Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Puy Saint Vincent topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
gyepál
125 élménybeszámolót írt
125
18 éve tag
2010.04.01. 11:34
Mindenképpen ajánlom Isola-t. A másik topikban írtam részletes élménybeszámolót.
Előzmény: (- Marky - 88460)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2010.03.30. 16:55
Puy 2010.03.21-26.

Visszatértünk 2009-es sívakációnk helyszínére, mégis szinte teljesen más üdülés volt, mint az egy évvel korábbi.

Utazás szokásos, huszonx óra busszal, brianconi stop & shop-pal egybekötve.
A szállásunk a Dame Blanche volt közvetlenül a pálya mellett, aljában kisbolttal. Heten voltunk egy nyolc fős lakásban. Kissé nagyobbnak tűnt, mint a tavalyi szállás (Étoiles), jovbb volt az elrendezése és volt egy plusz zuhanyfülke, igy a fürdés nem volt szűk keresztmetszet idén. Tiszta, jól felszerelt, ingyen TV, erkély a pályákra, szokásos.

Sajnos az időjárással nem volt nagy szerencsénk, ottlétünk alatt szerintem 2 éjszaka fagyott 1800 m-en, a többi nap enyhe volt, esetenként szitálással, esővel vegyítve – nem egy leányálom. Ebből adódóan kb délig lehetett viszonylag normális körülmények között síelni, de azt is inkább a magasabban fekvő pályákon, sok jégfolttal tarkitva. Lentebb vizes – kásás hó reggel, vizes buckák délutánra. Tovább tetézte a bajt, hogy a buckás pályák egy részét 2000 m felett nem kezelték le este, reggel fagyott hullámokon lehetett síelni, már akinek kedve volt hozzá – nem volt ilyen vállalkozó, ugyanis ez semmiféle élményt nem jelent.

Ez az „igénytelenedés” más helyeken is mutatkozott. Tavaly óta használhatatlan lett a Draille nevű tányéros felvonó, a kötele egyszerűen le volt tépve (mondjuk sosem használtam, csak rontotta az összképet), a hütték nem mindig voltak nyitva, a felvonók a kisebb tömeg ellenére többször álltak le, mint 1 éve. Nem tudom, hogy ezek a dolgok az utószezonnak köszönhetőek-e, vagy elindult a leépülés Puyban.

Egyetlen nap telt el napsütéssel, ezt viszont csak elmondások alapján tudom, ugyanis pont ezen a napon mentünk át Les 2 Alpes-ba, egy kis magaslati gleccsersíre. Háááát, más világ, több mint 200 km pálya, ezek jó része 3000 m felett, gleccsermetró, húzós ratrak, stb. Nagyrészt a pályarendszer tetején síeltünk baromi erős napsütésben, ötcsillagos minőségű havon, nagy kárpótlás volt ez az addig átélt koplalás után. Maga a rendszer nagyon profi, talán túlságosan is mesterséges, kevésbé változatos és romantikus, mint Puy, viszont hatalmasakat lehet csúszni!!! Felírva az egyhetes tervek listájára! Mivel Puyban ezután a nap után újra az ordenáré időjárás dominált, ide még 1 napot átjöttünk, ekkor viszont 80 – 90 km /h – es széllel találtuk magunkat szemben – az időjárás-jelentés 30 km /h-es előrejelzésének ellenére. Igy nem volt túl nagy buli, a völgyekben fekvő pályákat használtuk inkább, illetve sikerült hegynek felefelé síelnem egy erős széllökést meglovagolván. :)

Utolsó nap Puyban 1800 m-en esővel köszöntött ránk, az első felvonózás alkalmával a banda nagy része teljesen átázott, pedig 2000 m felett már erősen havazott, alig lehetett látni. Visszavonulót fújtunk a vizes ruházat miatt, hazaúton már a lenti részen is átváltott havazásba. Aztán du. 1 óra magasságában elállt a havazás és a semmiből előtűnt a nap! Ruha, szerelés vissza, fél nap sielés a friss 10-20 cm hóban, pályán, azon kívül, ami a lábunkban maradt a héten, azt igyekeztük kiadni magunkból. Egy fél nap erős havazás elég volt ahhoz, hogy a terep visszanyerje igazi arcát, teljesen más lett a hangulata az egész környéknek, ezért szerettük meg tavaly nagyon.

Igy kicsit nehezebben vettünk búcsút a falutól hazainduláskor, naná, hogy reggelre ismét esett egy kevés hó, kissé megnehezitve hazaindulásunkat. (hó, alatta jéges utak, hólánc a buszra stb).

Teljesen más jellegű síelés volt, mint a tavalyi, köszönhetően a 2 napos kiruccanásnak és a kiszámíthatatlan időjárásnak. Az biztos, hogy nincs olyan időjárársi feltétel, amiben ne csúsztunk volna a 6 nap alatt! :)

Jövőre szerintem szakítunk Puy-jal, rengeteg felfedezésre váró terep van még a franciáknál, kár lenne egy mellett leragadni. Abban viszont biztos vagyok, hogy egy idő után hiányozni fognak az itt töltött hetek. Első nekifutásra Isola 2000 a szimpatikus jelölt a következő évre, nem bánnám, ha igyekeznétek meggyőzni, hogy jó választás! :)

Képeket igyekszem minél hamarabb összegyűjteni / feltölteni.

Kellemes off-szezont mindenkinek, vegyétek elő a túrabakancsot, bicajt, motort, szörföt, vitorlást, úszógatyát, bikinit! 7-8 hónap múlva találkozunk!

Üdv

Marky
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.