Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csődben a hazai síterepek? Gondolatok egy gyönge síidény után

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TZoli
1157 élménybeszámolót írt
1157
20 éve tag
2007.04.23. 13:05
Mindenáron síelés?

Érdekelt ez a SOMAX dolog, úgyhogy utánaolvastam, hogy mi ez. Ez valójában nem az elpusztított baktérium, hanem egy, a levegőben velünk élő (40 db/m3 átlagban egy kanadai felmérés szerint) baktérium végterméke, egy protein, ami a vizmolekulák aggregációját segíti elő megfelelő hideg időben megfelelő minőségű hóvá. Nagyiparilag ezt a proteint fermentációval, azaz a baktérium élőtelepét megfelelő módon etetve, levegőztetve termeltetik, míg a telep él, aztán a telepet újra felélesztve (beoltva) kezdik előlről. A termelt proteint pedig megtisztítják, szárítják, liofilizálják, csomagolják stb... Aztán hozzákeverik a hóágyuzandó vizhez. (Sajtot is meg a sört is meg sok mást (pl gyógyszereket) is fermentációval állítanak elő.
Ha valaki eseteleg többet tud róla, mint amit itt hirtelen összeolvastam, nem haragszom meg ha kijavit.
Hogy ez károsítja-e a környezetet? Nem tudom. De gondolom nem jobban mint a sajtgyártás vagy sörgyártás vagy a gyógyszergyártás. De az iagazság az, hogy nem is érdekel. Egyszerűen csak nem akarok tartós plusz talajmenti hőmérsékletek esetén sielni. És hülyeségnek tartom, ha valaki ezt erőlteti.
Természetesen más hócsináló trükkök is vannak. Az ammóniumnitrát pl emeli a viz fagyáspontját. Ez kis mennyiségben műtrágya, kedvez a növények fejlődésének, nagy mennyiségben kiéget mindent, a talajvizbe jutva mérgező, különösen a gyermekekre nézve. Most aztán lehet vitatkozni, hogy ez káros vagy hasznos a környezetre nézve.
Szerintem amit feleslegesen erőltetünk, az elöbb utóbb károssá válik.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.