Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Gyerekeknek kötelező a bukósisak Szlovákiában

2015.06.10. 2015.11.15. Bata Attila | frissítve: 2015.11.15.

Május végén módosította a szlovák kormány a korábbi törvényt a sípályákkal és a hegyi mentőkkel kapcsolatban. A számos változás közül az egyik legfontosabb, hogy a következő szezontól (2015 novemberétől) a 15 éven aluliak csak bukósisakban síelhetnek a szlovák síterepeken.
A hegyi mentő szolgálatokra vonatkozó 2002-es törvényt módosították májusban Szlovákiában. Az egyik legfontosabb változás, hogy több európai síterephez hasonlóan (pl. Ausztria keleti tartományai, Olaszország vagy Lengyelország) jövőre Szlovákiában is csak bukósisakban csúszhatnak a 15 év alatti síelők vagy snowboardosok.

Amennyiben fiatalkorú síel bukósisak nélkül, a rendelet nem fenyeget pénzbüntetéssel, hanem a síterepek elvehetik a 15 éven aluli gyermek vagy akár hozzátartozója bérletét. A síterepeknek is nagyobb hatáskört biztosít a módosítás. Megalkothatják saját biztonsági előírásaikat (lényegében a FIS 10 pontja alapján), és ennek megszegőivel határozottabban léphetnek fel.

Teljesen megszokott, hogy az alpesi mentőszolgálatok fényképekkel és filmekkel dokumentálják a baleseteket. Ezentúl a szlovák mentőszolgálatok „kötelezően” élhetnek ezzel a lehetőséggel. A fő indok, hogy a rendőrségi vizsgálatokat hívatottak segíteni a balesetek megfelelő dokumentálásával.
Baleset a sípályán
Baleset a sípályán
Egy morálisan kellemetlen problémát is orvosol a módosítás. Az eddigi szokások szerint az elhunytak sikertelen mentési költségeit behajtották a hozzátartozókon. Ezt most eltörölték. Családtagjuk elvesztésével a családok anyagi gondjai csak növekedtek, és ehhez jött még a mentési díj kiszámlázása. Évente körülbelül 18 halálos baleset történik a szlovák hegyekben túrázás, hegymászás vagy síelés közben. 
KOMMENTEK
Chopoker | 2015.11.17. 23:06
Teljesen érthetetlen (számomra), hogy miért csak 15 éves korig tették kötelezővé a bukót, de legalább léptek előre, ami mindenképpen jó.
A 18 haláleset SK hegyeiben/év sajnos már a múlté, 2015 már sokkal csúnyábban néz ki, de remélhetőleg jövőre ismét csökkenni fog!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.