Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chopok-Jasná: egy nap alatt 44 síbalesethez hívtak mentőket

2023.12.28. Bata Attila

Karácsony után, az iskolai szünet időszakában nem megleptetés, hogy csúcsforgalom van a síterepeken. A balesetek magas számában a tömeg mellett a pályák állapota is szerepet játszik. Tegnap biztosan nem unatkoztak a szlovákiai hegyimentők.
Csak illusztráció (Kép: Horská záchranná služba)
Csak illusztráció (Kép: Horská záchranná služba)
A Szlovák Hegyimentő Szolgálat (HZS) közleménye szerint tegnap hatvan síbalesethez riasztották őket. Az Alacsony-Tátrában szinte megállás nélkül közlekedtek a hegyimentők. Chopok északi oldalán 30, a déli részen 14 riasztást kaptak. A sérülések legtöbbször a végtagokat érintették, a sérülteket a pálya mellett ellátták, csak egy alkalommal kellett a szerencsétlenül járt sporttársat helikopterrel kórházba szállítani.

Más szlovák síterepekről is kaptak riasztásokat. Donovalyra öt, Kubínska Holára négy, Tátralomnicra és Rohácsra három alkalommal hívták őket. Martinské Holén egy sérültet láttak el. Ez összesen 60 riasztás egy nap alatt az említett régióban!

A magyar határhoz közeli Jahodna síterepén a szánkópályán történt baleset. Itt egy 65 éves férfit ütöttek el szánkóval. A sérültet gerincsérülésekkel helikopterrel szállították a kassai kórházba.

Az évvégi időszak hagyományosan zsúfolt a síterepeken. Szlovákiában karácsony előtt ugyan havazott, azonban azóta kissé megenyhült az időjárás. A megolvadt pályák könnyen visszafagynak, sok helyen jegesek, sokan nem a képességüknek és a körülményeknek megfelelő sebességet választanak.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Jasná Deluxe Centrum Faházak csillagcsillagcsillagcsillag
Elegáns, alpesi stílusú, luxus, pályaszállás apartmanok Chopok Grand kabionos felvonójától 50-100 méterre 2-6 fő részére. A faházak egy részében saját kis wellness részleg szaunával, pihenőszobával és kültéri pezsgőfürdővel.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Záhradky bungaló 116
Egyszerű berendezésű és bútorzatú "retró" fahütték Jasná sípályáitól kb. 50-100 méterre. Két-, három- és négyágyas szobák, társalgó, SAT TV, zuhanyzó, WC, konyha.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Ski - Zahradky
2022-ben felújított, egykori retró hotel Chopok-észak Zahradky részén, 50 méterre a sípályáktól és a 6 személyes ülőlifttől 40 szobával és szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.