Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fetzer Robi által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (139)Időben csökkenő Időben csökkenő
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
2011.03.02. 20:29
Mit értünk kezdő alatt? Nekem először egy sítáborban volt kötelező jelleggel deszka a lábamon 3 napig, ott azonnal rájöttem, hogy ez lesz az én igazi téli sportom, utána már csak a saját, újonnan vásárolt lapomra álltam.
Előzmény: (Bélapó 113195)
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
2011.03.02. 19:22
A 175 centimhez 153-as deszkám van, de egy kicsit kicsinek érzem, ráadásul a magasságomhoz sokat hozzáad a nyakam hossza is, így én is azt mondom, a 148-as rövid lesz, főleg akkor, ha nem csak a tanulás időszakában akarják használni (arra még jó is lenne a rövidebb, de utána gyorsan kevés lesz).

Arra azért kíváncsi lennék, milyen leosztásban fogja használni a csapat az egy darab deszkát, ha esetleg egyszerre mennek boardozni! A pályát még csak-csak meg lehet beszélni, de ha éjszaka esik 40 centi friss, finom szűzhó...! :-)
Előzmény: (vau 113126)
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
Topik: Montafon
2011.03.01. 14:50
Jogos, a bergfexes áttekintő térkép engem is megvezetett!
Előzmény: (Hochjoch 112956)
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
Topik: Montafon
2011.03.01. 14:34
Ha vki a vorarlbergi síterepek értékelését nézi (https://sielok.hu/siterepek/ausztria/vorarlberg/), legyen óvatos, a keleti részeken nem minden hegy oda van besorolva, ahová ténylegesen tartozik!

Írtam ez ügyben egy e-mailt a szerkesztőknek, azt a választ kaptam, hogy átnézik a térképeket és helyrerakják a dolgokat.

Addig is idézném magamat a Montafon-régióval kapcsolatban:
"a sírégió Montafon (montafon.at) néven fut, és több hegyen oszlik el. Két legnagyobb pályarendszere a Silvretta Montafon - Hochjoch és attól délre a Silvretta Montafon - Nova. Két "kisebb" rész a Golm - Tschagguns Vandans és
a Gargellen, illetve van még két kicsi, pár felvonós pálya, a Silvretta Bielerhöhe - Gaschurn Partenen (ez már Tirol), és a Montafoner Kristbegbahn - Silbertal."

A szerkesztőség által innen kiemelt hozzászólások Silvretta Nova alatt futnak, holott azok inkább Golmról, kisebb mértékben Montafon-Hochjoch-ról szólnak.

Csak a tisztánlátás végett.
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
2011.02.27. 11:15
Ezt bizony nektek kell tudni! ;-)
Előzmény: (nyizsu 112408)
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
2011.02.25. 16:37
Nem írtad, mennyit csúszol egy szezonban, illetve azt sem, hogy a rendszeres élezés mit jelent nálad.

Úgy gondolom, egy rendes, minőségi lapnak pár szezon és egy átlagos boardos alatt (a havon töltött napok számára értem), nem szabad sem kipuhulnia, sem az élét elvesztenie.
Ha nem vezérel feltétlen a vásárlási láz, javaslom, előbb nézesd meg magad egy oktatóval, lehet, hogy csak tartásbéli apró hibák vezetnek ahhoz, hogy nagyobb sebességnél nem mindig tudod uralni a deszkát.

Az ötödik nap végén meg akár a fáradtság számlájára is lehet írni a kicsúszásokat.
Előzmény: (mandzsi 112183)
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
2011.02.22. 01:08
Ha már kesztyű, akkor én a Ziener dupla protektorosaira esküszöm. Igaz, nem olcsó (inkább drága), de csak öt szezon után kezdte megadni magát, ma már beázik pár óra után, ha egy kicsit is nulla fok közelébe emelkedik a hőmérő, de ameddig száraz, addig nagyon jól tartja a hőt, még nem fázott benne a kezem, mínusz 15 fokban sem. Ami viszont nekem fontosabb, hogy nem csak a tenyérnél, de a kézfejnél is van protektora, s a kettő a nagy csuklópánttal fixen rögzíthető. Amióta ez a kesztyűm van (kb. az első deszkán töltött hét után), még nem fájt a csuklóm.
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
2011.02.21. 23:56
Kétarcú pályának ismertem meg Lackenhofot.

Tavaly két hét különbséggel jártam ott, először február végén, majd március közepén.

A hely nagyon időjárásfüggő, mert viszonylag alacsonyan fekszik: ha meleg van, akkor a lentebbi pályák (6, 8, 9) könnyen megolvadnak; ha nincs elég hó, akkor az 1-esen gyorsan előjön a jeges pályaalap; a 2-es közepe egy napot soha nem látott katlan, ami úgy ki tud fagyni, mint egy bobpálya; az A felvonó meg sokszor nem megy a szél miatt. A Großer Ötscher felé menő kétszemélyes C lift lassú, de legalább nem szállítja nagy tételben a sízőket a pályára. A D és E csákányosak meg bosszantóan sokszor megállnak.

Nem sokat segít, hogy a terület jelentős része a fahatár alatt fekszik, pályán kívüli síelésre sok hely nincsen.

Ha van elég hó, akkor azonban az 1-es pálya kiváló, a lift alatt egy fél napig hatalmasakat lehet szűzhavazni, a B lift felső szakasza alatt is sokáig megmarad a friss hó, mert oda csak gyaloglással lehet eljutni, illetve a (tavaly) nem működő F lift nyomvonalán is lehet érintetlen területeket találni.

A D és E liftek aljánál lévő hüttét a tavalyi tapasztalatok alapján nem ajánlom, nem túl jó a kajájuk (a császármorzsa kimondottan ehetetlen), a személyzet elég flegma, ráadásul minket megpróbáltak átvágni a fizetésnél, mikor látták, hogy nagyobb asztaltársaság voltunk, és nem egyszerre fizettünk.

A lentebb említett két hotelben (BS Ötscher, Sporthotel) én is megszálltam, magyar tulajdonú/vezetésű szállodák azok minden előnyével és hátrányával, tiszták, de a berendezésük min. 15 éves, a kaja egyikben sem volt felejthetetlen, és a reggelinél is nagyon kellett igyekezni, hogy jól tudjunk lakni. Az a településrész, ahol a BS Ötscher van, nincs is rajta a pályatérképen, innen mindenképp autóval kell menni a liftek aljáig. Állítólag van síbusz, ami hétvégente közlekedik, de mi nem találkoztunk ilyennel.

A településen szórakozási lehetőség nem sok van, így aki az after ski élményeket keresi, az nem itt fogja jól érezni magát.

Összességében talán max. egy hosszú hétvégére lehet jó a pálya, mert közel van Bp-hez, de alaposan kell figyelni a hó- és időjárásjelentést ahhoz, hogy megfelelő pályaviszonyokat fogjon ki az ember.
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
2011.02.18. 00:32
Pont tegnap írtam egy beszámolót az "Irány Montafon!" topikba egy tavaly januári hétvégémről, amit a Hochjochon és a Golmon töltöttem: https://sielok.hu/forum/viewtopic.php?t=8651

Remélem, találsz benne hasznos információt!
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
Topik: Montafon
2011.02.17. 19:22
"Szállásunk egy ismerősnél volt Bartholomäberg-ben..." és mint írtam, tavaly volt két napra.

Boccs, de szerintem az internet a te barátod, a montafon.at-n megtalálod a liftárakat:

http://www.montafon.at/Skipass-Preise-Montafon-Winter-629-de.html

és ugyanott van szálláskereső:

http://www.montafon.at/Unterkunftssuche-305-de.html
Előzmény: (Pulmy 110729)
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
Topik: Montafon
2011.02.17. 17:43
Tavaly januárban volt szerencsém egy hétvégét a Montafon régióban boardozni, úgy látom, e fórum közönségének ez még nem egy ismert terep, bővíteném hát kicsit az információkat.

Szállásunk egy ismerősnél volt Bartholomäberg-ben 1200 méter magasan, 600 méterrel alattunk Schruns, szemben a Golmerjoch, körülöttünk csak a hó és a csend.

Az első nap, szombaton a Hochjoch-ot céloztuk meg: leginkább széles, kék pályák az erdőhatár felett, csupa ülőlift, a völgyből pedig egy kabinos és egy gondolás visz fel (a kabinossal sokkal gyorsabban fel lehet érni!). Érdekes megoldás a jegyeknél, hogy csak a min. 3 napos jegyek érvényesek a többi hegyen is, illetve az, hogy itt a napijegy csak vonalkódos, viszont mindössze a völgyállomásokon kell használni, a felső részeken nincsenek kapuk! Nekem ez új volt, ilyen megoldással még nem találkoztam. Persze nyilván logikus, a pályák alja is magasan van, aki 1800 méterre felmegy a saját lábán, az meg is érdemli, hogy ingyen használja a lifteket.

A hegyen -14 fok, szakadó hó, bár az már addig is volt rendesen, a pályák mellett is csábítónak tűnt a terep, de már nem volt érintetlen, ennek ellenére viszonylag sokat sikerült szűzhavazni. Legjobb terep erre a 3-as fekete pálya oldala volt, néhány "örömtől sikongatós" nyomot sikerült ott húzni, de sajnos az ismeretlen terep miatt nagyon messzire nem merészkedtünk.

Itt található a "világ leghosszabb síalagútjaként" reklámozott átkötés a Sennigrat csúcsa alatt, majd' 500 méter, de olyan enyhe a lejtése (nyilván biztonsági okokból), hogy boarddal nagy kihívás átcsúszni rajta, ha nem veszel elég lendületet előtte. Viszont érdekes, ez kétségtelen.

A hegy másik oldala sajnos kimaradt, nem jártunk a Kreuzjoch-Zamangspitze-Fredakopf közötti háromszögben, cserébe találtunk néhány kezeletlen, de jó sok hóval megáldott síutat, ahol próbálgattuk a meredek pályán, túrt hóban való csúszást - én boarddal pedig sokszor a "Snow Inside" című játékot.

A nap végén még egyszer kipróbáltuk a Talabfart-ot, ami kb. 7-8 km, pedig nekem már akkor sem tetszett, mikor egyszer délelőtt lecsúsztunk rajta, plusz most még sokan is voltak a gyakran szűk, 180 fokos kanyarokkal tűzdelt pályán, de hát ez legyen a legkevesebb, mégsem jobb volt, mint kötélen lejönni!

Vasárnap a Golm-ot vettük irányba. Szerkezetileg hasonló, mint a Hochjoch, csak kb. 150 méterrel alacsonyabb, de a legfelső felvonó így is 2120 méterre visz. Délelőtt szikrázó napsütésben tudtunk csúszni, végre nem csak éreztem, de láttam is a buckákat, délutánra viszont megfogott a hegy egy felhőt, amiből még a hó is bőszen esett.

Egynapos jegy itt is csak helyben érvényes, viszont mindenhol beléptetőkapu volt, szerencsére már a "no hand" rendszer, pedig a kártya csak egy vastagabb papírnak tűnt.

A kabinos felvonó középső állomása felett hatalmas famentes területek, baromi széles, főként piros pályák és csábító, csak épp az ismeretlenbe vezető érintetlen lejtők vártak, meg rengeteg síelő, boardos. Szerencsére itt is volt még olyan terület a pályákhoz biztonságos közelségben, ahol legalább térdig érő hóban lehetett csúszni, főként a 7-es pálya fölötti részen, a 87-es felvonó nyomvonala körül. Az utolsó menetnél itt jól meg is szívattam magam, nem voltam már elég szemfüles, és pont egy gödör alján fogyott el a lendület a deszkából, jó 5 perces harc volt, mire kiküzdöttem magam a combközépig érő hóból.

Érdekes volt még a Diaboloabfahrt, amit az Alpok egyik legmeredekebb pályájának mondanak (70%), de ez csak a legfelső szakaszára érvényes, a többi legfeljebb sötétkék. Egy dolog miatt biztos jó a fekete pályás jelölés: nem sokan mernek rámenni, mert csak felülről megközelíthető (újabb alagút, ezúttal egy mozgójárdával, hogy visszafelé is lehessen közlekedni benne... fene a jó dolgukat...), viszont így újabb szűzhavas területek maradtak érintetlenek.

A Talabfart itt sem izgalmas, a nap végére a jégrétegig letúrt lett, szerencsére napközben nincs rászorítva az ember.

Magyarországról kicsit messze van, de ha vki eljut Voralbergbe, és több napot tud rászánni, ezen a részen igazán jó hegyeket lehet kipróbálni! Az árát itt is megkérik, ez nem vitás (39 euró a napijegy), de biztos havat és komoly pályákat, rendes felvonókat kap érte az ember.

Hütték szokásos osztrák színvonal, délben tömegnyomor, de jó kaják, nagy adagok.
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
Topik: Snowboard
2011.02.17. 17:17
Ezek a fiúk továbbra sem érzik annyira példaképnek magukat, hogy sisakot vennének fel legalább a felvételekhez? Vagy úgy már nem lenne annyira dögös? Vagy ez csak az én rigolyám?

Amúgy persze irigylésre méltó, amit csinálnak! Egy nagy gerincről szabadon lecsúszni az én terveim között is szerepel.
Előzmény: (badzoli 110711)
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
2011.02.16. 23:44
Úgy látom, neked ez az "osztrák vmi" eléggé piszkálja a csőrödet! :-)
Előzmény: (ozsi 110507)
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
2011.02.15. 14:33
A társaság nagysága és tudásszintje szerintem irreleváns ebből a szempontból, hisz megírták, hogy délelőttönként kell oktatni, nem is értem, hogy jön ez ide. Attól, hogy vkit nem kezdő szintről kell "továbbvinni", az még ugyanúgy munka.

Én még zöldfülű vagyok az oktatásban, nem is ebből kell megélnem, de szerintem meg az a hozzáállás rossz, hogy ők legalább fizetnek vmennyit! És épphogy a kínálat-kereslet a lényeg itt, csak nem olyan értelemben, ahogy Te gondolod, mert minél többen látják, hogy vki már ennyi ellátásért cserébe is hajlandó elvállalni ezt a munkát, annál jobban fog devalválódni az oktatók értéke, és a következő szezonban a Te orrod alá is oda fogják dörgölni, mikor megpróbálod megfizettetni magad, hogy "dehát a jóskapista ezt nekünk két vajaskenyérért meg egy matrachelyért megcsinálta"!

Az ismeretlenként is megadott tisztelet mellett mondom, ennyire azért ne menjünk már le kutyába!
Előzmény: (klaci 110219)
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
2011.02.15. 13:53
Hogy Te milyen kis igényes vagy! Még pénzt is kérnél a munkádért?! :-)
Előzmény: (AAron 110201)
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
2011.02.15. 11:44
Nézted már magad vissza videón?

Én sokáig azt hittem, már egész szépen csúszok. Aztán egyszer csak egy sima szabad csúszásnál felvettek, megnéztem, no, az minden volt, csak nem szép! :-) Lábak nyújtva, karok összevissza lengedezve... Én élveztem úgy is, csak sokat rontott a hatékonyságon, amit persze akkor még nem éreztem. Most már állítólag szebb vagyok! :-)
Előzmény: (FearTomi 110177)
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
2011.02.15. 00:29
Mint félig végzett, leendő oktató, érdeklődve olvastam az oktatásról, annak szükségességéről vagy éppen fölöslegességéről szóló hozzászólásokat. Sajnálattal tapasztaltam, hogy nem túl jó az átlagos vélemény az oktatókról.

Én annak idején az alapokat oktatóktól tanultam, majd szezonokon át magam próbáltam meg fejlődni. Mivel a társaságom leginkább síelős, ellesni másoktól nem nagyon tudtam dolgokat, inkább fórumokat olvasgattam, videókat néztem a neten. De aztán azt vettem észre, hogy megragadtam egy szinten, bizonyos dolgok nem mennek, éreztem, hogy csak egy szakavatott szem képes meglátni, mi a hibám.

Megint oktatóhoz fordultam, aki kijavított. Nem volt nagy dolog, de ha ezt pár évvel ezelőtt teszem, akkor sokkal több élményhez juthattam volna. Biztos vagyok benne, hogy sokkal előrébb járnék a snowboardozásban, hiszen azóta is rengeteget fejlődtem. Arról meg nem is beszélve, hogy az oktatói képzésen tanultak mennyit tettek hozzá a tudásomhoz. Ami most sem óriási, viszont már meg tudom látni azokat a dolgokat, amik az autodidaktáknak nem tűnnek fel (nekem sem magamon, míg nem szembesítettek vele, félreértés ne essék), s talán nem is tudják, milyen alapvető dolgok rögzültek rosszul a mozgásukban.

Persze azokat is meg lehet érteni, akik nem vágynak iskolázott mozgásra, csak szeretnének könnyebben lejutni a lejtő aljára, könnyebben, mint síléccel (mert valljuk be, a sarokélrolózás nem túl bonyolult dolog az átlagembernek), de vauval és badzolival egyetértve én is azt mondom, aki fejlődni szeretne, az előbb-utóbb jelentkezni fog egy oktatónál.

A képzésen többször szóba került, hogy a snowboardoktatóknak kicsit mostohább a helyzete, mint a síelős társaiké, hiszen a boardot egy bizonyos szintig könnyebb megtanulni, mint a síelést, s a legtöbben azt mondják, "ah, a haverom is le tud már csúszni, neki sem kellett oktató, majd ő megtanít". Remélem, azért majd itthon is változik ez a szemlélet, osztrák, német terepeken az utóbbi években egyre többször látni oktatóval "közlekedő" embereket, s oktatásról is csúsztam már le amiatt, hogy nem jelentkeztem előre, hanem a helyszínen, ad-hoc akartam oktatót vadászni.

Szóval minden tiszteletem azoké, akik teljesen maguktól, és "istenbizony tutijól", de amíg azt látom a pályákon, amit pl. Kata is belinkelt alant, addig bízom abban, hogy csak szükség lesz a mi munkánkra is.
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
Topik: Feldberg
2011.02.14. 18:55
Feldberg

Az elmúlt szezonban volt szerencsém 3 különálló napot eltölteni a Feketeerdő legjelenősebb síterepén, a tapasztalataimat szívesen megosztom azokkal, akiket Németország eme (tőlünk) távoli szegletébe vet a jó sora.

Ismerőseim óva intettek, hogy hétvégente mindig nagy tömeg várható, így hát minden alkalommal korán érkeztem, fél kilenc körül még éppen befértem a pályákhoz legközelebb eső nagy parkolóba, szemben azokkal, akik kényelmesen, sokáig aludtak, bizony volt olyan, akinek már csak a liftektől 2-3 km-re jutott hely.

A síterepre a Feldberg elnevezés némiképp csalóka, hisz a pályák a Seebuck és a Grafenmatt Höchst között terülnek el: a több és hosszabb az utóbbi, a szélesebb és modernebb az előbbi lejtőin. A központ - 6 üléses, buborékos felvonó, főpénztár, információ, parkoló, szálloda, a Természet Háza nevű létesítmény - egyértelműen a Seebuck aljában van, az itteni pálya (pályák, mert bár egy hatalmas, fátlan hegyoldal az egész, azért papíron több részre van bontva) széles, barátságosan kék és piros, nagyon szép a panorámája, ám viszonylag rövid, ez egyben azt is vonja maga után, hogy ha rendes hóviszonyok vannak, akkor nagy a tömeg.

A Grafenmatt Höchst oldalában több pálya is van, javarészt csákányosok, de a leghosszabb szakaszhoz itt is ülős tartozik. Sajnos csak négy személyes, ez egy frekventáltabb hétvégi napon azt is jelentheti, akár 15 percet is sorban kell állni, mire sorra kerül az ember.

Ahhoz képest, hogy 850-1493 méter között fekszik a terep, nagyon sok mindent kihoztak az adottságokból. A pályák ugan nem túl hosszúak, de jó vezetésűek, egy-két lassú részt kitapasztalva élvezetesen lehet boardozni is. Amikor én voltam, akkor elég sok természetes hó volt, de a hóágyúk számából arra következtettem, készültek ott is a csapadékmentes időszakra. A jegesedés persze elkerülhetetlen volt, de csak pár helyen jött elő délutánra a kemény felület.

A vendégkör igen változatos, a liftek kiszállóinál sok helyen meg kellett néznem, hova huppanok le becsatolni, mert bizony igencsak meg volt szórva a hó cigarettacsikkekkel! Látszott, hogy ez azért mégis csak egy belföldi terep, sokan egyenest a... hmm, hogyan is kell ezt udvariasan fogalmazni, szóval a reggeli trágyázás után érkeztek, és szerintem a hazáján kívül sehol máshol nem síel ennyi svájci és francia, mint itt! (Közel a 3-as határ, és a szomszédos svájci és francia területekhez ez a síterep esik a legközelebb). Magyarokkal nem találkoztam, ez a terep kiesik a mi fő csapási irányunkból, bezzeg ha orosz lettem volna (ukrán, belarusz, lengyel), akkor meg meg is csömörlök a honfitársaimtól, szerintem egész Baden-Württemberg tartomány teljes szláv vendégmunkás állománya ide jár hétvégi síelésre!

A személyzet mindenhol nagyon segítőkész, a csákányokat serényen adogatják a nép feneke alá. Ottlétem idején a jelölt pályákon a tszf. magassághoz és a hómennyiséghez viszonyítottan korrekt volt a minőség, pályán kívül viszont nem nagyon lehet csúszni, hely sincs hozzá (fahatár alatt vagyunk bőven), ráadásul udvarias táblakon figyelmeztetnek mindenkit, hogy nyílt területen elkódoroghatunk ugyan a karókon kívül is, de a helyi jellegzetesség, a fajdkakas háborítatlan nyugalma érdekeben kerüljük az erdőben való síelést. Mindössze az E felvonó mellett, és a G I. tetején van kis lehetőség, hogy a szűzhavas csúszas némi illuzióját adó terepen lehessen menni. (A térképen jelölt két Freerider Strecke - 10-es, 13-as fekete pályák mellett - ottlétem alatt zárva volt.)

A 9-es kék pálya ideális a hosszabb menetekre, pont a megfelelő lejtésű (bar összességében inkább pirosnak tűnt), elég széles is, annak idején ezen mentem a legtöbbet. A 14-es fekete a Weltcup Strecke, haladó sízőknek, boardosoknak melegen ajánlott, élvezetes csúszást garantál.

Az egyéb infrastruktúra nem marad el a kisebb osztrák terepektől, meglepően sok hütte volt, bar nem azokkal az igazi alpesi stílusú házakkal, hisz mégiscsak a Feketeerdőben vagyunk, itt inkább a brinkmanprofesszoros épület a divat. Síiskola egymás hegyén-hátán, a szervizesek meg igen jó fejek, apróbb javítások becsületkassza-alapon működnek. Jelölésben meg mintha csak egy cég létezne német nyelvterületen, aki ilyeneket készit, egy az egyben ugyanolyan táblákkal találkoztam a lifteknél és a pályák mellett is, mint Ausztriában.

Összegzésként, ha vki Magyarországról erre járna (véletlenül, mert máshogy azért nehezen tudom elképzelni): megfelelő hóviszonyok eseten hétköznap kimondottan jó terep pár napra olyanoknak, akik nem csak a pályán kívül érzik jól magukat, mindenfele nehézségű pályákkal, tanulásra feltétlenül alkalmas, nekem nagyon kellemes csalódás volt.
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.