Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Párhuzamos kanyarodás tanulása mikor? topikból

ÜZENETEK (11)Időben csökkenő Időben csökkenő
fezso6
139 élménybeszámolót írt
139
15 éve tag
2020.04.16. 16:25
Lehet ,hogy nem volt egyértelmű az írásom! Mikor Ausztriában ülök a felvonón folyamatosan nézem az alattam elhaladókat mert mindig lehet tanulni. Ilyenkor és sízés közben is látok pici gyerekcsoportokat oktató vezetésével, de milyen érdekes mindegyik a hóekét gyakoroltatja. Azért azt nem lehet mondani hogy az osztrákok nem értenek hozzá! Sok gyakorlással biztos el lehet jutni egy szintre ,de utána ?Én Lackóval értek egyet !
Előzmény: (JaniJuli 209164)
WéberF
2040 élménybeszámolót írt
2040
17 éve tag
2020.04.16. 15:51
Bemutatkozásod(profillapod)imponáló! Amiket itt írsz egy kicsit megosztóak. A "hóeke" a síelés létrejöttétől (lásd inuitok, kalamükök stb)alapmozgás! Nagy bátorság 3 nyelven írni oktatókönyvet, sok sikert! Szerintem értelmetlen vita a kanyarív behúzásától a kivezetésig visszahúzandö bal vagy jobb láb terheléséről értekezni. Meg kell mutatni, ahogy egy gyereket sem lehet biciklizni úgy megtanítani, hogy tekerd-tekerd, aztán legfeljebb elesel!
Én (nem vizsgázott síoktatóként) lécreszoktatással kezdettem valamikor (kb. 50 éve), majd megmutattam, hogy a hóekében lévő lécek hogyan segítenek kitámasztással a kanyarodáshoz, majd ha muszály volt, megtanítottam őket "esni és felkelni". A párhuzamos lendülethez már érezni kell a völgyláb-hegyláb terhelhetőségét - mi is vezet el idáig? A hóeke! WFeri
Előzmény: (JaniJuli 209164)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2020.04.16. 05:36
Igazad van, tökéletes, egyetértek.
Sajnos a mai világban, a legmodernebb tematika sem a legjobb az én véleményem szerint.
Kezdőket arra próbálják rávenni hóeke kanyarívekben, hogy az ívbelső lécüket ne tehermentesítsék annyira a kanyarív beindításánál, hanem e helyett húzzák vissza ezt a lécet a saját kanyarívében. Ez nagyon jó haladó fokon, de kezdőknek, szerintem túl nehéz feladat. Egy kezdő örül, ha meg tudja különböztetni a nyomásokat a két léc között egyáltalán. Legtöbben mindent megtesznek, hogy egyforma nyomásokat tartsanak mindkét lécükön és ezért szétcsúsztatják a két lécet egymástól.
A túl nehéz kezdeti feladat nem sikerül, ez meggátolja őket a további fejlődésben és még a legkönnyebb pályákon is elbizonytalanodnak hosszú éveken át küzdve.
Előzmény: (fezso6 209163)
fezso6
139 élménybeszámolót írt
139
15 éve tag
2020.04.15. 20:28
Turbózzuk fel egy kicsit ezt a témát!Kössük össze a kezdőknek a lábát,így biztos párhuzamos marad!A szemüket azért,hogy ne lássák minek mennek neki!A szájukat meg azért,hogy ne riasszuk el a többi kezdőt!Be....ás!
Előzmény: (endre77 209162)
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2020.04.15. 16:34
Janos!

Tok kezdo sieles!!..majdnem egyenes terep! Ra all a lecre egy konnyu puha lecre

lehetoleg inkabb kozepes mint hosszu!!Kez elol fogja a botokat a botok vege leer a foldre.Kicsit rogyassztott terdekkel elore dol a csizma elej tartsa a sipcsontjanal a nyomast.Mivel elore dol- hatra nem tud esni,- mivel a botok elol vannak elore sem tud esni!!..Tudod igy megy az oreg bacsi is elore dol es van elol egy kampos botja!!

A kovatkezo par percig probaljon csuszkalni elore hatra alabival csak szokja a nem tul stabil talajtaztan probaljon meg egy labat kicsit felmelni csak par millimetert aztan amasikat. Par percig..aztan elmondani ha jobbra kanyarodsz
probald kicsit elvenni a sulyt a jobb labadrol de nyomd a balost dolj elore es szepen lassan elfordul a lec aztan a masikat ..teljesen lassu szinte sima reszen husz perc mulva mehet a zold palya..Teljesen visszaforditani aleecet amig nem nez felfele a dombon igy megall a lec. Ez az egyetlen fekezes mod

felfele forditod a lecet a hegy fele..kesobb mer nem kel megallni erzi mikor meri megereszteni lefele de ha baj van csak felfele forditani!!


Kicsit jegesebb palyan a kezdo elengedi a lecet aztan hoekezhet karacsonyig csak uvoltozni fog meg betakazoni megallni sosem!!


Igy aztan nem kell hulyesegeket sem megtanulnia sem elfelejteni...az a hoekezes az egy avarkori modszer


Onnet jon a melle zarom a labat..nem kell azt melle zarni annak ott kell lenni kezdettol!!..Egyre jobb minosegben..

Azert neznek ki ugy sokan mint szocske ugralnak ahogy zarogatjak a labukat..meg sioktatok is ..ugy neznek ki mint aki aknamezon tanult sielni!!



Endre
Előzmény: (JaniJuli 209161)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2020.04.15. 05:26
Szerintem egyáltalán nincs igazad. Sok sok okból kifolyólag.
A legtöbb rossz sítanár saját magából vagy profi sízők szempontjából tanít síelni, de a kezdők mozgásvilágát nem értik, vagy nem akarják érteni. Így olyan nehéz feladatok elé állítanak a kezdőket amivel nem tudnak megküzdeni.
Előzmény: (endre77 209160)
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2020.04.15. 01:27
Szia !Minel elobb....ez az atka ha magadtol vagy regi betyoposodott..szisztemaval tanulsz..nem a te hibad!!

Aki hoekvel kezdi a tanitast az le van 20 evvel maradva..egy percig sem szabad hoekevel tanulni!!!
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2019.09.02. 11:27
Szia
Eltér a véleményem azoktól akik eddig tanácsot adtak számodra.
A hóeke kanyarok több félék lehetnek. legyen célod a hóeke kanyarokkal, hogy jól rá tudjál érezni a lécnyomások beállítására a kanyarívben. Ezt abból tudod lemérni, hogy változatlan távolságot tudsz e tartani a két léc között, vagy szétcsúsznak-e a lécek a kanyarív során. Csak akkor kezdjél bele a párhuzamos kanyarívek begyakorlásába, ha már biztonságosan megy a fent említett dolog. Minden ember különböző gyorsan tanul, így ezt nem lehet óraszámban mérni. De minél többet tudsz a különböző sítechnikák követelményeiről, annál gyorsabban fogsz tudni fejlődni.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2019.02.08. 12:20
A sítanulás egy folyamat, nem lehet benne lépcsőfokokat megkülönböztetni, nem lehet szétválasztani a hóekeívelést és a párhuzamos lendületeket.

"Mikor lenne optimális elkezdeni oktatóval tanulni a párhuzamos kanyarodást?"

A legelső pillanatban, amikor lécre áll. Ott kezdődik az út, amelyik a párhuzamos lendületek felé visz. Ha rossz hóekét, rossz mozgást gyakorolt be, akkor az oktatóval ugyanúgy a legelején kell újrakezdeni, csak úgy már nehézkesebb lesz kicsit.

"Hol lehet az a szint saccperkábé, amikor a hóekéző síelés már nem növeli a hasznos tapasztalatot?"

Sehol. Mindig növeli, ha az a hóeke technikailag jó. Profi sízők, versenyzők is végeznek hóekés gyakorlatokat. A jól megsíelt hóeke nem valami átlépendő, elfelejtendő kényszermegoldás, hanem egy nagyon hasznos sítechnika.
Persze ha egy hóeke rossz, akkor az idők végezetéig gyakorolhatja a tanuló, nem fejlődik tőle, nem tud továbblépni.
Fuxos
65 élménybeszámolót írt
65
8 éve tag
2019.02.08. 08:40
Maximálisan egyetértek Bubek67 sítárssal. Tavaly tanítottam meg egy fiatalembert sielni. Ekére csak annyit, hogy a sífelvonónál meg tudjon állni. Ötödik nap úgy jött le a feka pályán, hogy öt percig veregettem a vállam. :)
sielo janos
28 élménybeszámolót írt
28
5 éve tag
2019.02.08. 06:47
Tegyük fel, hogy van egy felnőtt, aki 5 óra alatt belejött a hóekés kanyarodásba. Mikor lenne optimális elkezdeni oktatóval tanulni a párhuzamos kanyarodást? Hol lehet az a szint saccperkábé, amikor a hóekéző síelés már nem növeli a hasznos tapasztalatot? 10 óra síelés? 50 óra? Érdemes már a mostani szezonban elkezdeni?
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.