Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lackó által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (2879)Időben csökkenő Időben csökkenő
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.03.25. 21:32
Szia!

Így elég nehéz egyértelműen eldönteni, hogy mi okozza a lécek "berezgését". Ha látnánk tőled pár kanyart, akkor rögtön tudnám, hogy mi a helyzet. :-)
Egyébként a leírásodból szinte egyértelmű, hogy a tehnikád még nem tisztán élen húzott ("karcolt") ívekből áll, hanem forgatod a sít. Ez persze nem baj, félre ne értsd, csak nem mindegy, hogy "karcolt", vagy "forgatott" ívekről beszélünk.


Azért pár dolog, ami a bizonytalan lécvezetést okozni szokta (a "hagyományos" alpesi tehnikánál):

1. A lécek nagyon eltérő terhelése. A terhelés ráadásul nem állandó, hanem "vándorol" a kanyarokban, tehát néha az egyik sí túlzottan terhelt, míg a másikra túl kevés terhelés jut.

2. Súlyponti problémák. Ez is terheléses probléma, de itt a súlypont nem eléggé ellenőrzött előre-hátra mozgása a gond.

3. Szinte állandó hátulterhelés. Ennek egyébként lehet oka a nem eléggé megdöntött sícipő is, ahogy gyanítod. Sajnos szinte csak a nagyon komoly cipők vannak eléggé megdöntve. A helyesen megdöntött sícipőben állva, a nyelvének dőlve, a térdkalácsodnak a cipő elejének a vonaláig kell érnie.
Azért az hozzá tartozik az igazsághoz, hogy egy jó síelő még egy gyengébb cipőben is jó helyen "hordja" a súlypontját. De tényleg sokat segít egy jó cipő.

4. Kevés, illetve nem eléggé begyakorolt és ellenőrzött élezés.
Ahhoz, hogy az élezést szabályozni tudd (egy idő után már automatikusan, "reflexszerűen"), megfelelő gyakorlatokra, és sok gyakorlásra van szükség.

5. Az előbb leírt hibák keveredése.

Így látatlanban ennyit tudok feltételezni. És mivel nem egyértelmű, hogy tulképpen mi is a gondod, ezért sajnos gyakorlatokat sem nagyon tudok ajánlani. Rengeteg gyakorlat létezik, amiket csinálni szoktunk, de hogy melyiket és hogyan kell gyakorolni, ahhoz tényleg látni kellene, ahogy síelsz.

De ami mindennél fontosabb, az az, amit mi úgy hívunk, hogy "szakszerű hibafelismerés". Emiatt kellene szakembernek (oktatónak) látnia a hibáidat. Te sajnos hiába tudod, hogy mit hogyan kellene csinálnod, saját magadat nem látod, és ezért a hibáidat sem ismered fel, és súlyozni sem tudod őket.
Sajnos a sízés egy nagyon összetett mozgás, és sok mindennek kell "klappolnia", hogy tényleg jó legyen a tehnikád.

Mindenképpen azt tanácsolom, hogy síelj oktatóval, aki rögtön tudni fogja, hogy hol vannak a hibáid, és a "gyógyszert" is ismeri.

Remélem nem keserítettelek el. Mindig örülök, ha látom, hogy valaki tényleg jól akar síelni. :-) Ezért próbáltam összegezni a gondolataimat.

Lackó
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.03.14. 22:13
Szia!

Szerintem azert probalj ki legalabb egy GS lecet, mielött döntenel! Nagyon masmilyen egy GS egy szlalomlechez kepest! Ha nem sürgös a dolog, akkor szerintem az öszi siteszteken erdemes probalgatni. Ezeket a gleccserpalyakon csinaljak föleg oktoberben. (Mölltal, Stubai, stb.)

Ha meg mostanaban vasarolnal,akkor pedig szerintem valamelyik palyanal berelj. Esetleg ki is probalhatsz többet egy nap alatt. Ez mar nyugis idöszak, altalaban meg lehet beszelni a kölcsönzössel, hogy nap közben cserelgetsz lecet.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.03.13. 22:37
Haliho Laci!

Örülök, hogy reagaltal az irasomra. Bar talan egy-ket dologban nem egyezik a velemenyünk, abban nagyon hasonloak vagyunk, hogy mindketten szenvedelyesen szeretjük a sizest, mindketten oktatjuk, es ugy gondoljuk, hogy mar nagyon ertünk hozza. :-)
Pedig szerintem mindketten tudjuk, hogy meg nagyon sok mindent meg kell tanulnunk a sizesröl es a sizes oktatasarol is. Föleg, hogy a sizes is, mint minden sportag fejlödik, valtozik.
A sisportban a legutobbi nagy "durranas" a carving lecek megjelenese volt, ami megvaltoztatta a sizes tehnikajat is.

Ha nem haragszol, reagalnek a hozzaszolasodra. Mar csak azert is, hatha masok is bekapcsolodnak a "beszelgetesünkbe", es tanulhatunk egymastol.

"A síléc forgatás nélküli élen vezetése nem új dolog. A 30 méteres rádiusszal bíró "dióverőket" is lehet forgatás nélkül az élükön vezetni. És vezették is őket, már a carving lécek előtt is."

A regi hagyomanyos leceknek is termeszetesen volt iveltsegük, ez a "Telemark iv". (Csak a futo es ugroleceknek nem volt soha, es nem is lesz, mert ott ez hatranyt jelentene.)Ez az iveltseg azonban joval 40 meter fölött volt. Meg a gyors kanyarokhoz gyartott szlalomlecek Telemark ive is legalabb ekkora volt. A lecek felepitese, es "kemenysege" is mas volt. Az akkori sik nem voltak ennyire hajlekonyak es rugalmasak. Ennek ellenere valoban voltak olyanok, akik rettentö nagy sebesseg mellett nagyon nagy iveket kepesek voltak elen "meghuzni". Ez altalaban a lesiklas -es a kesöbb "kitalalt" szuper orias mülesiklas (super G)- versenyzöknek sikerült. A masik ket versenyszamban (szlalom es orias szlalom) ugyan nagyon hatarozott volt az elek hasznalata, de ez mindig a lecek forgatasaval jart együtt. Itt lehetetlen volt a tisztan kivitelezett "karcolas". Termeszetesen a versenyzö törekedett a leginkabb "vagott" ivet megsielni, hiszen ez mindig gyorsabb, mint a tulzottan sodrodos.
Az, hogy a tenyleg profi elversenyzök bizonyos körülmenyek között kepesek voltak az ivek egy reszen tisztan elen vezetni a sit, az nem jelenti azt, hogy ezt az erzest az amatörök közül barki is atelte volna. En bizony nem lattam egyet sem regi "dioverövel" a palyan, aki utan karcolt nyom maradt volna. Plane nem, hogy folyamatos iveket karcolt volna. A vagott iveket semmikeppen nem lehet összekeverni a tisztan elen letrehozott kanyarokkal.


"Ugye nem gondolod komolyan, hogy csak attól, hogy a megváltoztatott telemark ív miatt rövidebbekké váltak az élen forgatás nélkül vezetett ívek, külön ággá vált a karcolás?"

Lehet, hogy nem osztod a velemenyemet, de en bizony igy gondolom. Bar az "ag" nem egeszen pontos kifejezes. Egy viszont biztos: elesen elvalaszthato egymastol a tisztan elen letrehozott iv, es a forgatassal letrehozott. (Függetlenül attol, hogy a forgatassal letrehozott iv mennyire vagott.)

"Hogy a tanuló nem tudja, hogy ha élre tesszük a léceket, és nem forgatunk bele, karcolás lesz belőle?"

Bizony nem tudja! Amig meg nem erzi, (meg nem ereztetjük vele), addig fogalma sincsen. Es karcolas alatt persze nem a rezsutsiklasra gondolok, hanem arra, amikor a si elen kanyarodik.

"Tésztából és mákból lehet mákostésztát, és lehet mákos kiflit is készíteni. (Kis asszociáció.) Az alapanyag ugyanaz, az eredmény lényegesen különböző."

En mindkettöt szeretem! Mikor lesz a kostolo? :-)


"Mi a Kanyarsínél szándékosan egy kissé a szokásostól eltérően "keverjük a tésztát". Mi azokat az amatőr síelőket célozzuk meg, akik nem elégszenek meg azzal, hogy csinálják a gyakorlatokat, és közben fogalmuk nincsen arról, hogy miért, mert nem mondják meg neki. (Ezt két évtizede figyelem, és nem nagyon változik.) Az a mi célcsoportunk, akit érdekel. Aki elfogadja, hogy a sízés és az eufórikus érzés elsősorban a fejben történik, a testünk csupán a végrehajtás eszköze. És ehhez szükséges tudni, hogy mit, mikor, hogyan és miért kell csinálni, mikor kell aktívnak lenni, vagy éppen passzívnak maradni."

Igazad van! Sajnos kevesen vagyunk, akik megprobaljak megertetni a tanuloval, hogy mit miert csinalunk es gyakorlunk. Pedig szivesebben es gyorsabban tanul, ha tudja.

"Még egy kicsit az egyensúlyozásról. Amiről beszélsz azok ismert fogalmak, csak hát eléggé általánosságok. A "hinta" pedig nem általánosságban, hanem nagyon konkrétan és részleteiben jelenti a magasfokú egyensúlyozást. (Franz Hoppichler: Die Österreichise Skischule). A világ egyik legnagyobb (sajnos már nem élő) síprofesszorának a tétele."

Tenyleg csak altalanossagban irtam. Az "Öreg" pedig tenyleg nagy szakember volt.

"Félreérthetik néhányan, ha te mint oktató úgy beszélsz az élen síelésről, mint ami a karcoláshoz kötődik. Van ugye élen forgatás is, ami szintén élen síelést jelent."

Az elen sielest ma azt hiszem mindenki a karcolt ivekhez köti. A topiknyito Soma is igy fogalmazott, es egyertelmüen a karcolasra gondolt. A forgatas a si lapjan törtenik, megfelelö elezessel kombinalva. Ez a "hagyomanyos" sizes lenyege.


"Rengetegen oktatjuk ezt a csodálatos sportot. Hál isten egyre többen komoly felkészültséggel, képzettséggel."

Igen, sokan oktatjuk, oktatjak. Sajnos en meg mindig nem azt latom a palyakon, hogy minden oktato komoly felkeszültseggel bir. Gondolom, Te is igy vagy vele. (Itt most nem szeretnek kiterni azokra a dolgokra, amit oktatas cimen egyes "oktatok" kepzettsegtöl függetlenül produkalnak. Ez megerne egy külön temat.)


"(A hivatalos állami OKJ -s végzettségű oktatók névsora fent van az SMSZ honlapján)."

Az edzöi vegzettsegüeke nincs ott.

Sziasztok!
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.03.11. 22:14
Sziasztok!

Replaci irta:


"A carving nem egy külön ága a síelésnek, hanem jól meghatározható helye van a sí havon történő mozgásainak szerkezetében."

Igy is mondhatjuk, ez pedig epp azt jelenti, hogy tulajdonkeppen külön aga. :-) Olyan ertelemben mindenkeppen, hogy lenyegi különbsegek vannak a si forgatasaval, vagy eppen anelkül letrehozott ivek között.


"Tudjuk, hogy ha a hosszában sikló lécet élre döntjük, karcolás következik be."

Igen, ezt tudod Te, es tudom en is, meg sokan, de a tanitvany sajnos nem tudja. Az, hogy elmagyarazzuk neki, attol meg nem fogja megerteni es alkalmazni.Szavakkal nem, csak ravezetö gyakorlatokkal lehet megereztetni vele a karcolast.


"Természetesen sebesség is, de aránylag alacsony sebességgel mellett is lehet gyögyörű karcolásokat csinálni. Tehát jó egyensúlyozási készségre van szükség. De ezt nem csak a carving igényi, hanem a síelő mozgásának teljes spektruma."

Igy igaz! (Bar nem keszseg, hanem kepesseg! :-) )



"Hiába mondja tehát valaki, hogy ő a hagyományos forgatásos - terheléses iskolán nevelkedett, gyenge egyensúlyozási készségekkel bizony sosem lesz szép és főleg gazdaságos a mozgása."

Ha valaki hagyomanyos iskolan nevelkedett, es jo lecbiztonsagra tett szert, akkor akarva-akaratlanul fejlesztette az egyensulyozo kepesseget. Ilyen sizöknel nem az egyensulyozo kepessegekkel lehet a nehezseg a carvingtechnikak tanulasa soran, hanem inkabb az uj "erzesek" megismeresevel,es a regi, berögzült mozgasok, tartasok "modernizalasaval", hogy kepes legyen a mostani technikakat elsajatitani. (Pl.: zart ("ragasztott") labak, lecemelgetes, hatulterheles, magas testtartas, stb.)


"Mi a kanyarsínél (már a tanulás aránylag korai szakaszaiban is) különös gondot fordítunk az egyensúlyozási készségek fejlesztésére, a negyedik alapfunkciónak tekintjük."

En is. :-)


"Mi jelenti a jó egyensúlyt?
Az állandó hinta előre - hátra, ki - be."

A jo egyensuly azt jelenti, hogy a sizö mindig kepes megörizni az egyensulyat (es ezaltal uralmat a si fölött) terepviszonyoktol, sebessegtöl, es attol függetlenül, hogy milyen technikaval siel eppen. Ez lehet persze hinta is, bar nem feltetlenül. Igy kepes koordinalni a mozgasat. Sok megfelelö gyakorlassal a kepessegek pedig keszsegszintre fejleszthetök.
Az elen sizesnek azonban nem ez a legfontosabb elöfeltetele. Sokkal fontosabb "fejben" szetvalasztani a forgatast az elezes es terheles kombinaciojatol.


"Soma eredeti kérdésére tehát a válasz: Fejleszd az egyensúlyozási készségeket, (akár az alapokig visszanyúlva), az élre tevés bátorsága pedig ennek természetes következményeként meg fog jelenni."

Es ha megvan a batorsag, akkor jöhetnek a megfelelö ravezetö gyakorlatok.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.03.08. 20:33
Hu, ezt most nem ertem. Pedig Isten bizony raktam mar össze parat. Probald lefotozni, hogy pontosan mi is a latvany, es akkor fogjuk tudni.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
Topik: Koralpe
2007.03.08. 20:08
Szia!
Ronda egy nap volt a mai. Reggel esett az esö, bar ez delelött szerencsere atvaltott havas esöre, a hegytetön pedig nedves hora. Tegnap nagyon olvadozott a hegy, es persze a mai nap sem tett jot neki. Tragedia meg nincs, föleg, ha tenyleg jön a lehüles. Bar ha komolyabban fagyni kezd, akkor lehet, hogy kemenyek lesznek a palyak. Sielni azert biztosan fogtok tudni.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.02.25. 17:58
Szia Issimus!

Pedig hidd el, vannak tehetseges magyar versenyzök. Es le tudnak menni egy lesiklopalyan.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.02.23. 21:29
Soma!

Nem egyszerü dolog ez, igazad van. Azt mondjak, eleg jol tanitom a carvingot, megis vannak, akiket egesz egyszerüen nem lehet megtanitani a tiszta elen sizesre. Es ez nem annyira korfüggö, inkabb beallitottsag kerdese. Aki egy bizonyos temponal vagy palyameredeksegnel elkezd felni, azt nagyon nehez rabirni, hogy döljön be a völgybe.

Es ennek semmi köze ahhoz, hogy hany evet, vagy evtizedet sielt hagyomanyosan, forgatva. Ha fel, akkor sajnos megette a fene az igazi carvingot. Persze hogy egy könnyü kek palyan ugy-ahogy karcoljon, az megtanithato barkinek.

Nenikeket, bacsikakat emlitettel. Azt hiszem, tudomasul kell vennünk, hogy a carving nem az ö vilaguk. De szerintem ez nem is baj. Nem kell mindenkinek carvingolnia. (Mellesleg nem is tudnak sokan, legfeljebb ugy hiszik. :-) )

En nem szoktam eröltetni azoknal, akiknel latom, hogy nem igenylik, nem elvezik a tempot, a meredeket. Es ez persze kortol független dolog. Könnyü kek palyan megereztetem velük, hogy milyen is, amikor a si az elen fut, es megtanulunk egy egyszerü karcolt hosszulendületet. Ha meredekebb palyan mar latom a szorongast, akkor nem eröltetem tovabb.
Tanulunk inkabb mast. Ugysem csak carvingbol all a sizes. (Bar az a legjobb dolog.:-) )Hosszu es rövidlendület, formacioban sizes, kis melyho, tartasjavitasok, stb.

Aki viszont nem fel, az megtanithato a carvingra. Ilyenkor en sem hagyom magam, es "kiprobalok" rajta sok gyakorlatot. Igaz, van olyan, hogy több szezon is kell valakinek, hogy raerezzen, es igazan merjen elen sizni. Viszont szerintem semmikeppen nem szabad raeröltetni mindenkire ugyanazokat a ravezetö gyakorlatokat. Van tanitvanyom, aki mar tökeletesen elen siel barmilyen palyan, de par tanulogyakorlatot megsem tud rendesen megcsinalni. Vele ilyenkor mas dolgokat csinalunk. Ha valakinek nagyon nem megy egy gyakorlat, akkor nem eröltetem, hanem mas feladatot adok neki.

Na, ebbe a temaba(is) jol belebonyolodtam! Bocs. :-) Sziasztok!
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.02.19. 21:45
Ugy tünik, ez az el letöres tema kicsit megosztott minket! :-) En szemely szerint a Holmenkolos ficko velemenyet osztom. Tehat nem töröm le az elt sehol. (Eddig a legelesebb sit is sikerült elforgatnom.)Persze tovabbra is a halado, tenyleg az eleken sizökre gondolok. A kezdöknel hasznos a letöres. Aki viszont mar tud sielni, az barmilyen eles sit ugy forgat el, ahogy akar.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.02.18. 21:10
Köszönöm, Agent! Meg mielött valaki itt tök hülyenek nezne. :-)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.02.16. 22:29
Peter64!

Jogos, tenyleg egy marhasag. Regen ugye tenyleg letörtük elöl-hatul 20-30 centi hosszban, hogy könnyebben lehessen forgatni a sit. Sok szerviz meg a mai napig ragaszkodik ehhez, mondvan a tul eles kantni "elviszi a lecet". Kepesek meg a versenysiket is igy megcsinalni. Ezzel gyakorlatilag kinyirjak az igazi carving leceket.
Aki igazan tud carvingolni, az tudja, hogy mennyire fontos az eles kantni elöl, hatul (is). A jo sielönek nem okozhat gondot az eles kantni, ugy is könnyen tudja forgatni a sit.

Kezdöknek valo leceken egyebkent hasznos az el letörese kicsit elöl-hatul, de halado sizöknel barbarsag.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.02.16. 22:21
Sziasztok!
Persze, az erökar miatt van igy.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.02.06. 23:47
Fraksinus!

Irtad, hogy a ket sin levö kötesek egy magassagban vannak, pedig a te sid hosszabb.

Ezzel semmi baj sincsen. Elegge ismerem az Elanokat, ezert tudom a magyarazatot:

A te leceden a megszokott helyen van a kötes, viszont az Elanon (ezen a sorozaton) lenyegesen elörebb. Ennek az oka az, hogy az egy kimondottan nöi lec. a korabbi Whistler, illetve Whisper sorozat folytatasa ez a lec. Ezeknek a siknek maskeppen van kialakitva az oldalive, mint a "hagyomanyos" carving siknek. Ezert került elörebb a kötes. A si eleje alig hosszabb, mint a hatso resze.

Egyebkent több ilyen sit is probalgattam. Nagyon kenyelmesen sielhetök. Az elönyük az, hogy jol türik a nöknel gyakori hatulterhelest, es a sulypont elöre-hatra mozgasat. Es mivel rövidebb az eleje, ezert nagyon könnyü vele elinditani a kanyarodast, a kanyarban pedig nagyon egyenletesen dolgozik. Jo kis si.Föleg a lanyok szeretik ezeket.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.01.29. 21:14
Szia!

Ha hosszabb távon tervezgetsz, és szánsz rá még egy kicsit, akkor én a 12-est ajánlom. Az már mindent tud. Igazi jó carving sí. Szerintem kategóriákkal jobb, mint az alatta lévő 10-es. Bár tudom, többe is kerül.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.01.29. 09:47
Az nagyon nem egészséges dolog! Ilyenkor hiába veszed lejjebb a kioldóerőt, a kötés bizonytalanul fog működni. Mást csinál a beszorító erő, és mást a kioldóerő. Sajnos marad az átfúrás, vagy cipőcsere, vagy léccsere. :-(

Biztos, hogy nincs több luk már a platnin? Esetleg az elsőt picit előrevinni? A platni szélső lukaiban van a kötés? Nekem ez így furcsa, mert ez kb 50-es lábat feltételez. Én speciel még nem láttam ilyet.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.01.29. 01:10
maci-laci!

Ahogy Agent is írta, rettentő sunyin képesek a gyártók elrejteni a jeleket. Ha tudod, fotózd le a kötések s*ggét közelről, és akkor megpróbálunk rájönni!

minerel!

Az SL100-on is maga a ricnizett tetejű állító nyelv a skála. Ez az, amit csavarhúzóval kell felfeszítened, hogy csúsztathasd a hátsó kötést. Ha a beszorítóerő jól van beállítva, akkor a cipő a hátsó kötés végét a ricnizett részbe tolja hátra. Ha a ricnis rész teljesen eltűnik a kötés alatt, akkor túl szoros, ha viszont az egész kilátszik, akkor laza.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.01.27. 21:54
"Persze én sem a számolás és beállítás helyett gondoltam. Csak azt szerettem volna tudni, hogy a kirugás kiütés egyáltalán jó e valamire ?"

Akkor bocs, félreértettelek!
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.01.27. 14:19
A pucolás és kenés tényleg hasznos.

Az oldalbarúgás viszont kicsit kőkorszaki eljárás. Azzal csak azt tudod meg, hogy egyáltalán old-e a kötés, viszont a kioldóerőről semmit. Mindenképpen a pontosan kiszámolt és beállítot kioldóerő a megoldás.

Egyébként én is minden beállított kötésből kiütöm ököllel a cipőt, de mondom ez csak arra jó, hogy a kötés működését ellenőrizd.

Egy kötés beállítása számolgatással együtt is max. 5 perc. Ezt nem szabad megspórolni! Nem éri meg.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.01.27. 12:03
RR!

Szerintem tényleg állítsd egy picit gyengébbre az újat.
Itt írogattam mindenféle hülyeséget a kötésbeállításról: :-) (Találsz egy részt az új kötések beállításáról is.)

http://www.carvingski.hu/forum/viewtopic.php?p=19#19
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2007.01.24. 12:28
Fazzoletto, Vid!

Csúnyán ledumáltatok... :-)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.