Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Eplény Síaréna topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tervező
85 élménybeszámolót írt
85
9 éve tag
2016.12.19. 17:29
Alapvető probléma, hogy a húzós sífelvonókat a deszka mejelenése előtt "találták ki". Mivel a kötél igen sekély horonyban fut a görgőkön, nem túl nagy az oldaltartása, csak szélerőre vannak méretezve. Ha a deszka éle bevág, igen nagy vízszintes irányú erő kifejtésére képes, míg "hagyományos" síléccel nem igen lehet ekkora erőket kifejteni, hamarabb elesik a síző a félrevezetett lece miatt.
Főleg a laposabb pályaszakason nem szabad ezt megtenni, mert ott a legrosszabb a függőleges és vízszintes erők aránya a kötélen. Azon kívül egy ilyen erőteljes nyomás a nyomvonalat is megrongálhatja, aminek maga a deszkás sem örülne a következő menetnél....
Előzmény: (vau 191222)
vau
81 élménybeszámolót írt
81
13 éve tag
2016.12.19. 15:00
Csak a tisztánlátás kedvéért (és félig Basslovers védelmében)

A válasz az én bejegyzésemre korrekt volt. Az üzemeltetőknek illik a megfelelő hangnemet használni. Hozzátenném, ha már aznap a 800-adik hülyeséget látja másoktól, hamarabb választ ingerültebb hangnemet. Persze távolról nem tudom és nem is akarom megállapítani, hogy kinek volt igaza.

A press-ről:
Ha jól tudom, ez a deszka valamelyik végére való átterhelést jelenti, a deszka másik vége a levegőbe emelkedik stabilan. Azaz a haladási irány nem változik a felvonón, nincs kitérés, csak a deszka nem teljes lapon megy, hanem valamelyik végén. Ez tényleg nem ránt nagyot a felvonón, ha valaki ügyes. Ha elbénázza, a korrigálás ránthat, de elvileg nem nagyobbat mint egy átlagos kiesés.

Viszont nem véletlenül van minden húzós felvonó mellé kirakva egyértelmű piktogrammokkal, hogy nem szlalomozunk, nem ugrálunk, stb. Ezt még az analfabéták is megértik, nyelvi nehézség sincs.

Attól, hogy valaki ügyes, még nem jelenti azt, hogy rá a szabályok nem vonatkoznak. Sőt. Képzeld, el, hogy press-elsz a felvonón, neked lazán megy. Ezt meglátja egy kezdő, ő is rápróbál. Majd rápróbál komolyabb dolgokra. Esetleg mint egy raley, bekantnizik, és hű de jót emel... Na azzal biztosan lerántja a kötelet, és ezt esetleg a Te szórakozásod indította el.

Nem tudom, hogy talál-e a tippem, de felvonón illik hátsó láb kicsatolva menni. Press-elés esetén segít a mindkét láb becsatolása (tailpress kicsatolt hátsó láb esetén is működik). Ebből a kettőből gyanús, hogy nem szoktál kicsatolni. Pedig nagyon jó gyakorlat a későbbi ülőfelvonós kiszálláshoz, és akkor a felvonókezelő sem fog beszólni. (ha helytelenül tippeltem, ezer bocs)

Még egy megjegyzés:
Ahogy az adatlapodon látom, wakeboardozol is. Számomra a wakeboard, legalábbis amennyit mentem, egy végtelenített unalmas snowboard húzófelvonózásnak tűnt. Ha azt nem unod, nem értem hogy a felvonózást miért. Viszont a wakeboard kötélpálya pont a rántásokra van kihegyezve, a sífelvonó meg nem. Ezért nem szabad az egyiket átvinni a másikra.

Részemről az egész már bőven túltárgyalva.

További jó és balesetmentes csúszást!
Basslovers
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2016.12.18. 18:41
Nagyon örülök, hogy nulla közös csúszás vagy ismertség után ilyen részletes jellemrajzot tudtatok összedobni rólam! :)

Ahogy már említettem, a HANGNEMMEL volt a probléma Eplényben (és egyébként 'szentistvánon is), de az első figyelmeztetés után abbahagytuk renitens tevékenységünket mind a kettő esetben, mert jobb a béke.

Ahogy érzem srácok, rátok férne egy csúszás, úgyhogy csatolásra fel! ;)

Ismétlem önmagam és jó havat nektek. :)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.