Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Ski C.U.L.T. információk topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2013.02.07. 00:25
Kicsit másként látom a dolgokat. Az Olasz iskoláknál nem igazán látok visszaesést (ide ne vegyük most figyelembe a válságot, mert az nem szakmai kérdés). Lengyelek pedig évek óta rengetegen járnak síelni, és náluk is lényegesen többen vesznek részt oktatáson, mint nálunk. Ezekben az országokban hagyománya van az oktatásnak, és szerintem ezt kellene nálunk is elérni. Addig amíg egymásnak bizonygatjátok, hogy kinek jobb az iskolája a másiknál, addig nem az oktatást népszerűsítitek, hanem magatok. Nem ismerem a Lengyel oktató képzést, de még gyengén síelő oktatót nem láttam tőlük. Szerintem, jelenleg nincs sok aktívan dolgozó Magyar síoktató, csak meg lehetne oldani, hogy ez a néhány száz ember ugyanazt tanítsa! Sajnos ahogy eddig sem, úgy jelenleg sem érdeke ez senkinek. Nem várhatod azt el, hogy aki egy valag pénzt beleölt egy rendszerbe, hogy ott síoktató legyen, az most egy másikban újra fogja kezdeni, mert hogy most az a jó, még ha bármennyire is igényes magával szemben.
Előzmény: (ozsi 154026)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.02.06. 23:41
Melyik vendégnek mekkora fizetőképessége? Érdekes módon a lengyel síoktatóknak jobban megy, mert több lengyel van Olaszországban több pénzzel a zsebükben. Akármilyen gondok is vannak az olasz gazdaságban, nem mérhető össze a magyar sportpiaccal (amelyik viszont legendásan kicsi a hasonló országokhoz képest).

Minden szakmai fórumon elhangzik, hogy a gyerekek eltűnnek 14-15 éves koruk körül a síiskolákból (nem csak a magyarbül, mindenhol), a felnőttek meg kezdőként vesznek még órákat, de utána nagyon kis arányban jönnek vissza. És a külföldi oktató is akkor probléma, ha a helyinek nincs órája... Mégsincs tehát minden rendben arrafelé sem!
Ennek az oka pedig szerintem pont az, hogy 15-20 éve ugyanazt tanítják (miközben 10 évvel ezelőtt teljesen átalakult a felszerelés). Akit pl. széles, kiterhelt hóekével tanítanak, törvényszerűen meg fog ragadni egy szinten, a fárasztó, bizonytalan, kevésbé élvezetes síelésnél. Ez logikailag is levezethető, de ennél egyszerűbb körülnézni a sípályákon: ez az uralkodó látvány. Ha pedig a tanítvány nem bízik a sikerben, nem is fogja igénybe venni a szolgáltatást sem.

A legtöbb síoktató pedig ezt elfogadja, mint az időjárást, hiszen úgysem tud rajta változtatni. Részben igaz, de ha egyre többen teszünk erre erőfeszítést, akkor lehet változtatni, de ez munkát és energiát jelent mindenkitől. Itt kezdődik a hivatás, egy amatőr ennyit már kevésbé szívesen fektet bele a munkába. Én ismerek egy csomó olyan oktatót, aki a kezünk közül került ki, rengeteget tett a szakmai színvonalért, és most már hivatásosként dolgozik, mégpedig kiemelkedő színvonalon. Ők lesznek azok, aki segíthetnek felfrissíteni a síoktatás világát. És ez az a mentalitás, ami miatt nem fog még jobban visszaesni ez az üzletág - miközben fejlődhetne is. Ez ugyanis egy olyan rendszer, amelyik a síelő részéről igen egyszerű, de pont ezért a síoktató számára valóban elmélyülést igényel (Einsteint után: „Ha nem tudsz valamit egyszerűen elmagyarázni, akkor nem is érted igazán.”) Tehát az oktatónak nagy kell értenie, hogy a síelőnek nagyon egyszerű legyen. :-)

Ez egy szolgáltatás, amelyiknek a központi elem, hogy megtanítja síelni az embereket. Ezt a szolgáltatási célt illik betartani, ha hosszú távú üzletben gondolkodik az ember, és ennek feltétele a folyamatos fejlesztés.
Amiről mi beszélünk, az egyébként kb. 5-6 éve lényegében nem változott. 10 éves viszonylatban voltak komoly változások, amiatt, hogy akkoriban még senki sem értette igazán, hogy hogyan működik ez a felszerelés és a síelés. Az utóbbi években azonban már minden újdonság beleilleszkedett a korábbiak rendszerébe.

Az egységes síoktatásról csak annyit, hogy az általunk fejlesztett anyag a 2000-es évek eleje óta mutat folyamatosságot, ez már több mint tíz év. Most sem csinálunk másként, mint folytatjuk ezt a tizenéves vonalat.
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2013.02.06. 23:12
Sziasztok!
Immáron 17. szezonja tudom közelebbről figyelemmel kísérni az olasz síoktatók munkáját. Az eltelt évek alatt nem vettem észre semmi forradalmi változást az oktatási módszereikben (persze lehet, hogy csak én voltam figyelmetlen). Ami viszont szemmel látható az az, hogy lényegesen több tanulót oktatnak mint mi magyarok (persze százalékosan értve). Lehet, hogy az állandóság, a kiszámíthatóság,a lassú fejlődés, egységes oktatás nagyobb vonzerőt jelent, mint a forradalmian új dolgok???
Nem hiszem, hogy egy olyan tanuló, aki pár éve épp az asszimetrikus hóekével küzdött, az most szívesen tanul tovább egy olyan módszertan szerint ahol alig van hóeke, vagy ami most van az éppen más mint amit ő tanult. Sokkal rosszabb a helyzet akkor ha mondjuk egy tanuló eljut egy évben két különböző oktatóhoz, az mit fog tanulni az egyiktől, és a másiktól, melyiknek higgyen, neki melyik a jobb???

Lehet, hogy ki kellene végre alakítani egy egységes magyar síoktatást.

Lehet, hogy el kellene azon gondolkodni, hogy a meglévő síoktatókat tömörítő szervezetek fő profilja és fő bevételi forrása ne a síoktató képzés legyen elsősorban!

Lehet, hogy nincs szükség a másodállású, alacsonyan képzett, alulfizetett oktatókra!

Lehet, hogy nem egymással kellene küzdeni, kinek is jobb az iskolája, hanem azért, hogy végre mindenki megértse, szükség van az oktatásra, nem a tiédre, nem az enyémre, az oktatásra!!!

Ja és a rezervátum, az van, és viszonylag kevesen vannak benne akiket ilyen mélységekig érdekelne a síelés.

Üdv
Bundi
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.