Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Baleset a sípályán

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Baleset a sípályán
2023.03.09. 22:54
Szomorú minden baleset, reméljük meggyógyul az áldozat.

Én egy különös ütközéses esetet mesélnék el, ami velem történt meg, kb. 20 éve. Ez azért érdekes, mert egy hegyimentővel ütköztem össze, és igazából egyikünk sem okolhatta a másikat a balesetért.
Szlovákiában történt, Csertovicán. Aki ismeri, az tudja, hogy a pálya egy fekvő V alakban terül el, ami közepesen lankás. A V alak egyik vége a tetőn van, a másik vége a völgyben. A V alak két szára közötti rész viszont jó meredek. Három félcső-szerű teknő köti össze a V alak két szárát. Ha jó hó van rajta, akkor nagyon élvezetes a teknőkben hintázni.
A lényeg, hogy én az egyik teknőben jöttem le, velem párhuzamosan a másikban pedig egy szlovák férfi hegyimentő kabátban.
A két teknő ugyanarra a lankásabb pályaszakaszra fut ki, és később egy szűk részben végződik.
Mivel alig voltak a pályán, mind a ketten elég lendületesen jöttünk lefelé nagy íveket húzva, és amikor a lankásabb szakaszra kiértünk, egymás mellett haladva, még volt sebességünk bőven. Ekkor észleltem, hogy egyszerre fogunk beérkezni a szűk részbe, amiből baj lehet. Ezért egy erős jobb kanyarral magam elé akartam engedni a sporttársat. Csakhogy ő is éppen azt gondolta, amit én. De ő balra kanyarodott, aminek az lett a következménye, hogy éppen egymás felé fordultunk, és így szemből csattantunk össze, de keményen.
Nekem csak annyi időm volt, hogy az arcom elé emeljem a két karomat, és egy kissé elhajoltam, hogy ne teljesen szemből ütközzünk. Én ezután elrepültem vagy 15 méterre, miközben a léceim leoldottak, majd pedig simán landoltam a hóba.
Mikor magamhoz tértem és felálltam, láttam hogy a szlovák hegyimentő még a havon fekszik fejjel a völgy felé, és nem mozdul. Azonnal hozzá siettem, és próbáltam volna talpra segíteni, de szólt, hogy ne nyúljak hozzá. Mutatta, hogy a hegyimentő kollégák már indulnak a motoros szánnal, ami után egy mentő-teknőt akasztottak. Gyorsan fel is értek, bepakolták a teknőbe és elvitték "beteget".
Szerencsére nagy baja nem történt. Egy óra múlva már a kocsma teraszán gyógyította magát egy sörrel és integetett felém, jelezve, hogy nem haragszik, és nem hibáztat a kemény ütközés miatt.
Ebből számomra az volt a tanúság, hogy baleset még akkor is előfordulhat, ha nagyon vigyáz az ember. Ha pedig észnélkül száguldozik valaki egy zsúfoltabb pályán, akkor előre borítékolható a baj.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.