Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként: összesen 10, rendezés:
Előzmény és válaszok a Baleset topikból
Üzenet szövege
Feladó:  foldesjimkoFérfiHaladó síelő
Dátum: 2015.01.18. 11:17
(Üzenetazonosító: 178140)
foldesjimko Hozzászólások: 13
Regisztrált: 2013.02.05.
7 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Tisztelt Brockey!

Igen ez egy nagy dilemma bennem is, mert nem érzek szándékosságot a baleset okozója cselekedetei mögött!
Egyszerűen csak annyit tett, hogy megvárta a mentést és amikor már jó kezekben voltam, úgy gondolta, hogy ő mindent megtett a maga módján.

Mondjuk ilyen esetre nem ártana legalább két képzett elsősegély nyújtót küldenie a pálya üzemeltetőnek, aki kijön és felrak a szánra, illetve az egyikük, már a helyszínen kitölthetne egy jegyzőkönyvet az eseményről!
Meg talán, jó lett volna, ha nem 17 éves leányomnak kellet volna tartani a bokám, amíg az amúgy lelkiismeretes pályaorvos kolléga megszabadította a törött lábamat a síbakancstól! (Amit fájdalom érzetben senkinek nem
kívánok!)

Sok segítő kész hang próbált biztatni, hogy álljak nyugodtan a lábamra, mert biztos csak húzódás, szerencsére nem tettem... Ezt se ártana megtanulnunk, hogy mi a teendőnk egy trauma gyanús sérülttel!
Felmerül bennem még az is: mi van , mondjuk rosszabbul járok és a gerincem sérül meg! Azt hogyan látta volna el egyedül a szegény közegészségügyi sípálya ügyeletes?
Köszönöm jókívánságaid, lassan javulgatok! Jimko
Előzmény: (Lackó 178086)
Feladó:  BrockeyFérfiProfi síelő
Dátum: 2015.01.17. 15:12
(Üzenetazonosító: 178095)
Brockey Hozzászólások: 156
Regisztrált: 2007.03.16.
26 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Én is először jobbulást szeretnék kívánni és mielőbbi visszatérést a munkahelyedre majd a sípályákra. Azzal szeretnélek vigasztalni (már ha lehet), hogy a törés - amennyire én tudom - gyorsabban gyógyul (és tudtommal ritkább is sípályán), mint pl. egy térdszalagszakadás, bár ennek az idei síszezonra tényleg nincs jelentősége.
Lackóhoz hasonlóan én is az autós példát akartam felhozni, ez ugyanaz, mint a cserbenhagyásos gázolás, csak nálunk síkultúra és elterjedt gyakorlat hiányában így kezeljük ezek szerint.
Sok minden átfutott az agyamon, amióta olvastam az esetet. A felháborodás volt az első, nem tudom, mennyire lehet egy síbaleset okozójaként nem érezni, hogy ilyen nagy bajt okoztunk.
A másik az az, hogy egy hobbi végzése közben sérül így meg az ember. Engem kispályás focin lökött a vaskerítésnek egy 19 éves nagyarcú focista kölyök, a másodperc törtrészén múlott, hogy a kezemet az arcom elé tudtam reflexből kapni, így csak a hüvelykujjam tört el. Amikor egy hétre rá bocsánatot kért, azt mondtam neki, hogy mielőtt elindul a lökőmozdulat (szándékosan), legközelebb (és mindig) gondoljon arra, hogy akinek (legyen mondjuk legalább 30-40 éves) így ilyen sérülést okoz, az nem az iskolából fog hiányozni (és még egy kicsit örül is neki), hanem betegszabadságra, táppénzre megy, kevesebb fizetést fog kapni, esetleg elveszíti a munkáját, emiatt nem tudja fizetni a lakáshitelét, nem tudja eltartani a családját, stb.
Magyarországon ha jól sejtem, a mentő, a műtét, a mentés költségei (mivel nincs mentőhelikopter) a TB által van bejelentett állással minden magyar állampolgárnak biztosítva. Tehát nincs szükség a külföldre kötött utasbiztosításra. Viszont én mindig olyant kötök külföldre (évi 2*1 hét síelés Franciaországban), amiben felelősségbiztosítás is van. És ez a rész nincs biztosítva automatikusan Magyarországon. Ebben az esetben a balesetet okozó illetőnek kellett volna felelnie (anyagilag is, és btk ügyileg is) a tettéért, ha nincs valamilyen felelősségbiztosítása. Ha az autópályán balesetet okozok, annak a felelőssége is az enyém. És ez igaz a sípályán okozott balesetre is.
Szerintem.
Előzmény: (Lackó 178086)
Feladó:  LackóFérfiProfi síelő
Dátum: 2015.01.17. 12:55
(Üzenetazonosító: 178086)
Lackó Hozzászólások: 3067
Regisztrált: 2005.01.08.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szia!

Először is jobbulást kívánok!

Másodszor: igen, komoly felelőssége van a baleset okozójának. Ezen el lehet filózgatni, hogy ez erkölcsi vagy anyagi (szerintem mindkettő kell, hogy legyen), de a lényeg, hogy ő a hibás. (ez persze egyértelműen bizonyítandó, mert nem minden eset olyan egyszerű, mint a tiéd)


Amúgy nem feltétlenül rosszindulatból szoktak lelépni az okozók, hanem fogalmuk sincs róla, hogy ez ugyanolyan baleset, mintha mondjuk autóval ütött volna el.
A síelők nagy száalékának sajnos fogalma sincs a pályán síelés szabályairól, sőt még arról sem, hogy egyáltalán léteznek ilyen szabályok... :-/

Még egyszer mielőbbi jobbulást!
h i r d e t é s

Feladó:  foldesjimkoFérfiHaladó síelő
Dátum: 2015.01.15. 15:59
(Üzenetazonosító: 177955)
foldesjimko Hozzászólások: 13
Regisztrált: 2013.02.05.
7 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Sajnos nem hiszem, hogy elő keríthető a baleset okozója! Mikor az eset történt, a sokk és minden más miatt, nem jutott eszembe, hogy elkérjem az illető elérhetőségét! Annyi minden kavargott a fejemben, hogy mi lesz a kislányommal, akivel ketten voltunk, hogyan fog majd hazajutni ő és az autónk... stb. A mentőben jutott először az eszembe, hogy nem kértem el nevet és telefonszámot. Ebben kicsit én is hibás vagyok, nem voltam rákészülve, hogy én is szenvedhetek balesetet, ezért nem tudtam, hogy mit csináljak az éles helyzetben. Másrészről, ugyan ez vonatkozik a vétkes félre is, hogy lehetett volna benne annyi betyár becsület, hogy lekísér az orvosi szobába és ad címet! Ez van, az ember holtig tanul...
Előzmény: (nyugiba 177825)
Feladó:  foldesjimkoFérfiHaladó síelő
Dátum: 2015.01.15. 15:40
(Üzenetazonosító: 177953)
foldesjimko Hozzászólások: 13
Regisztrált: 2013.02.05.
7 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Igen feljebb volt egy tapadós rész,ott én is majdnem orral érintettem a havat, mikor először csúsztam rá, de nem ez volt a gond és igazából még nem tudtam eldönteni, hogy mi a rosszabb: önhibából , vagy más hibájából balesetet szenvedni! Senkinek nem kívánom , hogy végigélje azt amit én és előttem már jó páran átéltek egy töréssel végződött sí baleset kapcsán! Még mindig csak ezt tudom szajkóznii: VIGYÁZZATOK A PÁLYÁN LÉVŐ TŐBBI EMBERTÁRSAITOKRA!
Feladó:  foldesjimkoFérfiHaladó síelő
Dátum: 2015.01.15. 15:28
(Üzenetazonosító: 177950)
foldesjimko Hozzászólások: 13
Regisztrált: 2013.02.05.
7 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Köszönöm, bár ezt a szezont már ki kell, hagynom, de Tél lesz jövőre is::: :)
Előzmény: (Fidosan 177823)
Feladó:  Olasz GergőFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2015.01.14. 14:34
(Üzenetazonosító: 177877)
Olasz Gergő Hozzászólások: 551
Regisztrált: 2007.01.26.
86 síterepet értékelt

Láttam amikor összeszedtek, azt hittem más okból volt a baleset mert pont ezen a részen az egyik hóágyú nem volt jól beállítva és nagyon vizes volt a hó. Én kétszer majdnem kiugrottam a kötésből úgy megállt a sí alattam csak a rutinnak meg az éveknek volt köszönhető hogy megúsztam sokan nem voltak ilyen szerencsések. Mint a rajzfilmben a két sí egymás mellett az ember meg repült előre fejjel. :D
Feladó:  nyugibaFérfiKezdő síelő
Dátum: 2015.01.13. 22:26
(Üzenetazonosító: 177825)
nyugiba Hozzászólások: 340
Regisztrált: 2007.01.18.
9 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Részvétem a balesetért.

Szerintem a videó felvételek alapján talán azonosítani lehetne a felelőst. Ha nem maradt ott és nem adta meg az adatait, akkor ez "jogi eset".

Javaslom, hogy egyeztess az üzemeltetővel. Talán még megvannak a videó felvételek.

Mielőbbi gyógyulást kívánok és a felelőtlen száguldozók megfékezését.
Feladó:  FidosanFérfiHaladó síelő
Dátum: 2015.01.13. 22:20
(Üzenetazonosító: 177823)
Fidosan Hozzászólások: 179
Regisztrált: 2011.02.26.
7 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szomorú ilyenről olvasni, bárkivel előfordulhat és gyakorlatilag nem is tudom lehet e tenni ellene.... felelőtlen emberek voltak vannak és lesznek... jobbulást!
Feladó:  foldesjimkoFérfiHaladó síelő
Dátum: 2015.01.13. 12:53
(Üzenetazonosító: 177753)
foldesjimko Hozzászólások: 13
Regisztrált: 2013.02.05.
7 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Balesetem Eplényben!

Január 08. Szülinapom utáni nap, ideális porhó csodás pálya várt Eplényben! Legkisebb lányommal, jókat csúszkáltunk, Nagyon jól éreztük magunkat! Nem volt tömeg, de sajnos egyel többen voltunk a pályán mint kellet volna... 14 óra körül az 1/B pálya felső piros szakaszán egy hátulról érkező síelő társam véget vetett idei sí szezonomnak! Össze akadtunk és kifordultam és háttal még jó 15 métert csúsztunk együtt. A bal lábam a léce alászorult és megfeszült. Mentést kellet kérni, mert nem tudtam lábra állni: A balesetet okozó úr és pár síelő megvárta ,mentőst, majd tovasiklottak...

A Pályaügyeletes Mentős kollégának ez úton köszönetet mondok oda adó segítségért és arra, hogy vigyázott kis korú leányomra, míg a hazaszállítását Budakalászra el tudtam intézni, később a Veszprémi Baleseti Sebészetről, ahova Mentővel bevittek. 20:30-kor már túl voltam a 2 órás műtéten amit a bal alsó lábszáram min két törött csontján hajtottak végre! Hálám immár a Veszprémi trauma osztályt is illeti!

Síelő társaimnak üzenném, már végre otthonról: Vegyük komolyabban a hátulról érkezők felelősségét, hogy ne okozzunk Fájdalmat, Gyötrelmet és minimum 3 hónap kiesést a normális életből a vétlen csak szórakozni, siklani vágyó embereknek!!!

Ha esetleg ez az üzenet után a baleset okozója magára ismerne és megkeresne, neki is hálás lennék...

laponként: összesen 10, rendezés:
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 27 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.