Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túrázás Svájcban

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Túrázás Svájcban
2020.12.07. 20:12
Ma túrázni voltam Schwyz kantonban. Mától nekem elkezdődött a síszezon ezzel a túrával. Idén nem fogok felvonózni, nem veszek síbérletet, ezt még a Covid időszak előtt eldöntöttem mikor január közepén Grindelwaldban megnyitott a völgyig Männlichen pálya. Nagyon szép hétvége volt, mindenki oda jött a V Bahn aljában kb. 1,5 órát várakoztam amíg a lifthez értem. Ekkor döntöttem el, hogy nekem következő szezonban nem lesz síbérletem. Építhetnek akármennyi felvonót, ha sokkal több ember jön akkor képtelenség annyit embert felvinni. Ez pont olyan mikor legnagyobb melegben hétvégén az M7-en ha 5-6 sávos autópálya lenne a Balaton felé akkor is dugó lenne mert annyian utaznának rajta. Szóval nekem nem kell új felvonó, fűtött ülés, stb. inkább idén túrázok és nincs idegeskedés.

December elsején óramű pontossággal megérkezett Svájcba a tél, akkor havazott idei télben először, az a hó meg is maradt a völgyekben is. Hétvégén jött a következő nagyobb havazás, Svájcban az Alpok déli része kapta meg jobban a havat Tessin és Graubünden kantonok, itt északon nem volt az a hókáosz ami délen volt. Azért nem kell félni itt is hullott hó csak nem 2m a hétvégén mint délen, hanem az északi részen 1m hó szerintem leesett. Jelenleg 4 napos hosszú hétvége van a katolikus kantonokban mert holnap Maria Empfängnis ami hivatalosan ünnep, sokan a hétfőt is kiveszik, így négy napos hosszú hétvégénk lehet. Hétvégén nem lehetett síelni menni mert végig esett, alig lehetett valamit látni. Ma reggel is hatalmas volt a köd, szemerkélt is valami a völgyben így reggel nem indultam síelni. Szerencsére 10 óra körül próbálkozott a Nap kisütni kevés sikerrel. Akkor döntöttem el, hogy ma megyek túrázni. 11 után el is indultam, ilyen késkőn még soha nem mentem túrázni, mert a sítúrázás is mint a síelés reggel a jobb, ugyanis akkor jobb a hó minősége. A kiválasztott hely a közelben volt 30km-es körzetben, nem akartam túl messzire menni mert nem mondtak annyira jó időt, ez a Mediterrán ciklon nem nagyon megjósolható mikor mennyi esik le belőle és hol süt ki a Nap. A kiválasztott hely Muota völgyben volt Schwyz kantonban. A település ahonnan indultam Illgau a neve 800 méteren helyezkedik el tengerszint felett. Itt található egy lift, amely ma nem volt nyitva később tudtam meg ez egy bekötő lift aki Hoch Ybrigre akar innen menni síelni ne kerüljön egy másik völgyet hanem egyből felvonóval fel lehessen menni. 12 óra után el is kezdtem a túrázást, néhányan már akkor jöttek visszafele. Aki későn indul így járt. Az út ahol felmentem később megtudtam egy nem hivatalos sípálya akik Hoch Ybrigből erre jönnek vissza itt lehet leereszkedni. Szóval a mai túra 800 méterről mentem fel 1770 méterig a Laucherenstöckliig, ez Hoch Ybrig sípálya széle. Visszafele jövet egy helyi sítúrázó mesélte, hogy tavaly egész szezonban ezen a pályán nem lehetett lejönni mert annyira nem volt hó. Most pedig nagyon jó szezonnak nézünk elébe. Mikor elindultam még szemerkélt az eső, 0C lehetett de ahogy emelkedtem lassan kezdtem kék eget illetve Napot látni. Érdekes az Alpok déli részén ma egész nap esett itt északon pedig még a Nap is kisütött. Ahogy emelkedtem a hó egyre nagyobb volt, 1200 méteren már volt kb. 1m friss hó, 1700 méter felett pedig 1.5m lehetett a hóréteg vastagsága. Ahhoz képest, hogy ma hétfő volt ami munkanapnak számít kb. 30-40 túrázóval találkoztam. A Nap mindig mögöttem volt, néha elég meleg volt, mögöttem volt Stoos sípályái, szemben velem a hegy mögött Hock Ybrig sípályái. Az út közepétől tiszta kék ég volt, ragyogó napsütéssel. Ekkor gondoltam nem kell nekem felvonó, itt nincs tömeg, nyugodtan fel lehet menni. Csend, nyugalom szép idő volt, kell ennél több egy tökéletes sínaphoz? Szerintem nem.

Mire felértem már a Nap elérte azt a szintet, hogy látszott hamarosan kezd lemenni a felhők közé. A völgyben köd volt, fent a hegyen még napsütés. Mire leérkeztem a völgybe már kezdett sötétedni. Igazi jó sínap volt a mai.
innen indult a sítúra, a tábla jelzi vigyázat sielőkkel lehet találkozni
havazás után csak úgy roskadnak a fák a hótól
ekkor még nem volt tökéletes kék ég
a háttérben Stoos sípályái
kezd alakulni a jó idő
az útvonalat nem lehetett elrontani
itt már nincsenek felhők
előttem egy túrázó, távolság 2m betartva
távolban Hoch Ybrig felvonója látszik
meseszép érintetlen táj
közeledek Hoch Ybrighez
a völgyben száll fel a köd
az ilyen helyeket nagyon szeretem
Hoch Ybrigen nem síel senki
Laucherenkapelle
Hoch Ybrig sípályái
hamarosan lemegy a Nap
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.