Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chopok: halálos lavina zúdult le pályán kívül

2019.12.15. Bata Attila

Halálos lavinabaleset történt az Alacsony-Tátrában, Chopok közelében szombat reggel. Két szlovák síelő közül az egyik életét vesztette, a másik komoly sérüléseket szenvedett.
A Szlovák Hegyimentő Szolgálat felvétele (Kép: Horská záchranná služba)
A Szlovák Hegyimentő Szolgálat felvétele (Kép: Horská záchranná služba)
A hegyimentők tájékoztatása szerint két freerider került bajba szombat reggel Chopok északi oldalán a Školský žľab nevű kuloárban. A freeride oldalak leírása szerint ez a rész elég széles, kezdő freeriderek részére is síelhető, de a felső része a könnyen összetorlódó hó miatt lavinaveszélyes tud lenni.

Szombat reggelre kb. 30 cm friss hó hullott Chopokon ebben a magasságban, így a kuloár felső részén az elővigyázatosság indokolt volt. A jeges alapot kb. 50 cm vastag hó borította, amelynek a felső részét alkotta a frissen lehullott hó. A vizsgálatok szerint kb. 50 méter széles lavinát indítottak el a síelők, amely kb. 250-300 méter hosszan ért le a völgybe.

A lavina az egyik síelőt maga alá temette, de a másiknak sikerült magát kiszabadítania és telefonon értesítette a hegyimentőket. Elmondása szerint nem tudott eltűnt társa keresésére indulni, mert komoly lábsérülést szenvedett.
A hegyimentők az időjárási körülmények miatt nem tudták helikopterrel megközelíteni a terepet. A keresőkutyák megtalálták az eltűnt 23 éves síelőt. A mentésben résztvevő szakemberek kiásták őt a kb. másfél méter vastag hóréteg alól, de újraéleszteni már nem sikerült. A hegyimentők a holttestet és a 27 éves sérült síelőt a jasnai síterep Biela púť részére szállították.

A két síelő mentésében 16 szakember vett részt.
A kép jobb szélén, az "I" jelzésű útvonalon történt a baleset (Kép: http://www.miropeto.sk)
A kép jobb szélén, az "I" jelzésű útvonalon történt a baleset (Kép: http://www.miropeto.sk)
Így néz ki a helyszín egy régebbi videóban
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Holiday Village Tatralandia csillagcsillagcsillagcsillag
A Holiday Village Tatralandia üdülőfalu bungalókat és apartmanokat kínál Közép-Európa legnagyobb aquaparkjának szomszédságában, 15 km-re Jasnától. Sorház jellegű házakban 4-5 fős apartmanok, illetve különálló 3-5 fős és kétszintes 7-8 fős faházak foglalhatók.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Golf
Csendes, nyugodt környezetben fekvő szálloda a Stupka szálloda közelében, kilátással a golfpályára, wellness használattal, Tále síközponttól 3 km-re, Chopok déli oldalától 6 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Vila Horal
A Vila Horal Demänova falu szélén található, az Alacsony-Tátra északi oldalán, Jasná sípályától kb. 10 km-re. Összesen 6 csendes, stílusosan berendezett apartmant kínál, egyenként 4-5 személy részére. Az egész házban ingyenes WIFI internet használható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.