Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lavina

ÜZENETEK (128)Időben csökkenő Időben csökkenő
bitera
27 élménybeszámolót írt
27
14 éve tag
2010.01.07. 21:26
a lavinabaleseteket a leghatasosabb megelozni es nem arra bazirozni, hogy AKKOR mit kellene tenni, ha mar visz a ho... aki adott esetben tud nemet mondani a kritikus lejtok megsizesere, bizonytalan helyzetben visszafordulni vagy mas utvonalat valasztani, az nagyon jo esellyel tudja csokkenti a veszhelyzetek bekovetkezeset. ha meg valaki "bevallalos", kockaztatos, de megsem akar a ho alatt maradni, az vegyen maganak ABS-t, avalungot, a legjobb pieps-et (tudja is kezelni), aztan csapassa. mondjuk a legjobb felszereles sem garantalja, hogy nem tori ki a nyakat a lavinaban. szoval erted...
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2010.01.07. 19:13
A nagyon sok jó tanáccsal egyetlen problémám van. a pályán még csak hátranézek, hogy nem e jön valaki, de a free-nél még csak hátra se nézek. Ha megállok, akkor sem felfelé, hanem lefelé nézek (általában én indulok utolsónak)Tehát ha egyszer jönni fog egy lavina csak akkor fogom észrevenni, ha már benne vagyok. (meghallani sem fogom, mert egyrészt süket vagyok, másrészt hallgatom az ipod-dot)azaz ha lesz lélekjelenlétem maximum Minerel tanácsát tudom megfogadni és felveszem az embrió pózt. Az vigasztal, hogy olyan ez, mint a cápaharapás a szörfösöknél. Tízezerre jut egy. (és én már komolyan veszem a lavinaveszély figyelmeztetést!!!)
bitera
27 élménybeszámolót írt
27
14 éve tag
2010.01.07. 10:31
megfelelö (nagy) sebesseggel es megnagyobb szerencsevel ki lehet oldalra csuszni a lavinabol is. sajnos azonban nem ez az altalanos tapasztalat.
sibotoktol, (lehetöseg szerint silecektöl is) megvalni, mert ezek horgonykent müködnek es mindenkepp lefele huzzak az embert. a regebbi turaleceknel hasznalt kötözös sifek különösen veszelyes lehet eles szituban!
bitera
27 élménybeszámolót írt
27
14 éve tag
2010.01.07. 10:23
@ minerel:
en hallottam olyat is, a legujabb lavinaoktatasi semak alapjan, hogy bizonyos szempontbol celszerü a hatizsaktol NEM megvalni, mivel a deszkalavinak az inverz szegragacio (osztalyozodas) elve alapjan osztalyoznak, magyaran olyan ez, mint amikor az ember megrazza a müzlisdobozt, hogy "homogenizalja" a tartalmat, aztan midnig azt tapasztalja, hogy a mazsola, mandula, tehat a nagyobb szemcsek kerülnek a misung tetjere, mig a zabpehely (kisebb szemcsek) meg alul lesznek. magyaran a hatizsak hozzasegithet, hogy "nagyobb szemcsek" legyünk a rendszerben (az ABS müködesi elve amugy ugyanez, mindazonaltal ott joval nagyobb a terfogat nagyjabol azonos tömeg mellett).
mondjuk hatizsakban meg nehezebb mozogni, ha elsodor a cucc ez is teny...
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2010.01.07. 10:23
Bíznék Istenben, hogy nem túl kis rádiuszú a lécem és hogy nem remeg túlságosan a lábam és felvenném a "golyó" pozíciót...

hogy elcsússzak addig amíg már nem ér el a lavina. Oldalra, ha látok esélyt kitérni, vagy lefelé, ha nem. Tudom, a lavina gyorsabb. De ha mázlim van, sikerül. Ha nem sikerül, hát csúsztam egy jót utoljára :) és ha mázlim van nekinyekkent valami sziklának vagy fának és akkor rögtön villanyoltás. Ha nincs mázlim, akkor még mindig lehet próbálkozni felvenni a túlélő pozíciót. De ha sikerül is, elég kicsi az esély.

Olyan sípálya szerencsére nem nagyon van, amelyik lavinaveszélyes völgyben végződik és a lavina mindig az alapállomást temeti be legmélyebben.

Szerintem általában menekülni szoktak, lefelé, hogy meglegyen a sebesség és oldalra, hátha sikerül kicsúszni a lavina elől.
Előzmény: (MM 78772)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2010.01.07. 00:51
A klasszikus válasz, hogy még mielött megállnál a hóban próbálj úgy helyezkedni, hogy un. embriópózban legyél és a szád előtt tartsad a kezeid így ott mintegy légbuborékot képezve. Ezzel lesz egy kis légüreged de lassan nyugodtan kellene lélegezni mert a gyors zihálás következtében a keletkezett kis légüreg falára ráfagy a kilégzett pára és gyakorlatilag a co miatt fullad meg az ember.
Lavina veszélyes helyen a hátizsák mell és derékhevederét ildomos kicsatolni, hogy azt is el tudd dobni könnyen ha baj van.
Ez az elmélet. Gyakorlatban amit Bélapó mondott:
Higyjél Istenben vagy akárkiben.
Aki sítúrázik de nincs jeladó/vevő kütyüje de vele együtt is hasznos és olcsó megoldás a lavinazsinor.

Egyébként itt én is a legfőbb hibásnak a síterepet tartom mert pont nekik kellett volna tudni, hogy ilyen instabil az oldal és az emberek nagyobbrészt tojnak a táblákra amit akkor is kiraknak ha nincs veszély de ezzel a felelőséget el is hárítják magukról.
Előzmény: (MM 78772)
MM
563 élménybeszámolót írt
563
15 éve tag
2010.01.06. 22:26
Amíg élek remélek, persze...

DE mit lehet TENNI ilyen esetben??? Hogyan védjük magunkat, hogyan biztosítsunk vmi levegőt, ha betemet a hó (speciális felszerelés nélkül)???

MM
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2010.01.06. 21:56
Hinnék Istenben!
Előzmény: (MM 78761)
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2010.01.06. 21:55
"Bíróság előtt a lavinát okozó pályán kívül síelők" A véleményem erről: Ha a free-sek indították el a lavinát, az a hegyoldal már nagyon labilis volt tehát a pálya felelőssége legalább akkora, vagy még-nagyobb!!! Ha a free-s alatt indul meg a lavina, őt is betemeti. Ausztriában a lavinaveszélyes helyeket a pályáknál körbetáblázzák. Szinte hihetetlen számomra, hogy egy felnőtt olyan helyre vigyen gyerekeket, ahol kitáblázott lavinaveszély van. Még sorolhatnám tovább az aggályaimat - természetesen a tények pontos ismerete nélkül - de senki ne gondolja, hogy kevesebben fognak pályán kívül menni, és a pályák karbantartása az én értelmezésem szerint nem csak a kijelölt pályák simára gyalulását jelenti, hanem többek közt a lavinaveszély megszüntetését is.
varia2000
56 élménybeszámolót írt
56
16 éve tag
2010.01.06. 21:29
Hello MM ! tíz nap és ott állok a pálya szélén,remélem nem lesz lavina,ha tudod nézd már meg az e-mailedet,üdv,istván
Előzmény: (MM 78761)
MM
563 élménybeszámolót írt
563
15 éve tag
2010.01.06. 21:26
Általános kérdés:

Mit tennénk, ha állunk a pálya szélén és látjuk hogy megindul felettünk mondjuk egy futball-pályányi hószőnyeg, legyen pl 500m-re vagy közel hozzánk???????

Mi legyen az ösztönös reakció?????

MM
MM
563 élménybeszámolót írt
563
15 éve tag
2010.01.06. 21:21
Mil

Nagyon jó a hozzáállásod a freeride-hoz, de tudod Te is, hogy nem lehet megoldani ezt:''Lényeg a lényeg, hogy az lenne az igazi biztosítás, ha csak olyan pálya lenne kinyitva, ami szabálytalan freerideolással sem betemethető...''

Ilyen alapon csak olyan pályát nyitnak meg ahol nincs lejtő vagy hegyoldal a pálya mellett...mert mindent nem lehet teljesen legyalulni, vagy robbantani...meg a hegy tetejéről is indulhat egy hógörgeteg, stb...freeriderek ide vagy oda...

Sokszor ha síelek egy pályán, pl egy katlanban, nekem is eszembe jut egy megállásnál, hogy hoppá mi lenne, ha onnan a csúcsról ott felettem elindulna az a kiálló csücsök, és mire hozzám érne, már kemény lavina lenne belőle...huh mit tennék ha látnám hogy megindul...

MM
Koty
862 élménybeszámolót írt
862
17 éve tag
2010.01.06. 20:36
Nekem is valamelyik későbbi időpont lesz jó.
Azért akarok elmenni, hogy meg tudjam ítélni, hogy mennyire veszélyes a kinézett útvonal. Eddig ugyanis többnyire úgy mentem ki, hogy biztos nem nagyon veszélyes mert ment előttem más is, vagy legalábbis friss nyomokat láttam. És ezzel a hozzáálással akár csúszhattam volna a zermatti freeriderek után is...
Előzmény: (Mil 78741)
huligan
3493 élménybeszámolót írt
3493
17 éve tag
2010.01.06. 19:40
Az a baj hogy a humanerror ellen sajnos nem lehet mit tenni. Hülyék voltak, vannak, és sajnos lesznek is!
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2010.01.06. 19:27
Mindenhol lehet látni és szagolni a pálya szélén füvezgető deszkás tinédzsereket, akik aztán esetleg a pályán kívül folytatják az utukat, adott esetben lavinát okozva. Meg persze mások is megtehetik ugyanezt a felelőtlenséget.

Lényeg a lényeg, hogy az lenne az igazi biztosítás, ha csak olyan pálya lenne kinyitva, ami szabálytalan freerideolással sem betemethető... a síterep ne bízzon a freeriderekben és abban, hogy a szabályosan síelők hozzátartozóit majd vígasztalja az, hogy nem a természet, hanem X.Y. volt a hibás és börtönben ül.

Talán a zermattiak is elgondolkodnak a védekezés fokozásán. Most jó, hogy a lavina elrettentő hírét elnyomja a bűnösök felelősségrevonásának médiavisszhangja. De azért remélem ők is tesznek valamit, még többet mint eddig, hogy csökkentsék a veszélyt.
Előzmény: (huligan 78740)
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2010.01.06. 19:18
Néztem és tervezem is, talán a tavasszal. Nagyon hasznos, emellett érdekes és elvezetes is lehet, ugyanis sítúráznak. Emiatt nem is drágább mint egy szokásos kiruccanás, mert az oktató/túraveztő díja nem több, mint a síbérlet lenne, amire ebben a táborban nincs szükség, ha jól értem.

Sose megyek le a pályáról 3-as jelzésnél vagy afelett, illetve meredek helyre egyáltalán.

Ugyanakkor paradox módon lavinaismereti tanfolyammal, szondával, jeladóval, lapáttal, széndioxid-szűrővel és lavinahátizsákkal felszerelkezve mégis nagyobb veszélyben lehet a freerider. Mert akkor jön az, hogy 3-as, sőt 4-es fokozat is beleférhet, meg eltúráznak oda is ahol már nem érvényes a lavinajelzés és nincs/messze a mentőszolgálat. Azzal, hogy majd a tudással és a szondával felmérik a veszélyt, de egyébként is majd megment a hátizsák vagy kiássuk egymást... aztán vagy összejön vagy nem és van rá esély, hogy nem.

Én nem akarok erre az útra rámenni. Csak ismerten lavinamentes helyen szeretnék freeride-olni, hogy ne azon járjon az agyam, hogy mikor indul meg a hegyoldal.
Előzmény: (Koty 78728)
huligan
3493 élménybeszámolót írt
3493
17 éve tag
2010.01.06. 19:15
Nem keverem logikilag a dolgokat!

Mil a jelzéseket jól értelmezed! A cikk szerint arról van szó, hogy elhagyták a sípályát és olyan helyre merészkedtek, ahol lavina elinditásával másokat veszélyeztettek! Valóban kezelt pályát temetett be a lavina, de ez nem történt volna meg, ha a FREEriderek nem b@..ogatják. Ahogy MM is írta kint ezt profin kezelik és nagyon oda van rá figyelve! Én még soha sem halottam olyat (ha tudtok ilyenről légy szíves közöljétek), hogy Svájcban vagy akár Ausztriában a pályakezelők mulasztása miatt történt baleset. Szerintem azért nincs ilyen, mert a profi terepeken minden többszörösen túl van biztosítva!

Más: miért mentek el a helyszínről az elkövetők? Ha már bennük is felmerül a gondatlanság gyanúja, akkor jogos a felelőségre vonás? a kisgyerek, amikor rossz fát tesz a tűzre és feltűnően csendben van... pedig még fel sem nőtt...
Előzmény: (Mil 78710)
Koty
862 élménybeszámolót írt
862
17 éve tag
2010.01.06. 18:36
Nem tervezi még valaki ezen a táboron való részvételt?
Szerintem hasznos lenne.

https://sielok.hu/sitabor/lavinaismeret/
MM
563 élménybeszámolót írt
563
15 éve tag
2010.01.06. 17:35
Hi,

Ha egy terep kijelölt freeride részekkel rendelkezik, akkor ott kéne síelni...Ilyen pl Zermatt is...van bőven freeride terep, olyan helyeken, külön felvonóval, ahol nem veszélyezteti a meginduló hó az alatta, vagy mellette pályán síelőket. És itt le is vannak zárva azok a részek, ahol kockázatos a freeride másokra nézve, pláne lavinaveszély idején. Ezt az üzemeltető azért csinálja, mert jól ismeri a hegyet, a rizikót, hóréteg alakulását, stb. Ha ezt valaki megszegi, és ezzel másokat is veszélyeztet, szerintem jogosan lesz számon kérve.

A robbantást és a ratrakolást elég komolyan csinálják Svájcban, de minden rizikót ezzel se lehet kiküszöbölni.

Megeshet hogy van egy hóréteg, akár kisebb is, ami lehet hogy magától nem indul meg, nem lesz csak úgy lavina, de ha a tetején heten ugrálnak stb stb, megindul...

Lehet itt is ez volt a helyzet...

A lavinafogó korlát meg nem tudom mit segít éles helyzetben ha a hó megindul...és azért elég kemény beruházás lehet.

Persze sok gond itt is az emberi fejben van. Nagyon-nagyon sok önjelelölt amatör freeridert látni ezeken meg más terepeken is gyerekekkel, öregekkel botladozva, nagyokat esve a zárt területen...Ez itt a gond inkább...minden ismeret és technika, meg persze szemlélet nélkül nekivágni a szűzhónak ahol tetszik...

A freeride-nak is meg van a maga szabálya, akármennyire is free...
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2010.01.06. 17:31
igen, szerintem is erről van szó, és ezért felelősségre kell vonni őket.

de ettől még mindig is lesznek akik a pályán kívül lavinaveszélyes helyen csúsznak, ezzel lavinát omlasztva egy másik pályára...
és a síterepnek még ezt a veszélyt is meg kellene próbálnia kiküszöbölni. lehet, hogy lavinavédő rácsokkal, lehet, hogy robbantgatással, de az is lehet, hogy a belavinázható pálya lezárásával :(
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.