Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Melyik lécet válasszam?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Slalom Sport
568 élménybeszámolót írt
568
17 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Melyik lécet válasszam?
2009.10.23. 11:55
Valóban vastagabb és ellenállóbb a talpuk és a kantnijuk, és a felületük is karcállóbb.
Biztos sok ellenvéleményt szülök ezzel, meg gondolom egyéb topikokban már kielemeztétek ezt a témát, de szvsz. a kézi élezés biztosan többet szed le az élből, mint egy szaki egy kerámiaköves kantnifiniselő célgéppel. Kézi élezésnek szvsz a versenyzőknél, személyre szabott, kantniszakaszonként és oldalanként különböző geometriájú élezéseknél van értelme. Lehet tökéletesebb élt/talpat csinálni, mint géppel, de rendkívül nagy gyakorlat kell hozzá és/vagy borzasztó sok időbe telik. Édesapámnak versenyző korában, vagy a magyar csapat technikai edzőjeként 4-5 óra volt, amíg 3-4 lécet megcsinált, pedig elég nagy gyakorlata volt....
Ráadásul a gyakorlatlan kéz egy észrevétlen bebillenésnél olyan hibát tud az élgeometriába tenni, amit utána csak nagy élkopás árán lehet helyrehozni.
Egy kis kézi oldalélezésnek egy enyhébb kopásnál lehet létjogosultsága, de kis életlenséget nem vesz észre egy amatőr (sőt talán nem is árt), másrészt egy jó szervizt meg lehet kérni/magától észreveszi, hogy csak finoman kell az élhez/talphoz nyúlni. Ráadásul a kantnit a legtöbbször talp felől éri a sebesülés, azt meg ciklinggel kiszedni, ciklinget 2-3 húzás után újraélezni (mert eltompul a kantnitól) nem sokan szeretik, jellemzően kézi élezésnél csak oldalról éleznek a legtöbben, pedig az él talpszög viselkedés szempontjából legalább annyira fontos, mint az oldalél szög.
Kelen Ádám, a kézi élezés hazai apostola volt tegnap nálunk a cipőjét tágíttatni (egy 150-es flexű Raptor....), és érintettük a kézi élezés témakörét is, ezért még frissek a benyomásaim.
Előzmény: (Agent 71975)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.