Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Várnak a hazai pályák: útikalauz a hétvégi síelésekhez

2009.02.20.

Várnak a hazai pályák: útikalauz a hétvégi síelésekhez Három éve nem voltak ennyire havasak a hazai domboldalak, amelyekre a hétvégén valószínűleg rekordlétszámban fognak kilátogatni a síelők. Rövid kis útikalauz azoknak, akik még nem is sejtik, hogy mire számíthatnak az előttünk álló hétvégén.
Mivel két szezon szinte teljesen kimaradt a hazai síterepek nagy részén, azt is mondhatjuk, hogy már három éve várunk arra, hogy azokat a pályákat is lehessen használni, ahová nem jutnak el a hóágyúk felmentő seregei. Ilyen történelmi távlatok után lehet ismét síelni olyan legendásnak mondható pályákon, mint a szombattól síelhető kékestetői északi oldalon, vagy a pénteken már üzemelő visegrádi pálya felső részén.

A hazai pályákra kilátogató síelőket mindig figyelmeztetni kell arra, hogy elvárásaikat a hazai viszonyokhoz legyenek szívesek igazítani. Hiába a legalább 30 centiméteres, vagy akár a helyenként 50-60 centiméteres friss hóréteg az előző napokban, a legtöbb pályán ebből nem lehetett olyan kemény, strapabíró alapot képezni, amelyek hónapokon át tömörödnek az Alpok lejtőin, így ne csodálkozzunk, ha az előbb említett pályák minősége gyorsan romlani fog. Erre – nagyon korrektül – a fent említett síterepek üzemeltetői is felhívták figyelmünket.

Nagy tömegre számítsunk mindenhol a hétvégén. Ebből következik, hogy úgy készüljünk, hogy már a parkolás sem lesz egyszerű. Érdemes minél korábban kiérni a síterepekhez, vagy kénytelenek leszünk bevállalni egy hosszabb gyaloglást a pénztárakhoz. A pénztárnál is el fogunk tölteni egy kis időt sorbaállással, remélhetőleg a síterepek kitalálnak valamit, hogy a lehető legsimábban menjenek a dolgok. Valószínűleg lesznek fennakadások, de ilyen forgalommal még ők sem találkoztak évek óta.

Ha a parkolás és a jegyvásárlás meg van, akkor arra készüljünk, hogy hétvégi forgalom lesz a lifteknél is, nyugodtan szóljunk be a szemtelenül tolakodóknak, a csákányosra kettesével szálljunk, és vessünk megvető pillantásokat azokra, akik a sorban ránk fújják a cigi füstöt. Készüljünk arra, hogy a pályán is sokan lesznek, és valószínűleg délben mindenki egyszerre lesz éhes, így a büféknél, vagy vendéglőknél is lehetnek sorok.

A felnőtt napijegyek körülbelül 3000-5500 forint között alakulnak majd. Érdemes a síterepek oldalait átnézni a pontos árak és az esetleges kedvezmények miatt. Számos helyen pl. Mátraszentistván, Eplény, Visegrád, Kékestető este is lehet síelni világítás mellett, ilyenkor már kisebb a tömeg.

A hóágyúknak köszönhetően jó, régóta karbantartott, tömör alappal várja a síelőket Eplény (1-es, 2-es, és 4-es pálya), Mátraszentistván (a felső rész és a 4-es pálya), Visegrád (az alsó rész) és Kékestető (déli pálya felső része). A frissen esett mély hóban lehet síelni Nagy-Hideg-hegyen, Dobogókőn, Bánkúton, és az előbb említett hóágyús síterepek további pályáin. Kisebb sípályák is kinyitnak a hétvégére, mint pl. Szilvásvárad és Salgótarján-Szilváskő.

Számos síterepen valamilyen rendezvényt is tartanak a hétvégén. Eplényben péntek este verseny lesz a 4-es pályán, szombaton pedig zenekarok szórakoztatják a vendégeket. Kékestetőn szombaton a hódeszkások és síelők freestyle versenyét a Fundango Big Air-t rendezik meg. Bánkúton szombat és vasárnap délelőtt B.A.Z. Megye Nyílt Alpesi Bajnokságát tartják meg az 1-es pályán.

Mindenkit arra bátorítunk, hogy látogasson ki valamelyik hazai síterepre ezen a hétvégén, ki tudja, nehogy megint három évet kelljen várnunk arra, hogy ismét ennyi hó essen. Persze az esetleges csalódások vagy kellemetlenségek elkerülése érdekében nem árt tisztába lenni a fentebb leírtakkal.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Fogadó a táncoló kecskékhez
Összesen 12 darab kétágyas szobával várja vendégeit a fogadó, Galyatetőn, a mátraszentistváni Síparktól 3 km-re. Ellátás: félpanzió, vagy a'la carte a ház éttermében és kávéházában. Wellness: szauna és jacuzzi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.