Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síoktatásról, síoktató képzésről másképpen topikból

ÜZENETEK (6)Időben csökkenő Időben csökkenő
Olasz Gergő
573 élménybeszámolót írt
573
17 éve tag
2012.02.28. 07:28
Helyi síiskola keretein belül oktatsz Pinzolóban?
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.02.28. 07:17
Halihó2!

Szerintem nem vagyok szigorú, és igen is szükség van az utánpótlás nevelésre, de nem ebben a formában amiben most van, mert így azokkal szúrunk ki akik rengeteg energiát, pénzt beleöltek saját fejlődésükbe.
Az idei szezonban rengeteg olyan negatív élmény ért ami kihozta belőlem ezeket a sorokat.
Pl: egy nagy cég síutat szervez, felkérik az egyik volt, vagy jelenlegi munkatársukat (ezt nem tudom pontosan) hogy vállalja el az oktatást, természetesen fizetségért cserébe. A cég meg is hirdeti, hogy az úttal jár a síoktatás. Első sínapjukon szegény síoktató reggeltől estig keresi a kezdőket( nulla méteres tanulókról van szó), persze nem találja meg Őket, így nekik kimarad az oktatás (több napon keresztű), csak a haladókat oktatja. Ezt kétszer játszotta el, két év alatt. Szerintem az ilyen oktatókra semmi szükség, dolgozgasson csak saját szakmájában, és ha elmegy síelni saját örömére tegye!!!

Üdv
Bundi
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2012.02.28. 06:33
Halihó, kedves Halihó2. !

Azért kérlek, ne légy ennyire szigorú!

Egy klubban időnként előfordul, hogy utánpótlást kell nevelni, és a nevelés időrendi sorrendje (általában) megelőzi a bármilyen hivatalos vizsgát.

A tehetség - képesség nagy szórást mutat. Igényes vagyok, engedd meg nekem, hogy próbálkozzak.

Kollegális barátsággal:
Replaci, Halihó1
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.02.27. 23:42
Halihó!

Hogy is van „az élet célja e küzdés maga”!!!

Képesítés nélküliek kiszorítása abban az esetben lehetséges, ha a végzett síoktatók hivatalosan tudnak dolgozni. Addig amíg megtűrt személyek, vagy csak valami kiskaput kihasználva tudnak dolgozni, addig erre nincs esély.(itt most mindenképpen külföldről van szó)
Olyan, hogy egy Magyar oktató magánzóként, helyi iskolán kívül oktathasson szerintem soha nem lesz. Ez munkajogi, ellenőrzési problémák tömkelegét veti fel.
Réges-régen meg kellet volna akadályozni, hogy utazási irodák, sportegyesületek, iskolák olyan oktatónak nevezett személyeket vigyenek magukkal, akiknek semmilyen végezettségük nincs. Még az idei szezonban is van olyan aki megjelent utazási iroda katalógusában és nincs hozzá meg a megfelelő oktatói végezettsége, ez mindenképpen a szakmai ellenőrzés hiánya.

Üdv
Bundi
Előzmény: (ozsi 135728)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.02.27. 17:00
Bundi összefoglalója alapvetően nagyon jó, nem sok ponton gondolom másként. A megoldások persze sokfélék lehetnek (vagy lehetetlenek...). Mert ahogy tökéletes rendszerek nem létezhetnek, így a problémák egy részének a megoldását nem látom reálisnak.

Néhány pontosítás:
- A külföldi oktatás időtartama nem mindenhol 15 nap, tartományonként változó lehet. Komolyabb pénzügyi háttérrel ezt meg lehetne támadni az Európai Bíróságon, és van rá esély, hogy sikeres legyen a próbálkozás. De egyelőre senki nem futott neki, csak konkrét eseteket támadtak meg. Mindenki bízik abban, hogy értelmes szabályozás jön ki az EU Bizottságától. (Az EU alapelvek szerint a szolgáltatás igénybevevőjének joga, hogy megválassza a szolgáltatót. Ha velem kezdett el tanulni Mátraszentistvánban, akkor joga lenne tőlem tanulnia tovább bárhol az Alpokban. Ez most nincs így, tehát sérül a szolgáltatás szabad áramlásának joga.)
- A síoktató*** ISIA-bélyeget ér, a síoktató**** jelenti az ISIA kártyát (a kettő között a különbség az ISIA-teszt). Országonként különböző az elfogadási szintje, ahogy már írtam, Argentínában, Új-Zélandon pl. játszik. Az USA és Kanada vonatkozásában van rá esély, de nem tudom biztosan.

A magyar jogi szabályozásban való elmozdulásra én eddig nem láttam reális esélyt, most meg kívül vagyok, tehát nem tudom, milyen folyamatok mozognak. Az nem előny, hogy államilag ezeket a szakmákat egységesen próbálják kezelni az OKJ-n belül. A törvényhozók nem szeretik az egyedi eseteket, különösen nem pár száz ember miatt. Amit a fociban nagy küzdelemmel el lehet érni, azt a síelésben már nem biztos!

A végzettség széles körű külföldi elfogadtatása a jelen helyzetben gyakorlatilag lehetetlen. Az ISIA elnökségében ott ülnek az országok síoktatásának felső vezetői, komoly tekintéllyel rendelkező szervezet ellenőrzési jogkörrel, és még így sem tudta ezt elérni. Vajon mekkora esélye van sikeresen tárgyalni az elfogadásról a magyar szervezeteknek vagy az államnak? Akik erről döntenek, pont az ellenkező irányban gondolkoznak. Ahol elfogadják, ott is síiskolai keretekbe akarják beterelni az oktatókat (a maszek, független, szóló síoktatókat lehetőleg mindenhol háttérbe akarják szorítani). Kemény dió ezen változtatni. Hogy lehessen érezni a tárgyalási pozíciókat: Európában százezres mennyiségű síoktatóról beszélnek, Ausztriában több tízezer, Németországban csak IVSI-szintű (nálunk síoktató**) tudomásom szerint van harmincezer. Ezek után mi tudunk tárgyalni 3-500 nevében... És még mindig a harcosabb és eredményesebb partnerek közé tartozunk így is.

A kamara típusú szervezetnek kellene lennie az SMSZ-nek.

A kiképző oktatók az utóbbi években kemény rendszerben választódnak ki. Egy szigorú beugró vizsgát kell teljesíteniük 51%-kal, majd kétszer meg kell védeniük, 61%-kal és 71%-kal. A mi időnkben többen futottak neki, de csak négyen teljesítették (azóta idén még néhányan), közülük kettő fejezte be a folyamatot. Akik akkor teljesítették, emlékeim szerint egyszer sem síeltek 70-80% alatt, de voltak 90%-os eredmények is. Ezen kívül még sok feladatuk volt, és ami különösen hasznos volt, hospitálniuk kellett (saját költségen) egy vizsgatáborban, ahol minden nap más oktatónál voltak megfigyelésen, és kiértékeltük a napi anyagot. Akik ilyen kiképzésen mentek keresztül, azokért tűzbe merem tenni a kezem.

A síiskolák működésének szabályozása rendkívül fontos lenne, ott nagyon sok tennivaló van, de nem egy konfliktusmentes feladat. És azzal is tisztában kell lenni, hogy egyszerűen nincs elég képesített síoktató.

A marketing rendkívül fontos, nem keveset dolgozom rajta, így látom, hogy mennyire komoly feladat. De most azt látom, hogy sokan úgy gondolkoznak, hogy ha olyan reklámban kell részt venni, ami nem kizárólag neki hoz vendéget, már elutasítják; nem túl gyakori errefelé a széles látókörű gondolkodás. Így nagyon nehéz, de nem szabad feladni.

A korábbi terveim szerint ezen a nyáron egy komolyabb kampánynak kellett volna indulnia a síoktatóképzés népszerűsítésére. Komoly, átfogó stratégiára, koncepcióra van szükség. El kellene érni, hogy legyen legalább ezer képzett síszakember Magyarországon, részben azért, mert hiány van belőlük, részben pedig azért, mert ez is segítene kiszorítani a képesítés nélkülieket.

Nekem komoly rendszerszerű terveim vannak, amelyek messze nem annyira nagyok, mint amilyeneket te itt teljesen jogosan leírtál. De akárkivel beszélek róluk, kétkedve fogadják a megvalósíthatóságukat. Akkor most feladjuk, mert nehéz elérni a célt, vagy megküzdünk érte...?
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.