Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Flims - Laax - Falera síterep leírás cikk galéria videó értékelés, élménybeszámolók

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként:
összesen 4
, rendezés:
Üzenetek
Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  vénasszonyok nyara
Dátum: 2022.02.18. 19:04
(Üzenetazonosító: 215438)
vénasszonyok nyara Hozzászólások: 1
Regisztrált: 2012.02.13.
1 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Üdv mindenkinek!

6napot töltöttem Flimsben és 3 napot síeltem a Fehér Arénában. Csak 3-at, mert a kondícióm Eplényre van hitelesítve. Főleg nosztalgiából mentem oda, mert régebben megboldogult nagynénémnek volt egy apartmanja Murschetg-ben a Crap Sogn Gionra felmenő 120 személyes gondola alsó állomásánál és így volt lehetőségem néhányszor ott síelni.
Azóta sokat fejlődött az infrastruktúra, de a globális felmelegedésnek köszönhetően a 365 napos idénynek lőttek. Az árak változását jól szemléltette, hogy az 1984-ben 10 SFR-ba kerülő Bratwurst Rőstivel, most 24 SFR volt.
A körülményekkel szerencsém volt, mert érkezésem elótti héten esett 1méter hó és mindhárom napon verőfényes napsütésben volt részem. A pályák fenomenálisak és teljesen eloszlik rajta a sok síelő. Pusztán a hazamenetel Flimsbe volt egy kissé horrorisztikus. A Nagens-től egyetlen szűk pálya vezet le. A hó össze volt túrva és tömegével síeltek le egy időben a síelők. Általános tapasztalatom más síterepeken is, hogy nagyon sok van abból a fajtából, aki nem tud síelni, de hátul ülve a lécen, enyhe hóeke beállásban száguld le a lejtőn ész nélkül. Szégyen ide, szégyen oda, volt olyan meredek szakasz, ahol a fentebb vázolt körülmények hatására, egyszerŰen lerolóztam a pálya szélén. Aki jót akar és Flimsbe tart, zárás környékén, okosabb, ha felül a liftre lefelé, vagy Murschetg-be síel le és a postabusszal (érvényes rá a síbérlet) megy tovább Flimsbe. Pihenőnapon érdemes a Muschetg.ből induló lombkorona sétányon végigmenni. Graubündenben sokan a 4. hivatalos svájci nyelvet a rétorománt (archaikus latin nyelvjárás)beszélik és a pályák nevei is rétorománok. Egy érdekesség: a Passió főszereplője, Jézus alakítója, Jim Caviezel is rétoromán származású.
20220209-114237.jpg
Feladó:  teletabiii
Dátum: 2021.12.29. 14:11
(Üzenetazonosító: 213760)
teletabiii Hozzászólások: 53
Regisztrált: 2005.02.07.
1 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Karácsony előtti héten síeltünk négy napot ezen a terepen. Sítérkép alapján már régen kinéztem ezt a terepet, meg nagyon jó véleményeket is olvastam róla. Az, hogy vállaltuk a számunkra több, mint 1000 km-es utat az is hozzájárult, hogy a fiam szputnyikos és Svájcban tűntek legrugalmasabbnak a szabályok. Szállást is aránylag kedvező áron találtunk, a flimsi Hotel Adula a főszezoni árak csaknem feléért kínált szállást reggelivel, érkeztünkor semmilyen covid igazolást nem kértek, elfogadták bemondásra, hogy oltottak vagyunk, ismertették a Svájcban érvényes szabályokat (más hotelekben, hütték belterébenben állanóan szkennelték az oltásit). Mellesleg beutazáskor senki nem kérte tőlünk az előírt friss pcr tesztet ill. kiutazáskor sem a 4-7 napon belül megismételtet. Ott tartózkodásunk alatt annyi változás történt, hogy új országos szabályok jöttek, ezt követően wellnessbe csak 2G+ (120 napon belüli oltottság) igazolással lehetett lemenni 16 év felett, amit sajnáltunk, mert tényleg egy nagyon színvonalas délutáni relaxációról voltunk kénytelenek lemondani. Maga a falu az autópályától kb 10 km-re van, tehát nagyon jó a megközelíthetőség, viszont ennek az volt az ára, hogy előszezonban is meglehetősen sok volt a síelő, úgy tűnt számunkra zömében svájciak.
A síterep maga nagyon nagy területet fed le, ez a térképről nem igazán jön le. Nem volt nyitva a teljes pályarendszer, ottlétünk alatt kb. 110 km működő részt jeleztek, de a felvonók egy kivételével működtek. Érdekes módon úgy tűnt a faluban több a hó mint fenn a hegyen. Szerencsére a fő pályák mind nyitva voltak. Ha értékelni szeretném a terepet, akkor pozitívunként tudom mondani, hogy van néhány zseniális, minden igényt kielégítő pálya, mely számomra azt jelenti, hogy hosszú, széles, megfelelően lendületes, de nem túl meredek, változatos, korszerű felvonó tartozik hozzá. A fahatár feletti pályák között van jónéhány olyan, mint a hullámvasút, ezeket nagyon kedvelem, dombról le és fel lehet jó tempóban sielni, akár ugratni. Ezek a kedvenc pályáink a következők voltak: 12, 23 alsó része, 51,52, 66. Nagyon jónak mondanám a 64-es laax-i völgymenetet, 1-1 szűkebb, laposabb résztől eltekinteve jó tempóban lehet több, mint 1100 m szintkülönbséget döngetni. Délelőttönként mindenki a magasabb pályákon síelt, ilyenkor szinte egyedül mehettünk itt. A flimsi völgypálya sem rossz, nagyon hosszú, de inkább laposabb, utazós, 1-1 komolyabb letöréssel, csak a nap végén használtuk. Ha negatívumot kellene mondanom, az az, hogy a 3000 méterig terjedő magasság ellenére sem tűnt magashegyi terepnek, inkább egy nagy teknőnek, nincs az a magashegyi érzés a terepen síelve. Emellett van sok pálya ahol valami hibázik, ha nagyon kötözködni akarok, ahol nem volt az az érzésem, hogy mindenképpen még egyet akarok menni: lassúbb felvonó, hosszú, laposabb utazós pálya vagy ellenkezőleg hosszabb meredek rész buckásodással, szűk vonalvezetés. Ehhez jön még negatívumként a svájci árfekvés, mely mind a bérlet, mind a hütte hütteárakban tükröződik. 16 CHF egy sültkrumpli kolbásszal, 8 CHF egy jagertea. Este a hotelben 7 CHF egy deci bor, 24 CHF egy pizza. De lenn Churban a Burger Kingben is tudtunk 8000 forintnak megfelelő frankot fizetni egy jobb menüért. Nyilván aki Svájcba megy, az ne panaszkodjon, de azért nem tudom szó nélkül hagyni. A bérletárak flexibilisek, ami azt jelenti, hogy minél több a síelő, annál többet kell fizetni érte, ezért talán megéri előre megváltani, mert a sízés napján jóval drágább lehet, mert addigra sok jegyet már eladtak. Felnőtt bérletünk egy nappal korábban megváltva 4 napra 280 CHF volt.
Összességében Svájc talán nem éri meg az árát, még egyszer nem biztos hogy mennék, max Zermattba, mert az annyira egyedi. Szerencsére képeslap időt fogtunk gyönge faggyal végig, a pályák jól tartották magukat, négy nap alatt felhőt sem láttunk, volt nap mikor 12000 m szintkülönbség lazán összejött, tehát az ár/érték arány azért nem volt rossz.
Egy napra Davosba is ellátogattunk, arról majd a megfelelő helyen írok.
Feladó:  gabesz777FérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.02.28. 13:43
(Üzenetazonosító: 194667)
gabesz777 Hozzászólások: 10
Regisztrált: 2017.02.27.
2 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Sziasztok!

2017. február 18-án volt szerencsém eljutni a Laax felett elterülő impozáns síterepre (Flims-Laax-Falera) Graubünden tartomány északi részén. A síterep pozitív emléke azóta is vissza-visszatér gondolataimban, ezért az alábbiakban megosztom élményeimet strukturáltan, informatív jelleggel. Jó havat, és jó csúszkálást kívánok hozzá!

Megközelíthetőség:
A síterep Budapesttől autópályán 960 km-re található, Churtól 20 km-re. Graubünden egyik legnagyobb és legészakibb síparadicsoma, közel az osztrák határhoz, Zürichtől 140 km-re keletre található. A síterep megközelítésére három lehetőség is van: Flimsen, Laaxon vagy Falerán keresztül. Mindhárom faluból felvonók visznek a sípályákhoz, és az autóval érkezők számára mindhárom esetben komoly kapacitású parkolóházzal (Flims és Laax), illetve parkolóval (Falera) teszi könnyűvé és kényelmessé az autóval való megközelítést.

Pályarendszer:
A síterep hivatalosan 08:30-16:30 között várja a sportolni vágyókat, ám csúcsszezonban hétvégenként (mint például ottjártunkkor) már reggel 08:00-kor nyitnak a pályák, és közel 17:00 órakor fejeztük be a napi síelést. Óriási kiterjedésű, összefüggő, különböző nehézségi fokozatú pályarendszer (összesen 235 km), a kéktől a piroson át a fekete pályákig. Továbbá jelentős kiterjedésű off-pist várja a kötöttség nélkül síelésre vágyókat (44 km). Magas tengerszint feletti elterülése ellenére (legmagasabb pont valamivel 3000 méter felett van, Vorab Gleccser), rengeteg kényelmes kék pályával rendelkezik a kezdők és középhaladók számára (ajánljuk a Vorab és Mutta Rodunda csúcsokról induló pályákat), de a haladó és profik is találnak elegendő piros és izzasztó fekete pályát is: utóbbiaknak a Vorab Gleccser és Crap Masegn csúcsokról induló fekete és prios pályákat ajánlatos kipróbálniuk. A síterep központja a 2228 méteren fekvő Crap Sogn Gion. Innen a hatalmas síterep bármelyik sípályája könnyen elérhető lifttel és/vagy sítalpon. Crap Sogn Gion közelében fekszenek a kezdő és tanuló pályák, valamint a snowpark (Noname és Superpipe, hogy csak a legizgalmasabbakat említsük). Az off-pist területek is könnyen elérhetőek, és bőven akad lehetőség a szűz hóban való síelésre. Megtalálható minden, amire a síelés szerelmesei vágynak.

Egyéb szolgáltatások:
Mindhárom falu jó infrastrukturával rendelkezik: külön sí- és snowboardiskolában oktatók bérelhetőek egyéni, illetve csoportos síoktatásra. Ugyancsak mindhárom faluban található síszervíz és -kölcsönző, ahol valamennyi hiányzó felszerelés tetszés szerint pótolható. Nemcsak a faluban, hanem a sípályák fő gócaiban gasztronómiai kiszolgáló egységek (étteremek és bárok) találhatóak: például Crap Sogn Gion, Vorab, Plaun, Crap Masegn és Curnius, hogy csak a legnagyobbakat említsük. A síliftek alján elterülő három település különböző szállási és wellness lehetőségekkel is rendelkezik. Szálláslehetőség ugyancsak található a 20 km-re fekvő Chur városban. A síelés mellett szánkózási, sífutási és hótúrázási lehetőségekben is bővelkedik a terület.

Síbérlet árak:
A felnőtt napijegy 77 CHF-be kerül, míg 12:00-tól a délutáni jegy 62 CHF főszezonban (a 2016/2017-es szezonban a főszezon december 24-től április 17-ig tart). Mellékszezonban az előbbi árak 16 CHF-fel kedvezőbbek. A gyerek és ifjúsági kedvezmények mellett az idősek is olcsóbban síelhetnek. A síbérlet nem visszaváltható (+ 5 CHF), viszont többszöri használat alkalmával újrafelhasználható: elegendő egyszer kifizetni a bérlet árát.

Értékelés:
Itt mindenki megtalálja a maga igényének megfelelő síelési feltételeket. Kiváló választás családoknak, kezdő, középhaladó, haladó és profi síelőknek, valamint az off-pist és freeride szerelmeseinek. Összességében, ár-érték arányát tekintve a legjobb svájci síparadicsomok egyike a 2017-es szezonban. Kedvező ár-érték aránya és jó megközelíthetősége miatt felkapott célpont.

További információk:
https://www.laax.com
https://www.bergfex.ch/laax
Laax-1-1.jpgLaax-1-2.jpgLaax-1-5.jpgLaax-1-10.jpgLaax-1-12.jpgLaax-1-13.jpgLaax-1-3.jpg
Feladó:  Snow-angelNőHaladó síelő
Dátum: 2012.01.27. 20:57
(Üzenetazonosító: 132224)
Snow-angel Hozzászólások: 31
Regisztrált: 2006.12.31.
2 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Hi mindenki!

Ismét sikerült egy topikot nyitnom :D Az áldozat ezúttal Flims-Laax-Falera, avagy, ahogy egy vicces svájci csaj mondta a felvonón, Falala :)
Maga a síterep Graubünden kantonban van, ami kicsit már olasz, de azért még német; azaz a Via XY-on svájcinémetül szólnak hozzád. De ez a kevésbé érdekes rész :)
Röviden összefoglalva: a síterep fantasztikus! Három napot töltöttem ott, és közel sem volt elég! Pláne, mert az időjárás is kegyes volt hozzám, ennél jobb síelő időt kívánni sem lehetett volna. A legelején volt ugyan némi hóesés, de utána 2 és fél nap csodálatos napsütés, ha nem is teljesen az a vakító fajta, de így nekem jobban is tetszett.
A pályarendszer csúcsszuper, órákon keresztül csúszkálhatsz ide-oda anélkül, hogy kétszer lemennél ugyanazon a pályán, és a végén mégis hazatalálsz. Mindezt - és szerintem ez Laax egyik legjobb tulajdonsága- széles pályákon. Jól elfér egymás mellett a lassan kanyargó síelő és a vadul döngető, de szó szerint. Még a feketék sem szűkülnek be, kicsit sem. Maximum az összekötő hágók, de azok egy része meg olyan kék, hogy lassan sífutópályának is nevezhetjük. :p Ráadásul a 200 km-en fantasztikusan eloszlanak a színek, rengeteg a kék és a piros, de majd' egyharmad fekete. Sőt, akinek ez nem lenne elég, azoknak ott vannak a sárga freeride pályák és az egyéb trükközési lehetőségek. Oh, és aki nagyon vadulni akar, annak sima off-slope lehetőség is akad dögivel. Én mindenesetre maradok a kijelölt pályáknál, volt abból elég :D
Ami nekem személy szerint újabb piros pont Flims-Laaxnak, hogy csak egy csákányos van, ami a gleccserre visz fel -lebuktam, nem szeretem őket :p. Amúgy van minden más, lehet kedv szerint válogatni. Felvonókból is van személyes kedvencem, az Alp Dado 6-os ülőliftje. Kisgyerekeseknek nagyon tudom ajánlani, mert gyerekbiztos, mindenki másnak meg a popsifűtés és az automatikus felnyílás kényelméért.
Oh, és a panoráma is csillagos 5-ös!
Laax sokszor megkapja a kritikát, hogy drága, és még a bérletet sem lehet visszaváltani. Emögött az az elgondolás, hogy ha újra mész, majd feltöltöd a régi kártyát. Jó, persze, nem olcsó hely, de ha arányaiban nézzük -meg azt, hogy Svájcban van- nem is olyan drága. A kártyát meg, hááááát, én is jobb szerettem volna visszaadni, de ha az ember lánya elmegy oda, fizeti a síbérletet, szállást, utazást, kaját, már nem fogok azon az 5 frankon problémázni. Hüttét is lehet olcsóbbat választani, ebben amúgy a sítérkép is segít. Három csoportba sorolja őket: sárga, narancssárga és piros. Ők az utóbbit ajánlgatják, következetesen én csak sárgában voltam :D
A teljesség igénye nélkül, ennyi volt mára. Aki hétvégén indul síelni, annak jó havat!

Puszi***
laponként:
összesen 4
, rendezés:
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
Utasbiztosítás Covid fedezettel
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AKCIÓK
SÍELŐK NAPTÁRA FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.