Menü ≡

Kizárólag szélenergiával üzemeltetik a síterepet

2006.08.06. | Szerző: Bata Attila
h i r d e t é s

Egy jelképes gesztussal örvendezette meg a síelőket és a környezetvédelmet szívügyüknek tekintő milliókat a világ második legnagyobb síterep üzemeltetője, a Vail Resort Rt. A vállalat bejelentette, hogy mostantól az összes síterepét csak szélenergia segítségével látják el árammal.

Maga a síterep és környéke inkább szélcsendesnek mondható. Rendben is van így, hiszen az USA utóbbi évtizedben legtöbbször a legjobbnak választott síterepéről van szó. Ismerünk olyan sípályákat, amelyek közelében szélfogókkal nyerik az energiát, állnak is itt a liftek elég sokat szeles időben. Az üzemeltetők úgy döntöttek, hogy az USA másik (szelesebb) részén vásárolnak egy szélturbinát, amely körülbelül annyi energiát termel, mint amennyire a síterepeire szükségük van. Ezt az energiamennyiségek betáplálják az országos hálózatba, így a síterep környezetbarát módon annyi energiával járul hozzá az ország teljesítményéhez, amennyit saját maga felhasznál.

Pontosan 152 ezer megawatt/óra teljesítményről beszélünk, amelyet ha hagyományos erőműben kellne előállítani akkor annyi szén-dioxid termelődne évente, amelyet pl. 18 ezer autó tud produkálni, vagy talán még jobb példa, hogy ehhez a mennyiséghez évente 110 négyzetkilométernyi erdőt kellene telepíteni. (110 négyzetkilométer egy kicsivel több, mint a Velencei-tó méretének a négyszerese)

A vállalat az USA leghíresebb síterepei üzemelteti. Ezek közül négy Colorado-ban (Vail, Beaver Creek, Breckenridge és Keystone) egy pedig (Heavenly) California és Nevada határán helyezkedik el. A vállalt ezzel a lépésével is jelezni szeretné, hogy mennyire fontosnak tartja a környezetbarát megoldásokat és a megújuló energiaforrások felhasználását. Sőt, akik vállalják, hogy szélenergiából nyert áramot vásárolnak saját házuk részére, azok ingyen bérleteket igényelhetnek az előbb említett síterepek bármelyikére.

Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »