Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Osztrák síoktatói vizsga

ÜZENETEK (44)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2014.01.13. 20:46
Az enyhe időjárásnak köszönhetően a Snowsports Academy mátraszantistváni képzése is halasztásra került.
Az osztrák rendszerű sí- és snowboard-oktató képzést idén is a Sípark területén fogják megtartani, csak egy későbbi időpontban, február 17-23. között.
A képzés folytatására már Ausztriában kerül majd sor március és május között.
(Első időpont március 15-22. Kaprun.)

Az ott szerzett képesítéssel a résztvevők már hivatalosan dolgozhatnak osztrák siískolákban a következő szezonban.
A Síparkban kezdő síoktatók osztrák iskolánál történő elhelyezésére - a2014/2015-ös síszezonra- a Snowsports Academy garanciát vállal.
A snowboardoktatók továbbképzésére garantáltan lehetőséget biztosít.

A mátrai képzésre továbbra is lehet még jelentkezni!
Jelentkezési korhatár a betöltött 15. Életév.

További információk és jelentkezés:
Www.snowsportsacademy.hu
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2014.01.13. 20:46
Volt ott még 2 LS II is!
Mindkettőnek nagyon jó eredménnyel lett meg a vizsgája.
Gratula nekik!
Előzmény: (Ró 162662)
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2013.11.19. 19:55
Most megy egy LS-1 képzés Kaprunban, ahol 5 magyar résztvevő is van! Ilyen még szerintem nem volt! Szoritunk nekik!
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2011.11.04. 06:11
Sikerült az Angol vizsgám! Hurrá! Szóval azt tudom mondani a minimum elvárt szintről , hogy 3 hónap alatt sikerült elsajátítani a nyelvet, ebből másfél hónap a szakanyag, közben a folyamatosan tanultam az alapszintű általános angolt, és kb. 10 napot síeltem angol nyelvű képzésben.Mindezt nulláról. Ez heti max. 6 óra elfoglaltságot jelentett. Aki teheti készüljön előre, így nem fog úgy járni mint én.Bár szerintem én sem vesztettem sokat, hiszen holtszezonban használtam ki a szabadidőt.
Fetzer Robi
146 élménybeszámolót írt
146
13 éve tag
2011.10.05. 13:46
Az első fecskék most nyáron végeztek (3 boardos, 1 síelő), nem hiszem, hogy bárki dolgozott volna azóta.

Keresd Tumbász Gerit a snowsportsacademy.hu oldalon, biztosan válaszolni fog a kérdéseidre.

Robi
Előzmény: (czg78 121369)
czg78
1 élménybeszámolót írt
1
12 éve tag
2011.10.04. 13:44
Sziasztok!
Erdeklodnek, hogy van valaki aki mar a Snowsports Academyvel vizsgazott es mar dolgozott is mint oktato Ausztriaban? Ha igen dobjon mar egy mail cimet mert volna egy par kerdesem hozza.
Koszonom.
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2011.08.13. 10:11
Lement az első Anwerter képzés a Snowsportsacademy szervezésében.Azt azért cáfolnám ,hogy ez olyan könnyen teljesíthető(hiszen csak Anwerter szint),mert a követelmények nem túl magasak.Az arány ,hogy lássátok: 8-ból vizsgázóból 1 lány!! tudta teljesíteni az elvárt szintet minden vizsgatárgyból. mielött azt gondolnátok ,hogy ez a képzést szervező üzleti érdeke, azt cáfolnám mert a pótvizsga ingyenes.( a snowboardoktatóknál 3/4 sikeres vizsgát tett).nekik nincs olyan sok anyaguk mint a síoktatóknak, talán ez lehet az oka.De ebben nem vagyok biztos, belenéztem a könyvükbe erre alapozom ezt a kijelentést.sok tárgyat közösen halgattunk a képzésen így ezek viszont megegyeznek a síoktatóknál elvártakkal. a képzés nyelve választható, angol és német.(ill. van mód a képzés első felét magyarul teljesíteni ,de akkor az első 7 napot Magyarországon kell teljesíteni. én ilyenen vettem részt, és a leendő jelölteknek is ezt tudom ajánlani.
nem rossz az ha az alapokról az anyanyelveden kapod meg az alapokat.:-) kint vagy angolul, vagy németül kapod az anyagot,(van saját tankönyvük amit az első percben a kezedbe kapsz, ebben mindent megtalálsz ami kell.)a vizsga viszont két nyelvű!!! azért buktam meg (angolból ,hiszen én nem beszélek angolul,de amikor ezeket a sorokat írom már ez sem igaz :-).)mert a választott nyelvből teszed le a vizsgát , de a másik nyelven is el kell tudni mondani a helyes tartásokat, mozgásokat + a vendéglőben egy kis segítséget adni a vendégednek. hangsúlyozom ez nem nyelvvizsga nyelvtant kiejtést nem néznek, csak értékelhető legyen .ez azt jelenti ,hogy 100pontból 50 kell elérni, nekem a nulla angollal 30-at sikerült , így csak azt tudom mondani maximálisan jóindulatúak a vizsgáztatók.Elméletből a nyelvi bukás aránya kb. 50% még így is!Tehát nem árt ha a másik nyelvből rákészülsz kicsit (szerintem az erre fordított idő 1-3 hónap kell legyen). A többi elméleti tárgyból talán 8-ból kettő bukott (egy-egy témából)meg,nem emlékszem pontosan, de az arány ilyen kb. egyébként ez a része a vizsgának könnyebben teljesíthető,mindent leadnak, csak meg kell tanulni.a gyakorlati vizsga viszont nagyon kemény,az hogy jól síelsz az ide lehet ,hogy kevés lesz!
ahogy azt Stani már évekkel ezelőtt leírta, az úgy is van: Ha tehetnék a vizsgabírók, szögmérővel és mérőszalaggal síelnének a vizsgázó mellett + megtett utat íveket navigációs rendszerrel hasonlítanák az optimálishoz, és ráadásnak a tempó sem mindegy.De megijedni nem kell ,mert teljesíthető a dolog ,bár itt az arány ( 8--ból 2 sikeres ).
Itt a pótvizsgát viszont mindenből újra le kell tenni, nem csak abból, amiből megbuktál.A táborok hangulata nagyon jó.(talán ez az 1 hiba a részükről, de lehet hogy nem is hiba, csupán mi máshoz vagyunk szokva. szóval nem fogod azt hallani a képzés során hogy ez kevés lesz,szedd össze magad!ezzel nem rontják a hangulatot,tehát jól fogod érezni magad a képzés során,bár fizikailag és szellemileg is nagyon fárasztó.Reggel 7-től este 9-ig nem kell gondolkodnod ,hogy mit csinálj!Egyébként a képzés szinvonala nagyon magas,mindenkinek csak ajánlani tudom.Valóban más tartományok képzései lehetnek lazábbak (pl Stájer), de a bécsi az nagyjából ilyen. szívesen válaszolok kérdésekre szerintem nagy segítség, nekem is jól jött volna egy évvel ezelött.:-)
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2011.02.06. 16:51
Hát azt hiszem az SMSZ-nek mindig jót tett, ha valaki belekavart az állóvízbe.
Több jó dolog van ebben a kinti képzésben,egyik, hogy viszonylag hamar befejezhető,másik előre ki lehet számolni a költségeket, sorolhatnám még...
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.02.01. 14:19
Provokatív kérdés... ;-)
Milyen szempontból írjam a véleményemet? No csak röviden, mert erről órákig lehetne vitatkozni!

A síoktatójelölt szempontjából:
1. Ha elvégzi a tanfolyamot, kap egy tartományi (és nem osztrák országos) képesítést. A síiskolai törvények pontosan megnevezik síoktatói képesítéseket (ez lényegében a sí területén általában állami vagy tartományi síoktató vagy sívezető). Az Anwärter (Praktikant) ilyen értelemben egy részképzési modul. Van olyan tartományi síiskolai törvény, amelyik nem is nevesíti (pl. Bécs), és van ahol el lehet veszíteni a megszerzett munkavégzési jogot (ha jól emlékszem pl. Vorarlberg). Automatikusan másik tartományban sem érvényes, bár nyilván egyszerűen honosítják. Nem államilag elismert végzettség, hanem csak tartományi, így ha valaha lesz valami az EU-s munkavállalói kártyából, arra nem fog jogosítani, külföldi munkavállalásra nem jogosít, magyar vállalkozói igazolványt nem lehet vele kiváltani, itthoni működési engedélyt nem lehet vele kiváltani, szövetségi tagságra (SMSZ) nem jó stb. Én biztosan a magyar síoktató*-ot szerezném meg először, és azt fogadtatnám el Ausztriában (egy csomóan dolgoznak így kinti síiskolákban), akkor lenne egy EU-s állami végzettségem, és csak azzal erőlködnék, ami feltétlenül kell a munkavállaláshoz.
Feltételezem, hogy Geri jól végzi a képzést, de azért azt tudni kell, hogy általában az Anwärtert könnyebb megcsinálni, mint a síoktató*-ot, és a síiskolákból érkező visszajelzések szerint a tudásuk is gyengébb a kint végzetteknek (ők később kapnak komolyabb képzést, míg nálunk az állami szint miatt keményebbnek és átfogóbbnak kell lenni a síoktató*-ben is).

Az oktatásügyért felelős kiképző szempontjából:
Jó húsz évvel ezelőtt már elindult arrafelé a magyar oktatóképzés, hogy Ausztriában képez, utána meg a tematika átvétele következett. Utólag már jól látszik, hogy azért sikerült egy komoly szintű magyar síszakmát kialakítani, mert irányt váltottunk és a szolgai átvétel helyett nemcsak Ausztriából, hanem az egész világtól tanultunk, és nemcsak szolgaian átvettük, hanem átdolgoztuk, megértettük és csak akkor adtuk tovább, amikor már sajátunknak éreztük. Sajnos a Snowsportacademy-s irány ebből a szempontból egyelőre nem túl előremutató. Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanis a kint végzett síoktatók eltűnnek a magyar síközéletből, ők már nem nagyon tesznek hozzá semmit. Ezért nem értek egyet az egyik hozzászólóval, aki ezt előremutató kezdeményezésnek tekintette. A vérfrissítés akkor jönne a hazai képzésbe, ha az ott végzett oktatók integrálódnának. Jó lenne, ha így lenne, de eddig erre nem nagyon volt példa. Így viszont csak annyi történik, hogy néhány síoktatójelölt tudása gyarapodik. Tehát félek tőle, hogy az ott végzettek jelentős része nem fogja építeni a szakmát, hanem "magányos" síoktató válik belőlük. Olyan sokan meg nem vagyunk, hogy ez ne lenne érzékeny veszteség.
A szervezettség ugyanis roppant fontos: a szervezetten elérhető oktatók esetében kézzel foghatóan látszik, hogy a beépült új tartalmak pár év alatt a továbbképzések és az együtt töltött idők és viták miatt áthatják a teljes síoktatásügyet. Most is túl sokan vannak, akik ebből az építkezésből kimaradnak. A jó megoldás az lenne, ha a Geri-féle képzés valahogy együtt működne a magyar oktatóképzéssel. Ennek akadálya esetleg a tematika lehet, mert az osztrák alapiskola erősen távol áll a magyar felfogástól, és nem is tartjuk követendő, progresszív irányzatnak.

Személyes szempont:
A fél életemet a síoktatás építgetésével töltöttem a sajátom építgetése helyett. Nyilván nem örülök annak, ha nem összefelé, hanem szétfelé mennek a dolgok...
Előzmény: (Szab 107478)
Szab
2070 élménybeszámolót írt
2070
18 éve tag
2011.02.01. 12:22
Ezt csak most találtam meg, érdekesek a kommentek. Ozsi mi a véleményed és az igazság amiből itt hirdetnek?
https://sielok.hu/rovat/sioktatas/cikk/osztrak-oktatoi-kepzes/
agatha
81 élménybeszámolót írt
81
15 éve tag
2010.12.07. 16:10
no és még egy kis adalék....
a német nyelvtudáson kivül még nem árt ha két idegennyelvet beszél az ember, mert ezzel is szelektálnak a felvételnél, illetve a csoportoknál.(az sem baj ha valami keleti nyelvet...)
Előzmény: (ozsi 96603)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2010.12.06. 16:57
Egy mai beszélgetés alapján még egy kis adalék:
1. Osztrák iskolában dolgozó magyar OKJ-s kolléga panasza: hiába ő az egyik legjobb oktató az iskolában (ez egyébként általában jellemző az itthon végzett síoktatókra), csak kezdőket kap. Szeretne osztrák papírt is szerezni, hátha akkor változik a helyzet. Magyarországi leányvállalattal rendelkező cég vállalja, hogy segíti ebben, csak szinte újra el kell végeznie az osztrák tanfolyamot (egyébként ezt az oklevelet máskor simán honosítják...).
2. Osztrák iskolában dolgozó magyar OKJ-s kolléga kívánsága: szeretne magyar síoktató** szintet szerezni, mert akkor magasabb fizetési osztályba kerül.

Ellentmondás? Nem. Csak érdemes levonni a tanulságokat:
- Az első esetben a kolléga DOLOGIK a síiskolában, tehát ELFOGATÁK a magyar papírt.
- Az első kolléga valószínűleg azért kap csak kezdő csoportot, mert abból sok van, és nem akarnak többet fizetni neki. Elvégezheti akár az osztrák Landest is, de ebben az esetben nem kell meglepődnie, hogy a helyén egy másik olcsó oktatót fog találni (osztrák, magyar vagy más - de a lényeg - alapfokú végzettséggel). Annak ugyanis kevesebbet kell fizetni. Ausztria tele van ugyanis állás nélküli hipermagas szinten végzett állami síoktatóval, akik azért nem kapnak állást a síiskolákban, mert túl magas fizetési kategóriában vannak, a síiskolák többsége meg költséghatékony tömegtermelésben utazik.
- A második kolléga hosszú, kitartó munkával felépítette magát egy olyan síiskolában, ahol értékelik azt a színvonalat, amit nyújtani tud. Érdekes módon ott egyből be tudják sorolni a magyar végzettségével egy másik fizetési osztályba, nem kérnek tőle osztrák papírokat...
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2010.12.04. 00:53
1. Benevezel egy osztrák Anwärter (Praktiker) tanfolyamra.
Előny: Gyorsan és viszonylag könnyen el lehet végezni.
Hátrány: Csak Ausztriában érvényes, és még ott is tartományfüggő lehet. A szabályozás jelen pillanatban arrafelé halad, hogy idővel jó eséllyel tovább kell majd lépned, vagy elveszted a megszerzett képesítést. Az osztrák tematika jelenleg Európa egyik legelavultabb rendszere, alaposan tanítanak, de nem korszerű anyagot kapsz.
2. Magyar OKJ-s síoktatói tanfolyam.
Előny: Állami képesítés, elvileg honosítható Ausztriában is. Jelenleg folynak az EU-s egységesítés küzdelmei, ha összeáll, - most még nem látható feltételek mellett - automatikus lesz az átjárás. A képzésben lényegesen alaposabban megtanulod a mit-miérteket, itt gondolkodva oktatás folyik.
Az elméleti részek átvihetők más sportág sportoktatói képzésébe.
Hátrány: Hosszabb tanfolyam, szigorúbb vizsgák.

A tapasztalat az, hogy ha egy osztrák síiskolában szükség van a magyar oktatóra, a végzettségtől helyétől függetlenül fel szokták venni, általában gond nélkül elfogadják a munkavállalási engedély megszerzése során a magyar oklevelet.
--
Ozsi
http://www.skiculture.hu
Előzmény: (verik 92187)
verik
2 élménybeszámolót írt
2
13 éve tag
2010.11.02. 10:55
Sziasztok azt szeretném kérdezni, hogy most 17 éves vagyok pályaválasztás előtt állok, de nem tudom hogyan juthatnék el oda, hogy ausztriában síoktató legyek. Amennyiben valaki tud segíteni kérem írjon email-emre : varhegyierik@hotmail.com
előre is köszönöm
Kálmi
68 élménybeszámolót írt
68
16 éve tag
2009.11.03. 20:20
Szia!

Engem érdekelnek a meglévő anyagaid. Légyszíves dobj egy mailt (kalman57@t-online.hu) és beszéljük meg a részleteket.

Köszönettel: Korda Kálmán
Előzmény: (lokker 52992)
Vid
490 élménybeszámolót írt
490
19 éve tag
2009.03.16. 20:21
Üdv!
Sajnos a felkészítő táborokat eddig nem nagyon találtam meg az időpontok között. Pld itt sem találom: http://www.wintersports.at/ (termine menüpontban)

Az egyéb tényezőket, amikről írtál(a sítudást leszámítva), már mérlegeltem.
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2009.03.16. 17:58
Szia

Kérdés, hogy ki mit ért a viszonylag jól síel alatt. Nap, mint nap találkozok olyan síelőkkel, akik haladóknak vallják magukat, aztán a pályán kiderül, hogy még a hóekés kanyarodásnál tartanak.

Mindenesetre a tény az, hogy véleményem szerint, akik az osztrák képzésre jelentkeznek, azoknak a 99%-a úgy gondolja magáról, hogy jól síel.
Ez lehet igaz, de kérdés, hogy jól síel-e a követelményekhez képest.
Ha tehetnék a vizsgabiztosok mérőszalaggal, szögmérővel és vonalzókkal a kezükben síelnének végig melletted. Nagyon figyelek a helyes tartást, legyen szó kézről, lábról, botokról stb.

Azt neked kell eldöntened, hogy melyikre jelentkezel, magyar v osztrák. Ha magyar síterepeken akarsz oktatni, vagy magyar utazási iroda telepített v kijáró oktatója szeretnél lenni, arra teljesen ideális a magyar. Az osztrák iskolák viszont jobban szeretik, ha az osztrák vizsgád van meg.
Ehhez persze a megfelelő sítudás mellett nyelvtudás is szükségeltetik.
Az ára olyan 1000 euró, ebben a ki-beutazás és az ebéd nincs benne, minden más igen.
Ha nem tudod eldönteni, akkor a magyarhoz hasonlóan vannak felkészítő táborok 500 euró környékén.

Ahhoz, hogy síoktató legyél nem csak jól kell síelned, hanem megfelelő pedagógiai képességekkel is rendelkezned kell. Többek közt képes kell, hogy legyél a tudásod átadására. Sok olyat ismerek, aki jó síel, de képtelen arra, hogy a tudását átadja. Igaz ők nem is síoktatók.
Azt se felejtsd el, hogy ez szezonmunka, annak minden előnyével és hátrányával. Nyárra érdemes valamit találnod, ha komolyan gondolkozol rajta.
Vid
490 élménybeszámolót írt
490
19 éve tag
2009.03.16. 10:44
Köszi a videót!

A magyar vizsgán szerintem nem mennék át azok alapján amiket halottam, smsz táborba meg szívesen elmennék, ha volna rá pénzem.

Nyílván rengeteg gyakorlat van, és ezeket sokféleképpen kérhetik számon, azért próbálok itt mindenkit faggatni aki már nekiment az osztráknak, hogy megtudjam, konkrétan hol, pontosan hogyan és miket kértem számon.
Az a hely, amiről itt nemrég beszéltem csak rövid lendületet írt, meg hosszút. De lehet hogy máshol mások a követelmények. Stani azt írta korábban(kár hogy ide már nem ír), ha valaki már viszonylag jól síel nem lehet gond. Én például az általad berakott videókon levő gyakorlatok nagy részét(a fél léccel történő síelést leszámítva) meg tudom csinálni, kérdés, hogy néznek e olyasmiket hogy hol van a bot vége, mint a filmen meg hasonlók.(Videón is láttam magam és kb azt csinálom, amit érzek hogy csinálok, főleg kéz, bottartás hibáim vannak, de nem vészesek) Vagy például bemutatják e hogy mit kell megcsinálni, vagy mondanak egy szakkifejezést, és abból már tudni kell. Szóval ilyen apóságok, amik azért lényegesek lehetnek.
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2009.03.10. 11:11
Vid:

A girland egy gyakorlat-típus, ezen a támasztott lendületről szóló videón látható ilyen:

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Itt van a párhuzamos (hosszú) lendületről is egy oktató-videó, érdemes megnézni, ill. a többi részét is (hóekét, rövidlendületet, stb.). Ezt az SMSZ csinálta, nem tudom, Geri szerepel-e ezeken, vagy csak a könyvben. :-))

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Különben ne hidd, hogy a hóeke vagy támasztott lendület (igen, hóekében fordulás, párhuzamosítás) bárkinek is könnyű - se jól síelő amatőrnek, se olyannak aki versenyző volt. Nem egyszerű semelyiket olyan szinten megtanulni, ahogy egy oktatótól elvárják. Ha tudod, vetesd fel magad videóra és hasonlítsd össze azzal, amit az ajánlott filmekben látsz.
Ha nem iratkozol be a magyar képzésre, tanulni akkoris érdemes elmenni különböző SMSZ-táborokba - demó, koordinációs, vizsgafelkészítő - a nyíltan meghírdetettekben mindig van un. vendég-oktatás és végülis egyszerűbb magyar oktatáson résztvenni. Főleg elsőre.
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2009.03.10. 10:43
TMGeri (Dátum: 2009.01.07. 21:23)
Így két hónappal később válaszolok is. :-))
Idén nem akartam feladni az SMSZ-t, sikeresen túl is vagyok rajta. :-)

Hogy hogyan folytatom, azt még nem tudom, a biztos, hogy csak a szintentartás miatt érdemes évente legalább egy táborban továbbra is résztvennem.

Az osztrák is érdekelne a tanulás miatt - de másból élek (és be is kell járnom a munkahelyemre néha :-), nem biztos, hogy lesz rá időm.
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.