Menü ≡

Flims - Laax - Falera síterep leírás cikk galéria videó értékelés, élménybeszámolók

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként: összesen 2, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  gabesz777FérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.02.28. 13:43
(Üzenetazonosító: 194667)
gabesz777 Hozzászólások: 10
Regisztrált: 2017.02.27.
2 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Sziasztok!

2017. február 18-án volt szerencsém eljutni a Laax felett elterülő impozáns síterepre (Flims-Laax-Falera) Graubünden tartomány északi részén. A síterep pozitív emléke azóta is vissza-visszatér gondolataimban, ezért az alábbiakban megosztom élményeimet strukturáltan, informatív jelleggel. Jó havat, és jó csúszkálást kívánok hozzá!

Megközelíthetőség:
A síterep Budapesttől autópályán 960 km-re található, Churtól 20 km-re. Graubünden egyik legnagyobb és legészakibb síparadicsoma, közel az osztrák határhoz, Zürichtől 140 km-re keletre található. A síterep megközelítésére három lehetőség is van: Flimsen, Laaxon vagy Falerán keresztül. Mindhárom faluból felvonók visznek a sípályákhoz, és az autóval érkezők számára mindhárom esetben komoly kapacitású parkolóházzal (Flims és Laax), illetve parkolóval (Falera) teszi könnyűvé és kényelmessé az autóval való megközelítést.

Pályarendszer:
A síterep hivatalosan 08:30-16:30 között várja a sportolni vágyókat, ám csúcsszezonban hétvégenként (mint például ottjártunkkor) már reggel 08:00-kor nyitnak a pályák, és közel 17:00 órakor fejeztük be a napi síelést. Óriási kiterjedésű, összefüggő, különböző nehézségi fokozatú pályarendszer (összesen 235 km), a kéktől a piroson át a fekete pályákig. Továbbá jelentős kiterjedésű off-pist várja a kötöttség nélkül síelésre vágyókat (44 km). Magas tengerszint feletti elterülése ellenére (legmagasabb pont valamivel 3000 méter felett van, Vorab Gleccser), rengeteg kényelmes kék pályával rendelkezik a kezdők és középhaladók számára (ajánljuk a Vorab és Mutta Rodunda csúcsokról induló pályákat), de a haladó és profik is találnak elegendő piros és izzasztó fekete pályát is: utóbbiaknak a Vorab Gleccser és Crap Masegn csúcsokról induló fekete és prios pályákat ajánlatos kipróbálniuk. A síterep központja a 2228 méteren fekvő Crap Sogn Gion. Innen a hatalmas síterep bármelyik sípályája könnyen elérhető lifttel és/vagy sítalpon. Crap Sogn Gion közelében fekszenek a kezdő és tanuló pályák, valamint a snowpark (Noname és Superpipe, hogy csak a legizgalmasabbakat említsük). Az off-pist területek is könnyen elérhetőek, és bőven akad lehetőség a szűz hóban való síelésre. Megtalálható minden, amire a síelés szerelmesei vágynak.

Egyéb szolgáltatások:
Mindhárom falu jó infrastrukturával rendelkezik: külön sí- és snowboardiskolában oktatók bérelhetőek egyéni, illetve csoportos síoktatásra. Ugyancsak mindhárom faluban található síszervíz és -kölcsönző, ahol valamennyi hiányzó felszerelés tetszés szerint pótolható. Nemcsak a faluban, hanem a sípályák fő gócaiban gasztronómiai kiszolgáló egységek (étteremek és bárok) találhatóak: például Crap Sogn Gion, Vorab, Plaun, Crap Masegn és Curnius, hogy csak a legnagyobbakat említsük. A síliftek alján elterülő három település különböző szállási és wellness lehetőségekkel is rendelkezik. Szálláslehetőség ugyancsak található a 20 km-re fekvő Chur városban. A síelés mellett szánkózási, sífutási és hótúrázási lehetőségekben is bővelkedik a terület.

Síbérlet árak:
A felnőtt napijegy 77 CHF-be kerül, míg 12:00-tól a délutáni jegy 62 CHF főszezonban (a 2016/2017-es szezonban a főszezon december 24-től április 17-ig tart). Mellékszezonban az előbbi árak 16 CHF-fel kedvezőbbek. A gyerek és ifjúsági kedvezmények mellett az idősek is olcsóbban síelhetnek. A síbérlet nem visszaváltható (+ 5 CHF), viszont többszöri használat alkalmával újrafelhasználható: elegendő egyszer kifizetni a bérlet árát.

Értékelés:
Itt mindenki megtalálja a maga igényének megfelelő síelési feltételeket. Kiváló választás családoknak, kezdő, középhaladó, haladó és profi síelőknek, valamint az off-pist és freeride szerelmeseinek. Összességében, ár-érték arányát tekintve a legjobb svájci síparadicsomok egyike a 2017-es szezonban. Kedvező ár-érték aránya és jó megközelíthetősége miatt felkapott célpont.

További információk:
https://www.laax.com
https://www.bergfex.ch/laax
Laax-1-1.jpg Laax-1-2.jpg Laax-1-5.jpg Laax-1-10.jpg Laax-1-12.jpg Laax-1-13.jpg Laax-1-3.jpg
Feladó:  Snow-angelNőHaladó síelő
Dátum: 2012.01.27. 20:57
(Üzenetazonosító: 132224)
Snow-angel Hozzászólások: 31
Regisztrált: 2006.12.31.
2 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Hi mindenki!

Ismét sikerült egy topikot nyitnom :D Az áldozat ezúttal Flims-Laax-Falera, avagy, ahogy egy vicces svájci csaj mondta a felvonón, Falala :)
Maga a síterep Graubünden kantonban van, ami kicsit már olasz, de azért még német; azaz a Via XY-on svájcinémetül szólnak hozzád. De ez a kevésbé érdekes rész :)
Röviden összefoglalva: a síterep fantasztikus! Három napot töltöttem ott, és közel sem volt elég! Pláne, mert az időjárás is kegyes volt hozzám, ennél jobb síelő időt kívánni sem lehetett volna. A legelején volt ugyan némi hóesés, de utána 2 és fél nap csodálatos napsütés, ha nem is teljesen az a vakító fajta, de így nekem jobban is tetszett.
A pályarendszer csúcsszuper, órákon keresztül csúszkálhatsz ide-oda anélkül, hogy kétszer lemennél ugyanazon a pályán, és a végén mégis hazatalálsz. Mindezt - és szerintem ez Laax egyik legjobb tulajdonsága- széles pályákon. Jól elfér egymás mellett a lassan kanyargó síelő és a vadul döngető, de szó szerint. Még a feketék sem szűkülnek be, kicsit sem. Maximum az összekötő hágók, de azok egy része meg olyan kék, hogy lassan sífutópályának is nevezhetjük. :p Ráadásul a 200 km-en fantasztikusan eloszlanak a színek, rengeteg a kék és a piros, de majd' egyharmad fekete. Sőt, akinek ez nem lenne elég, azoknak ott vannak a sárga freeride pályák és az egyéb trükközési lehetőségek. Oh, és aki nagyon vadulni akar, annak sima off-slope lehetőség is akad dögivel. Én mindenesetre maradok a kijelölt pályáknál, volt abból elég :D
Ami nekem személy szerint újabb piros pont Flims-Laaxnak, hogy csak egy csákányos van, ami a gleccserre visz fel -lebuktam, nem szeretem őket :p. Amúgy van minden más, lehet kedv szerint válogatni. Felvonókból is van személyes kedvencem, az Alp Dado 6-os ülőliftje. Kisgyerekeseknek nagyon tudom ajánlani, mert gyerekbiztos, mindenki másnak meg a popsifűtés és az automatikus felnyílás kényelméért.
Oh, és a panoráma is csillagos 5-ös!
Laax sokszor megkapja a kritikát, hogy drága, és még a bérletet sem lehet visszaváltani. Emögött az az elgondolás, hogy ha újra mész, majd feltöltöd a régi kártyát. Jó, persze, nem olcsó hely, de ha arányaiban nézzük -meg azt, hogy Svájcban van- nem is olyan drága. A kártyát meg, hááááát, én is jobb szerettem volna visszaadni, de ha az ember lánya elmegy oda, fizeti a síbérletet, szállást, utazást, kaját, már nem fogok azon az 5 frankon problémázni. Hüttét is lehet olcsóbbat választani, ebben amúgy a sítérkép is segít. Három csoportba sorolja őket: sárga, narancssárga és piros. Ők az utóbbit ajánlgatják, következetesen én csak sárgában voltam :D
A teljesség igénye nélkül, ennyi volt mára. Aki hétvégén indul síelni, annak jó havat!

Puszi***

laponként: összesen 2, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »