Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Ausztria
Schladming 4 hegy: Planai - Hochwurzen - Reiteralm - Hauser Kaibling
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSTIPP
Bergresort Hauser Kaibling - új, luxus pályaszállás hütték Schladming sípályáinál
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
WAndrea
1071 élménybeszámolót írt
1071
22 éve tag
2023.01.21. 22:46
Szállóigévé fog válni egy kommentelőnk találó mondata: "a telet nem temetni kell, hanem csak ki kell várni". Mennyire igaz!
Az elmúlt majdnem két hétet Schladmingban, pontosabban annak környékén töltöttük. Érkezésünk napján volt a nagy fordulat, a karácsonytól január 8-ig tartó langyos tavasz hirtelen véget ért és január 9-től megérkezett az igazi tél Ausztriába. Napról napra hízott a hótakaró és egyre varázslatosabb lett a környezetünk. Ébredéskor már hallottuk a hókotrók biztató hangját, és a szívmelengető érzés volt kinézni az ablakon és látni a fennsíkot beborító fehérséget.

Ramsau am Dachstein faluban laktunk, ahol digitális nomádként a munkát minden nap csúszásokkal kombináltuk, volt a palettán síelés, sífutás, sítúra és szánkózás is, zsinórban 10 nap sportos nap +1 pihi. Ramsau tökéletes hely azoknak, akik nem csak a lesiklást tekintik síelésnek, sífutás szempontjából itt szinte minden pályaszállás. Síelni pedig számtalan lehetőség kínálkozik: a schladmingi 4-hegy, karnyújtásnyira a helyi sípálya, a Rittisberg, de a közelben van a szintén minden igényt kielégítő Filzmoos, Radstadt, Flachau és Zauchensee is.

Mi lesiklásnak ezúttal a 4-hegyet választottuk, tökéletes időzítéssel hétfőn Planaion, kedden Reiteralmon csúsztunk. Reggelre valamennyi friss hó esett, így a hóínséges idők alatt eljegesedett pályák felfrissültek. A felhők a völgyben gyülekeztek, felettük pedig napsütés várta a síelőket és csodás panoráma. A második nap még egy fokkal jobb volt, mivel keddre újabb friss hó érkezett. Áldásos havazás és napsütés váltotta egymást, sikerült un. halo jelenséget és szivárványt is látni és fotózni a csúcson, nagy élmény volt. Készült néhány kép mindkét napról, amin jól láthatók a szuper állapotú pályák.

Planai:
https://sielok.hu/fotoalbum/schladming-2023-01-16/galeria/

Reiteralm:
https://sielok.hu/fotoalbum/schladming-reiteralm-2023jan/galeria/

A helyiek elmondása szerint a téli szünetben szomorú látványt nyújtott a Schladmingi síhinta (és hát a legtöbb osztrák pálya 2000 méter alatt). Műhavas fehér csíkok kanyarogtak a zöld hegyoldalakon és rajtuk irdatlan tömeg próbálta megtalálni az örömöt az ünnepi síelésben. Szerencsére ez már a múlté, a hegyek újra fehérek és a pályákon elegendő hómennyiség van már, de az üzemeltetők nem bíznak semmit a véletlenre, hóágyúkkal tovább hizlalják a hóalapot a főszezonra és a közelgő világkupa futamokra gyúrva. A megnyert dupla Nightrace-re már legalább egy hete készülnek Schladming központjában: épül a lelátó, helikopterek segítik a versenypálya kiépítését, a Ski Austria kabátosok hozzák-viszik a stanglikat, esténként már világítanak a reflektorok a Planai-on. Megcsodáltuk többször is a szerpentinről lenézve.

Legszebb napsütéses napunkon egy kisebb sítúrára mentünk át a közeli Filzmoosra. A Papageno nevű kabinos lift visz fel az un. Rossbrand magaslati sífutópályára, ami egy kellemes kör, kevés szintemelkedéssel: átlagos kondival is könnyedén bejárható útvonal (kb. 16-18 km), elképesztő panorámával. A Dachstein vonulatára sok pontról rálátni, és ettől varázslatos az egész táv. Sok gyalogtúrázót, hótalpast is láttunk, mi pikkelyes sífutólécekkel jártuk meg a kört, és a csúcskeresztnél, a Radstätter Hüttében tartottunk egy kis pihenőt. Sokat fotóztunk, erről is összeállt egy galéria:
https://sielok.hu/fotoalbum/rossbrand-magaslati-sifutopalya-turaut-filzmoos-radstadt/galeria/

Január 14-én este tartották Filzmoosban a Hőlégballonok Éjszakáját (Nacht der Ballone), ami az év legnagyobb téli eseménye itt, és mintegy 10 ezer embert vonz. Hatalmas tömeg jött össze, hogy megnézzék a zenés show-t, amit a kb. 15-20 db megvilágított óriás "lufi" tesz különlegessé. Egész közel lehet menni a ballonokhoz, melyeket egyébként előző nap az égen csodáltunk meg, amikor átkeltek a schladmingi hegyek fölött. Közelről persze egész más: megdöbbentően hatalmasak és gyönyörűek ezek az égi tünemények. Tulajdonosaik európai különböző pontjairól érkeztek és sorban adták az interjúkat a tévétársaságoknak. A közönség pedig ünnepelt, pezsgőzött, táncolt, a gyerekek fénykardoztak (ez volt a legkelendőbb ajándék a kicsiknek). Gyönyörű havas, szélcsendes este volt, a ballonokat 1-2 órás bemutató után sorban leengedték, ezt is érdekes volt látni. A zenés show végén természetesen kötelező darab volt Nena 99 Luftballons című száma, majd jöhetett a tüzijáték és a táncos buli, osztrák módra.

Ezt a kis videót készítettük az estéről:
https://www.facebook.com/sielok.hu/videos/2645550312252033/

Egy napot a Dachsteinen töltöttünk, a Skywalktól feltúráztunk a 2740 méteren fekvő, fura alakú Seethalerhütté-hez (ami zárva volt ugyan, de célnak megfelelt). Volt közben egy egy pici napsütés, aztán némi hóvihar is, igazi magashegyi életérzés! A síelés ezen a gleccseren idén nyártól megszűnt, és nem valószínű, hogy újraindítják odafenn a lifteket, viszont a sífutópályákat profi módon kezelik, kiváló edzési lehetőséget biztosítva a sportolóknak és a bevállalós amatőröknek. Mi ezt kihagytuk, helyette viszont felfedeztünk egy szuper szánkópályát egy "szinttel" lejjebb. A kabinos lift alsó állomásától gyalog mentünk le a cuki Brandalm Hüttéig, ahol szánkót lehet 4 euróért bérelni, majd és azzal lecsúszni egészen a Ramsaui főútig, ahol a szánkókat le lehet adni a Zauberlift völgyállomásán. Alig volt benne lanka, szinte végig lendületes a pálya és az utolsó szakasz igazi adrenalin-bomba! Ezzel a szánkózást is kipipáltuk!

Végül a sífutásról: Ramsau egy hatalmas fennsík kisebb falvakkal és sok-sok szanaszét szórt tanyával a Schladmingi 4-hegy és a Dachstein masszívuma között, és az egyik legjobb és legnagyobb kiterjedésű északi síközpont Ausztriában. Itt minden (sportboltok, hütték, jelzések) a sífutásról szól, hatalmas pályarendszert készítenek nap mint nap elő a klasszikus és skating stílus szerelmeseinek egyaránt, akik messziről nézve hangyákként nyüzsögnek a dombokon. Erről majd külön beszámoló is készül a Sífutás rovatba, addig is legyen itt egy fotóalbum Ramsauból is, ami egy igazi álomvilág a tél szerelmeseinek:
https://sielok.hu/fotoalbum/ramsau-am-dachstein-2023-januar/galeria/
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.