőven elég egy hétre. Tény hogy ritkán leállnak a liftek inkább az olasz oldalon a szél miatt. Mi mindig Zermattban szállunk meg és nem kockáztattam meg hogy az olasz oldalon ragadjak. Az a ciki szituáció...

Most már jobb a zermatti nagyfelvonó a gleccserre, onnan pedig le lehet sielni Cerviniába, úgyhogy rosszabb idő esetén is abba az irányba működik a hazajutás.

Nyáron pedig megnyitják az új liftet a gleccseren az olasz határról a Klein Matterhornra ami javitja a besielhetőséget.

Wallis/Valais Svájc legnaposabb régiója, Január jó időpont, nincs már annyira hideg, stabilabb az időjárás, ahogy irták előttem ritka a lezárás a svájci oldalon.

Mi sokszor járunk Zermattban, télen, nyáron....Kedvenc helyünk...30-nál abbahagytam a látogatások számolását. Kb 2x volt nagyon csúnya felhős idő.

Az is tény hogy ha felmész Cerviniából a gleccserre, időhiány miatt nehéz lesz körbejárni a svájci részt mert 3 nagy tereprész van + a gleccser.

Ha 30éve sielsz, ne hagyd ki Zermattot, csak ezt tudom mondani....

Lehet jo áron szállást találni itteni viszonylatban.

Tudom ez kicsit Zermatt rajongói vélemény de gondoltam leirom😊

Ha kell info irj nyugodtan ide.
Üdv
D.Dani
65 élménybeszámolót írt
65
14 éve tag
2023.03.19. 06:49
Zermatt/Cervinia és Sölden. Előbbi helyen szerintem is az olasz szállás a jó döntés.
hamoriarpi
204 élménybeszámolót írt
204
7 éve tag
2023.03.18. 23:41
"Ha a távolság, és a valamivel magasabb ár nem probléma, akkor én megkockáztatnám Zermattot, szerintem nem egy súlycsoport a két hely."

Ezt Zermatt és Cervinia vagy Zermatt és Sölden viszonylatban mondod?

Ha Zermattra kerül a választás, a szállás akkor is Cerviniában lesz. Zermatt nagyon fájdalmas, ahogy néztem.
D.Dani
65 élménybeszámolót írt
65
14 éve tag
2023.03.18. 22:29
Lehet, hogy picit túloztunk. Az idei szezonban szerintem max 15, de inkább 10 olyan nap volt, amikor nem ment a Zermatt-Cervinia összeköttetés, ebből is egymás után max 3 (ebből kettőt pont benyaltunk, de a másodikon már az olasz oldalon elég jót síeltünk, az utána levő 3 nap meg igazi ajándék volt). Söldenben arányaiban többször szívtam meg a rossz idő miatt, mint Zermatton. A hirtelen lemondást meg persze nem úgy gondoltam, hogy áttenni máskorra, hanem inkább máshova, pl Ausztria középső részén simán lehet jó idő akkor, amikor Zermattban nincs, és bár lehet, hogy last minute nem kapsz ár/érték arányban olyan jó szállást, mintha előre lefoglalnád, de csak az olasz autópályadíjból visszajön a különbözet :-)
A hóhiányról meg annyit, hogy Söldenben is hószegény volt az idei szezon, és a Zermatt akkor is sokkal nagyobb, ha csak a hóágyús pályák mennek. Nem tudom, hogy melyik kilométerszám hogyan jött ki, de Zermattot sokkal tovább tart alaposan átsíelni, mint az ötztali terepeket.
Hütték: a személyzet hozzáállása teljesen rendben van mindkét helyen, Söldenben a kedvenc hüttémet sajnos alaposan átalakították és nem a jó irányba. Többnyire nagy, önkiszolgáló hütték vannak. Cerviniában rendben vannak a hütték, a svájci oldalon annyira nem jöttek be, mert elég drága volt és annyira nem volt jó a kaja.
Ha a távolság, és a valamivel magasabb ár nem probléma, akkor én megkockáztatnám Zermattot, szerintem nem egy súlycsoport a két hely. Ha a kedvenc pályáimat kéne ezekről öszeszednem, akkor az első 10-ből kb 8 lenne zermatti, 2 söldeni, a Gurglről meg egy se, jó pályák vannak ott is, de valahogy semelyik se olyan emlékezetes. Dde persze azt is megértem, ha az Ötztal mellett döntötök, azt egyszerűbb leszervezni, valamivel kevesebb a kockázat.
hamoriarpi
204 élménybeszámolót írt
204
7 éve tag
2023.03.18. 20:29
Nagyon szépen köszönöm mind a kettőtöknek, hogy segítséget nyújtotok egy helyesebb döntés meghozásához.

Az elmúlt szűk 30 évben egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány olyan nap volt, amikor időjárás/hóhelyzet miatt meghiúsult volna 1-1 sínapom, azonban azt gondolom, hogy egyre inkább minden körülményt figyelembe kell venni a sítúra megtervezésekor.

A leírásotok alapján jelenleg közelebb állok a Söldenhez a zermatti komoly időjárásbeli befolyás miatt. A munkám miatt nincs gyakorlatilag utolsó pillanatos változtatási lehetőségem, illetve van, de az azzal jár, hogy a "fiús" sítúra ugrott, ami egyenlő 2 hónap mély depresszióval. Nem vállalnám.

Távolság nem lenne gond. Franciaországba is többször kivezettem egyetem alatt egy lendülettel, megalvással most is vállalnám.

Jelenleg inkább a kevésbé kockázatos terepet választanám.

Hüttékkel kapcsolatos tapasztalatokat szeretném még kérdezni tömeg és vendégekhez való hozzáállás tekintetében. Tignes síterep emiatt ugrott első körben az általam felhozottak közül, mert angol fórumokon szinte csak azt olvasni, hogy kb. terhére van a vendég a vendéglátóknak...

Síterep nagyságát tekintve a Sölden+Gurgl 143+112=254 Km. A tapasztalatom szerint, ha változatos a terep, akkor az 1 hetes sítúrára nekem 100Km-nyi pályarendszer felett már nincs klausztrofóbiám.

Megijedtem kicsit ettől az időjárási kitettségtől (szél + esetleges hóhiány), amit írtatok.
Előzmény: (D.Dani 218592)
D.Dani
65 élménybeszámolót írt
65
14 éve tag
2023.03.18. 17:39
Szia! Én épp holnap fogok Cerviniából hazaindulni, de Söldenben is voltam már többször.
Cervinia/Zermatt mellett szól:
- Hatalmas terep, de tényleg nagyon, nagyon
- Lélegzetelállító látvány, ilyen "hűha élményem" még sehol máshol nem volt, mint itt
- Változatos, nagyon hosszú pályák
- Hatalmas távolságok, többségében gyors liftekkel bejárható
- Ha valamelyik nap csak az olasz oldalra mennétek (vagy csak oda tudtok), akkor kifejezetten olcsó a bérlet
- Nagyobb tömeg is eloszlik, mindig van üres pálya (ma, egy márciusi gyönyörű szombaton fél 9kor alig kaptunk parkolóhelyet, de a pályán eloszlott, 2-szer kellett 3 percnél többet várni)

ellene:
- Messze van, nagyon drága az autópálya díj
- Hószegényebb tél esetén van pár pálya, ami nem nyit ki, idén egy csomót az itt tartózkodásunk alatt nyitottak ki először (azaz március közepén).
- Ha rossz időt fogtok ki, akkor eléggé megszívjátok
- A szállások ár/érték aránya nem annyira jó, bár ha elég korán foglaltok (nem úgy, mint én), akkor biztosan kifogtok jót.
- Szombaton ha nem érsz ki elég korán, akkor csak messze tudsz parkolni.
- A hütték nem annyira jók, ellenben főleg Svájcban elég drágák

Ötztal mellett szól:
- Az időt kivéve minden, ami Cerviniánál negatívum, bár rossz időben is itt érzem kevésbé gázosnak a helyzetet
- A pályák januárban kb 95%-ban nyitva vannak
- Azért ez se csúnya, és itt is van pár hosszú pálya, még ha nem is olyan sok.
- Az osztrák mentalitás jelentősen más, mint az olasz (pl nem 8kor kezdik takarítani a parkolót)

Ötztal ellen:
- Cervinia/Zermatt jobb terep, A Sölden/Gurgl páros mindegyikét 1 erősebb nap alatt át lehet síelni (bár valakinek ez előny)
- Kevésbé izgamasak a pályák (de azért van bőven olyan is)
- Kicsit nehezebb "elbújni" a tömeg elől, bár január végén csak a hétvégét érzem veszélyesnek.

Ha van még konkrét kérdésed, tedd fel nyugodtan. Összességében Cervinia/Zermatt biztosan sokkal, de sokkal emlékezetesebb maradna, ha mennétek, viszont ha nem vagytok elég ügyesek, vagy nincs szerencsétek az idővel, akkor könnyebb mellényúlni.
Idén egyébként elég régóta követem a zermatti viszonyokat, készülvén a márciusra, a január Zermattban viszonylag hószegény volt, a pályák kb 70-80%-a ment (a fontosabbak mind), beszámolók szerint jó állapotban voltak, sokat sütött a nap, és általában át lehetett menni Cerviniából.
Most márciusban lezúdult egy méter hó, nagyon nagy a hőingás, lenn rövidujjúban lehet lenni, fenn meg majd megfagytunk.

Ha tudsz oyan szállást foglalni, amit akár egy héttel előtte is le lehet mondani (ha durva itéletidő lesz, az ilyenkor már kb látszik), akkor Cerviniát inkább tudom ajánlani
gabi9
5 élménybeszámolót írt
5
8 éve tag
2023.03.18. 17:17
Szia,
ami biztos, hogy mindkettő szuper hely :-)! Én kétszer voltam Cervinia/Zermatton és négyszer Söldenben. Nekem Cervinia/Zermatt egy picivel jobban tetszett, különleges élmény a Matterhorn lábánál síelni és még nagyobb élmény szétnézni a kilátóból 3.800 méteren. Ami az egyik hátránya, hogy nagyon messze van. A másik, ha fúj a szél ( márpedig sokszor fúj ), akkor nem lehet átmenni a Zermatti részre. Vagyis át lehet, csak nem járnak a visszafelé jövő liftek, ezt figyelni kell. Sölden is kiváló, Hochgurgl/Obergurgl is megér 1-2 napot. A pályák mindkét helyen szuperek, jól karbantartottak. Nem irigyellek, nehéz választás :-)!
hamoriarpi
204 élménybeszámolót írt
204
7 éve tag
2023.03.18. 11:27
Sziasztok!

A jövő évi "fiús" (tehát nem a családi) sielést tervezem a snowfanatik baráti körrel.

2 síterepre szűkítettük:

- Sölden/Hochgurgl/Obergurgl, szállás Hubenben
- Cervinia/Zermatt, szállás Cervinián.

Időpont fix 2024. január 20-27, akkor semmilyen síszünet nincs sehol.
Kérdezném a nagyérdemű fórumozóközösséget, főleg azokat, akik a közelmúltban mindkét terepen megfordultak, hogy melyiket választanák újra.

Legfőbb szempontok:
tömeg, páyakezelés, hely hangulata, pályarendszer változatossága
A csapat 30 éve sielő, rutinos, haladó, de nem a legmeredekebb fekete pályákat kereső, élvezeti sízőkből áll.

A válaszokat előre is nagyon köszönöm.
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.