Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

La Plagne - Les Arcs - Paradiski

ÜZENETEK (175)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2014.02.04. 23:18
A francia TOP-síterepek bejárása során az idei választásunk Paradiskire esett.

2014. január 24-én indultunk, pont bele a nagy havazásba. A Dunántúlon és Szlovéniában nagy hó, szóval lassan haladtunk. Torinót elhagyva hüledezve állapítottuk meg, hogy már 7-800 méteren összefüggő a hótakaró az olasz oldalon, ilyet még soha nem láttam az elmúlt 7 évben A francia oldalon nem volt ennyi hó, érdekes, máskor ez pont fordított. Les Arc 2000-en volt a szállásunk.

Les Arcs általános jellemzése:
A térképről mást lát az ember, a csapatunkat meglepte az arc-i oldal szabdaltsága, ez a rész rendkívül tagolt, sok a völgy, kuloár, hegycsúcs, bizony nem könnyű áttekinteni, még életünkben nem térképeztünk ennyit, pedig megjártuk már majdnem az összes nagy francia terepet. Sűrű a pályakiosztás ezen a részen, rengeteg az átkötő kék pálya, amely csoportunk egyértelmű véleménye szerint itt "valóban" kék pálya (szekérút) volt. Ez nem előnyös, ugyanis a síkilométerek bizony ~60-70%-a kék, ami nem igazán mondható jónak. Itt jön ki az a hátránya a rendszernek, hogy még ezen az oldalon is különböző időpontokban és önállóan épültek fel a központok (Vallandry, Peisy, Arc), és nem volt elsődleges szempont az összekötés, inkább minden síterep megcsinálta a maga részét.

Arc 2000 síelés szempontjából a lehető legrosszabb, egyetlen előnye van, hogy a gleccser közel van, gyorsan fel lehet jutni, egyebekben ha "igazi" síélményre vágyunk, sokat kell síhintázni, felvonózni, átsiklani. A Grand Col sípálya emelhető itt ki, amely félreeső fekvése miatt igen jó vonalvezetésű, hóbiztos, de kissé rövid pálya. A térkép bal oldalán Villaroger 1200 felé hosszú pályák visznek le, egyszer bőven elég kipróbálni őket.

Arc 1950 mesebeli osztrák, vagy svájci falu képét ölti, ez teljesen új településrész, tiszta zermatti hangulat, az árakkal egyetemben. :) Itt található a település szélén a Rason Hotel, amelynek a wellnessrészlege nyitva a turisták előtt is, szabadban lévő száraz szauna, nedves gőz, jakuzzi, 20 euróért. A falu alatt fekszik a Comborciere nevű fekete pálya, szerintem az egész rendszer legküzdelmesebb, buckás pályája.

Arc 1600, 1800 síelés szempontjából sokkal jobb helyen fekszik, ők ketten az arc-i oldal igazi központjai, főleg 1800. Mellette jó még Vallandry is, talán az utóbbi kettőnek vannak a legjobb pályái, piros, erdei pályák, amelyek csoportunkban amolyan Szlovákia (Chopok, Sielnica, Donovaly) érzését keltette. Itt nagyon jókat lehetett síelni, nem szétsíelt pályák voltak, és az erdőben is lehetett bátran menni a fák között.

Zavaró volt, hogy bizony sok felvonó csak 09:30-kor nyitott, köztük olyan vitálisan fontosak is, mint az Arcabulle, Bois De L' Ours, amelyek az egyetlen összeköttetést jelentették a terep többi részével, így addig mindig várni kényszerültünk. Egyébként egy ügyes pályaválasztással Arc 2000-től egészen át lehetett menni a térkép jobb széléig, a Vanoise Expresshez egy siklással.

La Plagne:
Sokkal fotogénabb, áttekinthetőbb terep, mint az arc-i rész. Magasabb is, zömében erdőhatár feletti pályákkal rendelkezik, és számos hegycsúcs, kilátópont van. A beépítettsége, települések egymással való közelsége és összekötőtettsége is jobb, mint a túloldalé. Egyértelműen jobb terep, mint Arc. Itt is kifejezetten sok a kék pálya, egyedül a rendszer két szélén van több piros, ezek jók is, főleg az express mellett fekvők, igen jó vonalvezetéssel.

Az itt lévő térképen nincs rajta, de La Plagne sírendszere folytatódik a hegyormon túl, Champagny-völgy a neve. Itt egész jó pályák vannak, a leghosszabbak az egész rendszerben. Hátrányuk, hogy déli fekvésűek és eléggé alacsonyan van az aljuk, ezért erősen olvadnak.

A gleccser megközelítése eléggé komplikált, kizárólag a Roche de Mio csúcsán át lehetséges, semmilyen más út nincs. Itt először a felvonó lefelé (!) indul el, majd újra fel. A gleccser nem egy nagy szám, nagyon rövid, a kilátás azonban gyönyörű innen. Mindenkit óva intek, aki időszűkében van és Arc felé kell visszamennie, hogy bepróbálja, mert mi is úgy jártunk, hogy a közvetlenül levezető pályákat lezárták (a térképen itt nem is szerepelnek), így nem tudtunk "alul" gyorsan visszacsúszni az expresszhez, hanem megint fel kellett mennünk a Roche de Mio-ra, ami a lassú felvonó és a kis kapacitás miatt nagyon sok időt elvett. Ez egyben az egész La Plagne oldal legszűkebb keresztmetszete. Végül is 3 lezárt pályán (Inversens: piros, Crozats: fekete, meg valami kéken) keresztül 15:20-kor indulva a gleccserről száguldottunk le az expresszhez, jellemzően 2-3 másik magyarral egyetemben, aki szintén késésben volt, csak mi mentünk a lezárt részeken a térkép bal oldalán.

A kék pálya valami katasztrofális volt, legalább 1 km-en keresztül semmi lejtés, végig keményen kellett botozni. Ez még zöldnek se jó! Kerülje mindenki, aki tudja! Végül az utolsó expresst kaptuk el 16:20-kor, majd Arc 1600-ig jutottunk, mire már leállítottak minden felvonót. :) Az Arc 1600-2000 között közlekedő busszal fejeztük be utolsó napi túránkat. Még ideális körülmények között a gleccserről 2 órát kell számolni Arc 2000, 1950 eléréshez!

La Plagnéból kb. egyetlen út vezet ezen kívül vissza, az Arpette nevű felvonó, ahol mindig sokan vannak, bár nagy kapacitású.

Összefoglalva, La Plagne sokkal jobb terep, mint Arc, amely nekem sok extrát nem mutatott, a jó erdei pirosak és a sok off-piste lehetőség ami kiemelendő itt. La Plagne ott van a szeren, bár mindkét terepnek lehetne kicsit több piros pályája, de ezt ellensúlyozta utóbbi nagyszerű panorámája, és a Champagny-rész hosszabb pályái. Mindkét helyen sok kiegészítő szórakozás volt, Snowpark, Jégrodeó, Jégrally, Wellness, amik feldobták a hangulatunkat. Nem sok fiatal, gyerek van a terepen, jellemző a középkorosztály, gondolom a borsos jegyárak miatt.

4/5-öt adnék rá. Ha visszamennék, csakis La Plagne!

Képek itt: https://sielok.hu/fotoalbum/831100/galeria/
petib
96 élménybeszámolót írt
96
14 éve tag
2014.02.03. 19:48
Idén is ezen a terepen töltöttük a január utolsó hetét, de ezúttal a Les Arcs-i oldalon, Vallandry-ban laktunk. Szállásunk a Le Petite Ourse apartmanházban volt, ahonnan a pályák alig 50 méteres gyaloglás után elérhetők, sőt, volt, hogy a hóesés után egészen a bejáratig lesíelhettünk.

A település központjában van egy bolt, pékség, síkölcsönző, néhány étterem, no és a Csokoládépalota, ahol a különböző csokikrémeket és likőröket végig lehet kóstolni.

Mivel idén elég sok felhős napunk volt, nagyon jól jött, hogy a Vallandry feletti kiváló erdei pályákat könnyen el tudtuk érni. Délutánonként kinyitották a Peisey felvonó tetejéről induló versenypályát is, amely remek befejező csúszásokat tett lehetővé. A felvonók egyébként 9:15-től 16:55-ig jártak.

Nagyjából besíeltük az egész terepet, lementünk Villaroger-be, Plagne Montalbert-be, Champagny-ba csak azért nem, mert amikor arra jártunk a havazás utáni napon a legalsó pálya épp le volt zárva. Ezeken a szélső pályákon jóval kevesebben voltak, mint az olykor igencsak zsúfolt központi pályákon, a baj csak az, hogy mind Villaroger-ből, mind Montalbert-ből elég lassú felvonók hoznak vissza. Egyébként a síterepen lévő felvonók nagy része gyors, húzós felvonót gyakorlatilag nem kell használni.

Az utolsó nap végre zavartalanul sütött a Nap, így előbb az Aiguille Rouge felé vettük az irányt, és 25 perces sorállás után 11-re értünk fel a csúcsra. Innen, a tömeget elkerülendő, a csak jelölésében fekete, a valóságban inkább könnyű piros pályán csúsztunk le a Lanchettes felvonó tetejéig, majd elindultunk a Vanoise expressz és a gleccser felé. A Plagne-i központot kikerülve a lassű Inversens felvonóval jutottunk fel a Roche de Mio-ra, majd 20 perces sorállás után 2 órára értünk fel a gleccserhez, és élvezhettük a csodás panorámát meg a porhavas pályákat.

Összességében idén is nagyszerű hetet töltöttünk el ezen a terepen, melyet mindenkinek csak ajánlani tudok.

Feltettem néhány fényképet:
https://sielok.hu/fotoalbum/paradiski-2014/galeria/
Carterutz
35 élménybeszámolót írt
35
14 éve tag
2013.10.27. 21:43
Helló!

La plagne részt nézegettük, Montchavin faluban lenne a szállásunk. 1250 m magasan. Picit alacsonynak tűnik, félő, hogy nem tudunk a szállásig csúszni. Általában 1800 m magasan szoktunk megszállni pont ezért. Mi a véleményetek, volt már olyan, hogy nem lehetett lesíelni Montchavinba?

Köszi a választ!

Üdv, Domi
Carterutz
35 élménybeszámolót írt
35
14 éve tag
2013.10.23. 00:45
Sziasztok!

Köszönöm a sok hasznos infót, alakul a választás!
Esetleg meg tudja mondani valaki, hogy éjszakai síelésre van-e lehetőség? La plagne-ban vagy Les arcs-ban? Konkrétan melyik felvonók üzemelnek este?
Milyen útvonalon érdemes menni? Mi a Bécs-Linz-München-Zürich-Genf-Annecy-Albertville útvonalat néztük. Sajnos télen a St Bernárd hágó zárva van, tudomások szerint.
Ez az útvonal picit hosszabb mint olaszokon keresztül, de költséghatékonyabbnak tűnik (nincs alagút és drága olasz pálya). Várom az ötleteket!

Síre fel! :D

Üdv, Domi
supershape
78 élménybeszámolót írt
78
16 éve tag
2013.10.01. 18:47
Kedves Domi!
A ski-france mellett nézegetheted a belvilla.com-ot is, vagy a kedvencemet a magán bérbeadók website-ját a homelidays.com-ot is. Ezeken az oldalakon biztos találsz kedvedre valót.
Előzmény: (Carterutz 161030)
TZoli
1158 élménybeszámolót írt
1158
20 éve tag
2013.09.30. 13:42
Igaz, hogy nem La Plagne, de itt találsz pár Chalet-et.
http://hu.ski-france.com/siteruelet-3-vallees/courchevel-1850/
Készítsd a pénztárcád, a legolcsóbb 1100 Eurótól indul egy 4 fős 2 szobás apartman.
Nem véletlen, hogy a magyar utazási irodák nem hozzák. Nem nagyon van rá tömeges kereslet. Legalábbis nálunk. A reptér kimondottan az oroszoknak van.
Egér 64
225 élménybeszámolót írt
225
14 éve tag
2013.09.30. 07:53
Helló!
Nem utazási iroda, de itt találsz ami teszik az izlésednek...:D
http://hu.ski-france.com/siteruelet-paradiski/
Előzmény: (Carterutz 161030)
Carterutz
35 élménybeszámolót írt
35
14 éve tag
2013.09.29. 23:42
Sziasztok!

Eljött az idő...tervezni kell az idei csúszást!
Tavaly Les 2 alpes-ben voltunk. Idén valami mást szeretnénk kipróbálni, így lehet egyik alternatíva La plagne , les arc. Vélemények érdekelnének...
Fontos lenne a szállás. Eddig mindig tipikus francia lyukban laktunk. Most szeretnénk valami jobbat. Ötletek !? Síelés közben mindig látom a szép kis házakat...talán chalet a nevük? Valami hasonlót szeretnénk. Sajnos nem találok olyan utazási irodát amely hasonló kínálattal rendelkezne. Csak a szokásos lyukak...
Amennyiben tud valaki segíteni kérném írjon! Köszönöm

Üdv, Domi
wsanya67
2 élménybeszámolót írt
2
14 éve tag
2013.02.16. 11:59
Sziasztok!
Egy hét eszenciája pár percben
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Nagyon jó hely ,mindenkinek ajánlani tudom .
salamoncs
21 élménybeszámolót írt
21
11 éve tag
2013.02.06. 19:57
Szia, kösz!
mizsolt
14 élménybeszámolót írt
14
12 éve tag
2013.02.06. 14:05
La Plagne-Les Arcs 2013 jan 27-febr 01

Mi is eltöltöttünk egy hetet ezen a sírendszeren,megjegyzem rövidnek bizonyult az idő.
Unitravel szervezés,buszos utazás(Miskolcról 20.5 óra)és kifogástalan szállások Bellecotén a St Jacquesben(4-5-7-fős).Sajnos a 2 fős stúdiókról ez nem mondható el,(kicsik,drágák,emeletes ágyasak!!!) ezeket érdemes kerülni.
Sok helyen síeltem Fro-ban ,de szerintem ez az egyik legjobb rendszer közülük.Sokrétű,változatos,ahol mindenki talál számára megfelelő helyet pályán vagy pályán kívül.A felvonók lehetnének korszerűbbek is ,de a rendszer kárpótol minket ezért a hiányosságért.(Bár lehet hogy -20fok körüli hőmérséklet után másképp nyilatkoznék,de nekünk nem volt hideg szeles időnk,sőt még kicsit meleg is volt.
A pályák leírásába nem kezdenék bele,mert hosszú lenne,és előttem többen is megtették.Nagy általánosságban elmondható,hogy a központi részeken többen vannak,a rendszer szélein (Montchavin,Montalbert,Champagny)magányosabban csúszhatunk.Nekem személy szerint,nagyon tetszettek az alacsonyabb erdei pályák,de a fenti részeken lévő jobb hóminőségű pályák és pályán kívüli részek is tetszettek.Rengeteg szűzhavas lehetőség van,minden tudásszintnek megfelelő.Természetesen ez időjárás és hó függő de most úgy érzem az utolsó nap kivételével szerencsénk volt.A gleccserre jó időben fel kell menni,gyönyörű kilátás közepes sí élmény,mi itt kezdtük az első napot.
Les Arcs-ba 2 nap sikerült átmenni(az utolsó napi havazás miatt nem 3 nap),nekem ez jobban tetszett mint La Plagne.
Elsősorban nekem is a kifogástalan erdei piros pályák ,és a folyamatos lejtésű igazi "carvingolós" kékek tetszettek.Az átsíeléstől nem kell tartani a Bellecotéről induló arpette ülőlift után a kényelmesebbek egy kötelet fogva még vontathatták magukat,de utána tökéletesen élvezhető pályákon csúszol a Vanoise Express óriáskabinig.(kabin menetidő 4 perc)
Végig sieltük ezt az oldalt is(Villaroger,Arc 1600.stb) Az Aiguille Rouge gleccserre egyszer mindenkinek érdemes felmennie a kilátás miatt,de a kiváló hóminőség ellenére is lehet ettől jobbakat csúszni lentebb is,sorakozás nélkül.A szűzhavas lehetőségek itt is széleskörűek,csak az nem talál aki nem akar.
Összegzésképp,szerintem sokrétű változatos rendszer aki szeret barangolhat,vagy a neki legmegfelelőbb stílusú részeken csúszhat pályában vagy azon kívül. Talán csak azok nem használják ki a rendszer adottságait akik szigorúan tükörsima pályán szeretnének carvingolni,bár ilyen részeket is találni többet.
Az idő változatos volt, szerencsére sok napsütéssel,éjszakai havazás utáni 25cm-es porhóval,majd hétvégére enyhült az idő és kifagyott ratraknyomos "recegőssé" váltak az alacsonyabb részek,végül utolsó nap havazás,lent havas eső,eső.Ez nem hiányzott.
Hazaút busszal Miskolcig 21.5 óra. Albertvillei vásárlás (1 óra),és szlovéniai hóvihar ellenére.
Számomra most is bebizonyosodott hogy aki szereti az ilyen stílusú rendszereket,annak érdemes ennyit utazni.
Nekem tetszett.
Békássy Szabolcs
120 élménybeszámolót írt
120
19 éve tag
2013.02.05. 22:32
Szia! Egyértelműen a München felé vezető irányt javaslom, az alagút egyrészt fizetős, másrészt ha jól tudom jó néhány km-es szakaszon nincs is autópálya, csak a hegyek között kanyargó autóút, melyen a haladás is lényegesen lassabb.

Üdvözlettel: Szabolcs

ui: München irányába is két lehetőséget kínál a tervező, tapasztalatom szerint odafelé Rosenheim irányába érdemes menni, hisz a müncheni északi körgyűrűn szombat reggelente nagy dugók szoktak lenni, visszafelé pedig érdemes északról megkerülni Münchent egy picit hosszabb útvonalon Passau felé tartva, hiszen így nem kell beautózni Münchenbe. Délről kerülve ugyanis még nem készült el a teljes elkerülő szakasz, s egy pár km-es szakaszon München külvárosi részét érintve, olykor piros lámpáknál kell állni egy ideig, de ez a verzió sem vészes.
Előzmény: (salamoncs 153734)
salamoncs
21 élménybeszámolót írt
21
11 éve tag
2013.02.05. 10:07
Kedves Szabolcs,
Mi március közepén megyünk errefelé a svájci útvonalon. Ezen belül szerinted merre érdemes menni? Az már biztos, hogy odafelé Münchenen keresztül megyünk, de a másik lehetőség Innsbruckon keresztül utzazni. Ezt az irányt az útvonaltervezők rövidebbnek, de időben hosszabbnak írják (és van egy fizetős alagút is). Ti merre szoktatok menni?
petib
96 élménybeszámolót írt
96
14 éve tag
2013.02.03. 23:56
Sziasztok!

Egy hetet töltöttünk ezen a terepen a Skinet szervezésében. Busszal utaztunk, útközben megálltunk egy vásárlás erejéig Moutiers-ben, és amíg a busz egy másik csapattal felment Les Menuires-be, volt időnk egy kis városnézésre is - megérte!

Szállásunk Les Coches-ban volt. Ez abból a szempontból kiváló választás volt, hogy könnyedén be lehetett síelni mind a La Plagne-i, mind a Les Arcs-i oldalt, ráadásul rossz látási körülmények között a lenti erdei pályákon kellemesebb volt síelni, plusz itt elég gyors ülős liftek vannak. Itt a liftek még januárban is délután 5-ig járnak, így tényleg ki lehet használni a napot. Ezen a részen nagyon jó a Dos Rond nevű kék, a Les Coches és Esselet nevű piros, valamint a - sajnos legtöbbször a versenyzők számára fenntartott - Buffette nevű ugyancsak piros pálya.

A terep igen nagy és rendkívül változatos, mindenki talál kedvére való pályát. A La Plagne-i részen a gleccserre egyszer fel kell menni, de jó időben ez nem megy némi sorállás nélkül. Mindenképpen érdemes elsíelni a Champagny területre, a hosszú Mont de la Guerre pálya például jó hóviszonyok között igen kellemes, de jó a Kamikaze és a Hara-kiri, valamint a hosszú, kék Levasset is.

A központi részeken sok a hosszú, széles kék pálya, de érdemes lemenni az Aime 2000-ből levezető két igen jó piros pályán (Andre Martzolf és Émile Allais) is. És legalább egyszer menjetek át a vidámpark-szerű alagúton is (Tunnel nevű pálya), de ha kisgyerekkel vagytok, szóljatok neki, hogy ne ijedjen meg :)

A Montalbert-i rész jóval kihaltabb, ennek a résznek viszont hátránya, hogy a Fornelet nevű lassú felvonó, amivel vissza lehet jutni, igen sok időt elrabol.

A Les Arcs-i rész legnagyobb előnye - szerintem - a Vallandry-Plan Peisey területen lévő erdei piros pályák (Combe, Ours, Aigle, Morey, Myrtilles), ezeken nagyokat lehet repeszteni, és főleg akkor lehet ezeket a pályákat értékelni, ha a felhős idő miatt fent rosszabbak a látási viszonyok.

Jó időben kötelező egyszer felmenni az Aiguille Rouge csúcsra, a kaland kedvéért innen el lehet menni Villaroger felé: kevés ember, jó pályák, de innen sajnos csak lassú felvonókkal lehet visszacsatlakozni a fő rendszerbe.

Aki szereti a széles, száguldozásra ingerlő egyenletes lejtésű kék pályát, annak javaslom Arc 1600 területén a Mont Blanc pályát. Lentről két gyors ülős visz fel, ahonnan az Arolles illetve Cachette nevű piros pályákon lehet lejönni.

Arc 2000 központi részein elég sok ember van, de például a kissé kieső Grand Col felvonó mellett kiváló porhóban tudtunk síelni (Grand Col piros, Refuge fekete pálya).

Az idő 5 napig jó volt, napos-felhős időszakok váltották egymást némi havazással és meglehetősen meleg volt. Sajnos péntekre elromlott az idő, lent például egész nap esett az eső, de ez sem változtatott azon, hogy a társaságunk nagy része úgy gondolta, hogy jövőre is ide kellene visszajönnünk. Majd meglátjuk...
ede75
32 élménybeszámolót írt
32
14 éve tag
2013.01.31. 18:57
Sziasztok!
Február 18-ig érvényes szlovén autópályamatciánk eladósorba került! Írj privi üzit, ha érdekel!
Ede
Békássy Szabolcs
120 élménybeszámolót írt
120
19 éve tag
2013.01.31. 15:42
nem tudom mikor emelték az olasz díjakat, 2012. júliusában jártam arra legutóbb, akkor oda-vissza 110 euró volt/szgk....
Előzmény: (nn 153058)
nn
129 élménybeszámolót írt
129
20 éve tag
2013.01.31. 08:34
Ezek az árak már az emelt Olasz autópálya díjakkal vannak?
Békássy Szabolcs
120 élménybeszámolót írt
120
19 éve tag
2013.01.31. 08:06
Többször utaztam mindkét irányba. Svájc felé lényegesen olcsóbb, viszont lényegesen hosszabb is, igaz, hogy csak 100 km a különbség, de Svájcban csak 120 km/h a megengedett sebesség az autópályán. A nagyvárosok előtt(Zürich, Bern, Genf) előtt nem ritkák a dugók és a sebességkorlátozások. Körülményes az átjutás Ausztriából Svájcba(Bregenz-nél kell kóvályogni a városban egy szakaszon) Mindezek ellenére két héttel ezelőtt mi is Svájc irányába mentünk, hiszen kocsinként legalább 100 euróval olcsóbb az útiköltség. Olaszország felé sokkal kényelmesebb, ha pesti indulást nézünk akkor végig az M7-en, Tornyiszentmiklósnál át Szlovéniába(itt is már végig autópálya-autóút), Triestnél Olaszországba(végig autópálya), Frejus alagút, majd megérkezés a célhoz(sokkal gyorsabb és kényelmesebb, viszont Frejus: 45 euró körül, olasz pályadíj oda-vissza több mint 100 euró, szlovén: 30 euró, francia pályadíj oda vissza 40 euró körül)Az utazási irodák nagy buszainál ezek a költségek 40 ember között oszlanak el, s így elenyésző a különbség. Egy szó mint száz Svájc felé legalább két órával hosszabb menetidővel kell számolni!!
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.