Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Melyik boardot válasszam? topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
Xero
882 élménybeszámolót írt
882
15 éve tag
2011.01.05. 20:01
Pontosan erre gondoltam. Nagyon köszi. Nagyjából én is tisztában voltam ezekkel, de ennyire jól esélyem se lett volna összeszedni. :)
Előzmény: (vau 102273)
vau
81 élménybeszámolót írt
81
13 éve tag
2011.01.05. 17:46
Megpróbálok egy összefoglalást összehozni, bár szerintem fel lehet kutatni pár infót a neten.

Én alapvetoen két fo részre osztanám a boardokat, úgymint alpin és free. Itt a free-be beleértek mindent, ami puha kötéses, aztán ezt lehet tovább osztani.

Rögtön az elején szeretném tisztázni, hogy bár teljes mértékben alpin fanatikus vagyok, kezdo NE vegyen alpin deszkát. Meg lehet vele tanulni, csak nehezebb, macerásabb, kezdetben kényelmetlenebb, és az alpin elonyei jóval késobb jönnek csak elo, ha a boardos az adott irányba akar specializálódni.

Free:
Egy szabad osztás szerint legyenek mondjuk az alábbi kategóriák. Biztos van más felosztás is, nem szentírás amit felvázolok:
- kezdo, univerzális
- freestyle, slopestyle
- all mountain
- powder
- BX

Aztán vannak ezeken belül elfajzások, mint normál szélességu ill. wide (széles).

A deszkák szélessége bizonyos mértékig kritikus. A cipo, kötés felülrol nézve le fog lógni a deszkáról, de nem mindegy mennyire. Kezdéshez, csúsztatott fordulókhoz, ill. slopestyle-hoz szinte mindegy a lelógás mértéke. Jeges pályán, ill. carving technikánál ne legyen a lelógás 1-2 cm-nél nagyobb. Mélyhóban is jól jön az extra szélesség.

Kezdo számára én a kezdo/univerzális ill. slopestyle lapokat ajánlanám. Ezek mind kicsit puhábbak, masszívabb felépítésuek. Ne tévesszen meg senkit a kezdo besorolás, menettulajdonságokban lehetnek ezek nagyon jók is. Talán nincs olyan egetvero különbség mint síben, ahol egy kezdo/középhaladó sí olyan puha, hogy csak élrerakni nem lehet, és síelésre használhatatlan.
A puhább lap kellemesen tolerálja a kezdeti hibákat, nem dob el annyira, ha véletlenül rosszul terhelsz, nem visz el arra amerre a deszka menni akar, lehet vele ugrálni is, a talp anyaga jobban elbírja a nem megfelelo használatot (pl. box-ok, korlátok, kövek, wax hiánya, stb.)
És nem utolsó sorban olcsóbbak.

A különbség a kezdo/univerzális és freestyle/slopestyle között a szerkezetben van. Egy profibb lap famagos, de az sincs túlzottan specializálva, mivel egy rossz leérkezéssel azonnal kukába lehet küldeni egy lapot. A kezdobb deszkák magja sokszor valami habos anyag, de ez sem mindig hátrány. Nagyon sok tartalmaz fát is, de ez legtöbbször rosszabb minoségu, vagy egyéb anyagokkal kevert. Azt kell eldönteni, hogy mi a fo cél, a maximális strapabíróság, vagy a jobb menettulajdonságok. Ezek a tulajdonságok sokszor ütik egymást.

Az all mountain lapok inkább a haladóbb, és nem nagyon ugrándozók számára ajánlottak. Ezek kicsit merevebb lapok, jobb az éltartásuk, viszont pont a merevebb szerkezet miatt sérülékenyebbek. Jobb minoségu famag van bennük, esetleg carbon, kevlár, stb. erosítések, ennek megfeleloen jóval drágábbak. Az áruk kb. duplája az ugribugri deszkáknak. Ezen deszkák elonyeinek kihasználásához már megfelelo tudás kell. A tudás hiányában fölösleges kifizetni a plusz ártöbbletet, de tény, hogy kezdok számára sem okoz gondot egy ilyen deszka kezelése.

A porhó/off piste lapok specializáltabb lapok, szerintem csak haladóknak. Általában teljesen hasonlóak a többi laphoz, max. kicsit nagyobbak, és a kötések kicsit hátrébb vannak (ez kb. 2 cm eltolás hátrafelé). De vannak speciális alakú mélyhódeszkák is, ezekkel szerintem kezelt pályán menni kín.

BX, boardercross, specializált lapok, a free és az alpin átmenete. Brutál merevek, hasonlóan az alpin lapokhoz, elég merev puha cipo illik hozzájuk. Ezeket is csak haladóknak ajánlanám. Kezdok az ilyen lapokon már komoly problémákkal nézhetnek szembe az elso napokban, a deszka sokszor elviszi az embert.

Alpin:
Rádiusz alapján osztanám fel ezeket
- szlalom, 8-10 m rádiusz
- freecarve, 11-13 m rádiusz
- óriás, 13 m rádiusz fölött

Alpin lappal kizárólag akkor érdemes foglalkozni, ha a boardos carving technikát tanul vagy használ. Csúsztatott fordulókkal fölösleges ilyennel menni, azzal kényelmetlenebb és kevésbé hatékony, mint bármelyik puha kötéses lap. Carving esetén viszont az alpin verhetetlen, semmi más téli sporteszköz nem tud ennyire komoly kanyarérzést adni.

Aztán persze vannak puhább és keményebb alpin lapok, a puhábbak könnyebben kezelhetőek, de azon a tényen nem változtat, hogy nem kezdő lapok.

Folytatás majd késobb, jön egy 4 napos kánaán :)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.