Menü ≡

Igazi tél uralkodik az osztrák hegyekben

2020.09.26. | Szerző: Stani
A tegnapi hidegfront jelentős havat hozott, 1500 méter felett kifejezetten télies képet fest a táj. A havazásnak hamarosan vége, holnap napsütés következik, majd hétfőn újabb hóesés kezdődhet.
h i r d e t é s
1500-1800 méter közt Tirolban, Salzburgban és Stájerország egyes részein 30-50 cm hó hullott. A gleccsereken ennél is több, átlagosan 50-70 cm, ezek szombat reggeli adatok. Mivel azóta is havazik, különösen keletebbre Felső-Ausztriában, Stájerországban és időközben Alsó-Ausztriában ezért a fenti értékek még emelkedhetnek.
Érdekesen alakult a hóhatár, péntek este, illetve szombat hajnalban több helyütt jóval 1000 méter alatt is havazott, a salzburgi Bischofshofenben 550 méteren 2 cm-es hóréteg alakult ki, ez ilyen alacsonyan szeptemberben meglehetősen ritka.
Salzburgban összesen 100 tűzoltónak kellett segédkeznie az éjjel folyamán, jórészt elakadt és árokba csúszott autók mentéséhez kaptak riasztást.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Bár a hegyi utakon egyértelműen hólánc használata volt kötelező, sokan megpróbálkoztak nyári gumival. Különösen a katschbergi és obertauerni hágókon, de volt bőven teendő a Hochkönig főúton is. A Grossglockner (Salzburg) és Timmelsjoch (Tirol) alpesi utakat egyelőre lezárták a nagy hó miatt.
A hóesés mellett a hideg is megjött, 3000 méteren -10 C fokot mutatott napközben a hőmérő higanyszála. Kihasználva a hideg időt a gleccsereken beindultak a hóágyúk.
Vasárnap napsütés követi a havas napokat, azonban hétfőn újabb hóesés kezdődik Tirolban, Salzburgban és Felső-Ausztriában; a hóhatár 1000-1500 méter közt lesz, estére 1400-2000 m közé emelkedik. Várhatóan a keddi időjárás és téliesen alakulhat 2000 méter felett.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »