Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Melyik lécet válasszam?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Melyik lécet válasszam?
2023.12.17. 19:22
Szia!

Tök jó, amit írsz, tökéletesen igazad van az X lábbal, soha nem törjük be a térdet.
Ahogy írod, a lécet nem a térd betörésével állítjuk élre, hanem azzal hogy a testet és a súlypontot nem a léc fölött tartjuk, hanem a kanyar "középpontja" felé visszük, "bedöntjük".
És igen, ez úgy jön létre, hogy a síelő külső oldala nyújt, a belső oldala pedig aktívan húzódik össze.

Csak érdekességképpen: ezt a mozgást tanítjuk már legelső nap az aszimmetrikus hóekében is, enélkül nem működne a forgatás.

A fotók jó példák. Az elsőt még nézni is rossz! :-(
A 3. 4. és 5. képen a pacák éppen borít, élváltásban van szinte terheletlenül, akkor kezdi meg a kanyart, ilyenkor kevésbé hajlamos a síelő a térdszögre.
(Persze ezek később sem fogják rátörni a térdüket, mert jól síelnek. :-) )

Nekem kedvencem az utolsó kép, ott a kikormányzásban, nagy terhelésben van a fickó, mégis gyögyörűen egyenes marad, semmi térdből élezés vagy egyebek. Tökéletes.

A csípőszög és megengedett mértéke egy megosztó téma, főleg, hogy nem olyan egyértelműen egészségtelen dolog, mint a térdszög.

És például rövidlendületet nem is lehet csípőszög nélkül csinálni, mert akkor egy billegős izé lesz belőle, nem rövidlendület.
A te képeiden mind hosszúlendületek vannak, ahol van idő a testnek együtt menni a lécekkel, egyenesnek maradni, de a rövidben erre nincs idő, és követelmén yis, hogy a törzs nyogodt maradjon, ne billegjen, tehát valamennyi csípőszög magától is kialakul.

Sokan amúgy nem ezért erőltetik a csípőszöget, hanem mert lehet vele csalni, beülve a kanyarba kényelmesen elérni élszögeket. Egy időben ez volt a követendő technika, a "divat".
Előzmény: (endre77 219705)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.