Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Fertő-tető / Muntele Mic topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
adalbert
634 élménybeszámolót írt
634
17 éve tag
2020.03.06. 07:59
Akkor mi pont jókor jártunk ott, mert vasárnap szétsíeltük magunkat príma időben a pénteken esett friss havon. Hólánc nélkül fel és lejutottunk a pályára. Láttunk mi is egy elakadt autót az út mellett.
Előzmény: (Tibrider 208840)
Tibrider
162 élménybeszámolót írt
162
15 éve tag
2020.03.04. 13:43
Mi pénteken néztük meg ezt a terepet. Pestről indultunk csütörtök este, nem korán, de gyorsan elértünk Káránszebesre a szállásunkra, köszönhetően az autópályának - kb 40km-t leszámítva végig. Reggel a városban kissé borús idő volt. A síbuszt ami a Borlova utáni már nem használatos ülőfelvonó mellől indult 8,15-kor sajnos lekéstük. Az úton már az elején elkezdett havazni, feljebb egyre cudarabb idő lett - szél, köd, hideg, havazás. Az út kissé havas, jeges pár kanyarban, de azért gond nélkül felértünk. Lejjebb láttuk a weski parkolókat jelző táblákat, de parkolót nem sikerült felfedezni - nagyon nagy hó volt az utak mentén. Feljebb, egy laposabb résznél - még a Valsanu ülő felé leágazó makadám út előtt - lehetett volna megállni, ott állt a weski busz is. A köd miatt felmentünk a tetőre, ahol ki kellett csengessük a 30lejes - kb 2100ft - parkolást. A parkoló mellett, egy síkölcsönzős épület oldalában volt a weski jegypénztára. Megvettük a 140lejes napijegyet. Szóltak, jól gondoljuk meg, mert rossz az idő, és vissza nem adják a pénzt. Egy helyi ember - szerintem a tulaj volt - felajánlotta hogy végivezet a rendszeren. Eloldalaztunk a Nordica csákányosig, az felvitt a csúcsra. Onnan már csak be kellett botoznunk. A Valsanu pálya felső része ugyanis nagyon lankás, a sok friss hó, hóátfúvások miatt csak botozva haladtunk. Utána is igazi freeride volt a pálya, már akkor jó 10-20cm friss hóval. Délelőtt még lehetett látni keveset, így még a freeride részre is elkalandoztam - jó nagy terület, jó időben biztos nagyon jó - minimális sziklákkal, vízmosással, letöréssel - , de kettő körül már orrig nem lehetett látni.
A másik oldalon az összes felvonó járt - Brolova dupla húzós, Felix, még a legtávolabbi Isaia nevű 2 üléses is. Ezekere persze külön jegy volt, a mienk nem volt érvényes rá. Amíg az idő jó volt, az ülös körül még elég nagy élet is volt.
Déltájban a Valsanu körül el fogyott a tömeg - az a pár síelő, akik egy lavina oktatáson vettek részt. Végül egyedül voltam, ahogy leértem, elindították, ahogy fel meg leállították a felvonót. Max sebességen nem járt, pedig gyors, új Leitner. Végül én is feladtam, a másik oldalon mentem párat a csákányossal. 4-kor (5-ig lett volna) azt is leállították, mondván hogy páran már így is eltévedtek fent a ködben. Pedig a parkolóig visszacsúszáshoz kellett volna, anélkül csak gyaloglással lehetett visszamenni. Igaz, a ködben nem lett volna egy leányálom - végül visszavittek motorosszánnal. Utána kezdődött a káosz. Sokan jöttek volna fel lentről - fent rengeteg szállás, hotel van - de akik lánc nélkül indultak el, leragadtak, eltorlaszolva az utat. kb egy óra múlva járható lett (+1 óra, mire a láncot felraktuk :) ), kezdtek felérni, többek közt a hókotró is. Végül lánccal lementünk szerencsésen. Előttünk még azért ketten lánc nélkül kisodródtak, de bajuk nem lett, visszatoltuk közös erővel. Még Borlova szintjén is havaseső esett - igazi télben volt részünk eme tavaszias, gyenge szezonban.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.