Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csődben a hazai síterepek? Gondolatok egy gyönge síidény után

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
vasssy
1780 élménybeszámolót írt
1780
18 éve tag
2007.04.23. 19:34
Nekem személy szerint semmi problémám a plusz fokokban síeléssel. Természetes hó is létezik még plusz fokokoban is és szerintem nagyon kellemes dolog egy napsütötte hegyoldalon pullóverben síelni.
Stani azt írja, hogy "A legideálisabb az lenne, ha minden hazai "hegységben" legalább egy Sípark szintű hely jönne létre". Ez valóban szép lenne, de ez nem csak azért utópisztikus, mert "hiszen még mindig jónéhány sípályán az a fejlesztés, ha egy helyett kétszer kaszálják le a füvet", hanem azért, mert azért ilyenek a "fejlesztések", mert valószínűleg a vállalkozók és befektetők lehet, hogy bizonytalannak tartják ezt a területet. Egy Sípark, vagy az eplényi Síaréna méretű terep hóágyúkkal, az ehhez szükséges egyéb felszerelésekkel, megfelelő infrastruktúrával való ellátása azért nem olyan kis összeg, gondolom sokan félnek, hogy nem térül meg a befektetés. Szerintem több okuk van rá, hogy ezt gondolják.
Itt van például az évi átlaghőmérséklet emelkedése, ami tagadhatatlan. Még ha ez a dolog úgy működne, hogy minden évben emelkedik 0.1 fokot a Januári átlaghőmérséklet, akkor kiszámíthatóbb lenne, de nem így van. Egyre inkább úgy tűnik, hogy kiszámíthatatlan, rapszódikus lesz az időjárás. Egyik évben rekordtél, utána 1-2 évig lehet, hogy semmi. Ez egyenlőre e magasabban fekvő, illetve kedvező fekvésű helyeken még nem akkora probléma. Például szlovákiában is vannak 1000m alatti síterepek, ahova még ezen a télen is jutott a természetes hóból, ha nem is annyi és nem annyi ideig mint máskor. Ott van pl. Velka Raca, amit Szlovákia egyik legdinamikusabban fejlődő terepeként emlegetnek, magassága hasonló pl. a Kékeséhez.
Másrédzt pedig biztosan vannak sokan olyanok, akik a hazai pályák helyettmindenképpen inkább a külföldi pályákat, mivel úgy gondolják, hogy ár-érték arányban jobban jönnek ki, ha egy szomszédos országban síelnek. Egy színvonalasra fejlesztett magyar terepen már nem lehetne sokkal olcsóbb jegyeket adni, az emberek többségének ide is utaznia kell, nem beszélve a magasabb hegyvidékek által nyújtott igazi magashegyi élményről fenyőerdőkkel, erdőhatár feletti pályákkal, kilátással stb.
Részben ide kapcsolódik:

Feladó: Stani
Dátum: 2007.03.02.10:32
Tárgy: Re: síeRTél (Avagy siralmas sí-műsor az RTL-en)
"Én is síztem már a Mátrában, de valahogy az nem az igazi. Ha egy ülőfelvonót építenek, akkor sem lesz az. Hiányzik az igazi alpesi hangulat; a lebilincselő panoráma, a csodálatos hegyek, a mélyen behavazott fenyőerdő, a napbarnította faházak, a népviseletbe öltözött kiszolgálók stb stb. Msztistván ahogy Te is mondtad arra jó, hogy az ember megtanuljon sízni, bár azért egy alpesi környezetben a tanulás is nagyobb élmény.
Attól, hogy az állam támogatná a síközpontokat nem síelnének többen, mivel a Sípark is osztrák árakkal dolgozik. Így aki nem tudja megfizetni a külföldi, adott esetben osztrák síelést az a Síparkot sem tudja, s a többi hasonló létesítményt sem (ha ilyen még lenne hazánkban, talán idővel majd Eplény). Ha a D&G parfümöt nem tudod Párizsban megvenni, akkor a Váci utcában sem fogod."

Én is így gondolom, legalábbis részben. Kint voltam Eplényben, amikor 1 napra sikerült kinyitniuk, és mentem volna többször is, ha sikerült volna nyitva tartani, mert közel van, de igazából síeléshez (is) jobban vonzanak a magasabb hegyek.
Könnyű dolga van a finneknek, hiszen ha találnak egy dombot, arra nyugottan építhetnek sípályát, mert decembertől április közepéig biztosan van hó...
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.