Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelésünk kivesézése

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Síelésünk kivesézése
2011.03.18. 21:37
Szervusz Miklós!

Nos, egy olyan részhez értünk, mely (szerintem) nem megkerülhető, ha érdemben és hasznosan szeretnénk tovább lépni - beszélgetni.

„(pontosabban láttam már egy csomó aktív élváltást, de az mind hibás volt),” írod.

Mielőtt ebbe belemennénk, nagy tisztelettel szeretném kérdezni, hogy körül tudnád –e írni, hogy véleményed szerint mi tartozik a hibás végrehajtások körébe.

És, hogy ne érhessen az a vád, hogy véleményemet majd a tiédhez igazítom, néhány példával megpróbálom elmondani, (persze nem teljes körűen, csak ami most eszembe jut), hogy én mit gondolok erről. És nagy tisztelettel fogom válaszodat „megrágni”, és álláspontomat korrigálni, ha az, szükségesnek látszik.

HIBA:
Adva van egy vizsgafeladat, alapjában jó a gyakorlat, de a vizsgázó nem a feladatot hajtotta végre.

NEM HIBA:
Immár több évtizedes pályafutásom alatt néhányszor megéltem, hogy korábban világversenyeken akár világbajnokok által alkalmazott megoldások hibaként vannak aposztrofálva. A versenyző eredményessége szempontjából ez keményen igaz lehet, és ha az edző azt hibának nevezi, akkor minden bizonnyal igaza is van. De, ha egy amatőrnek, (nem versenyző) valahol, valamilyen körülmény okán szüksége van az alkalmazásra, én NEM NEVEZNÉM HIBÁNAK! Még akkor sem, ha egy modernebb megoldással, (esetleg) hatékonyabban lehet megoldani a szituációt. De különösen nem nevezném annak, ha a modern felfogásnak nincsen „receptje” erre a konkrét szituációra.

NEM tartom hibának a síelés történelme folyamán kitalált olyan, (dokumentált, tehát elérhető) megoldásokat, melyek a mai modern felszerelésekkel is jól használhatók. Felfogásom szerint az amatőr síelés varázslatos lehetősége a valóban célszerű és ésszerű alkalmazások tág köre.

A síelés (hál Istennek) állandó fejlődésben van, és NEM tartom hibának olyan új technikák alkalmazását, melyek vagy az új felszerelések által jönnek létre, vagy kreatív emberek – közösségek találnak ki, és azok beilleszkedvén az addigi rendszerbe, emelik annak színvonalát.

HIBÁNAK gondolom ugyanakkor a fizika törvényszerűségeinek figyelmen kívül hagyásával történő alkalmazásokat, melyek által láthatóan erőltetett megoldások jönnek létre. Ezért gondolom, (úgy általában), hogy AMI SZÉP, AZ JÓ IS.

NEM gondolom hibásnak, de magát a hibajavítást nagyon megkomplikálja, sokszor nehezen érthetővé teszi a kizárólag izommunka irányából történő megközelítés.

A tárgykörbe tartozik, hogy valójában az egész síelés a hétköznapokban nem alkalmazott mozgássorokból áll, melyekben zömével a hétköznapokban nem alkalmazott izommozgások történnek, másrészt ugyan a modern carving lécekre sokkal többet lehet rábízni, mint a korábbiakra, de ha ezen túl további feladatok elvégzésére akarjuk kényszeríteni, olyan izommunkák válnak szükségessé, melyeket a hétköznapok gyakorlati síoktatásában lehetetlen az izommunkán keresztül megértetni.

Így hirtelen ennyi jutott eszembe, nem titkolt szándékom előre magamra ölteni bizonyos páncélokat, a konkrét elemzésben vélhetően - várhatóan lecsapó pallosod elleni védekezésül.

Replaci
https://www.kanyarsiklub.hu
+ 36 30 907 1872
Előzmény: (ozsi 115493)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.