Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hétvégére havazás és tartós hideg érkezik a hegyekbe

2024.01.03. 2024.01.05. Bata Attila | frissítve: 2024.01.05.

Ugyan az év első napjára hullatott kb. 20-30 cm havat főleg az Alpok déli oldalán és a kelet-ausztriai hegyekben, de elmondhatjuk, hogy kicsit pihent a tél mostanában. Az biztos, hogy hétvégétől visszatér a tél, és a következő héten melegen kell öltözni, nem csak a síterepeken.
Hóra várva (Kép: Attersee-Attergau)
Hóra várva (Kép: Attersee-Attergau)
Skandináviában már mínusz 40 fok közeli hőmérsékleteket mérnek, és ez a hideg levegő a következő napokban délre húzódik. Itt találkozik majd az enyhébb, de nedves mediterrán légtömegekkel. Az ilyen találkozás ennyivel korábban szinte mindig megjósolhatatlan, az biztos, hogy kapunk havat és egyéb csapadékot bőven, de ezeknek a földrajzi eloszlása most még nem mondható meg nagyobb pontossággal.

Az Alpok déli oldalán (olasz, szlovén és karintiai) található síterepek biztosan számíthatnak hóra. A mostani és még óvatosan kezelendő számok 20-40 cm havat jósolnak ezekre a részekre. A havazás északra is kiterjed, ide azonban már kevesebb jut.
A hétvégi havazás becsült mennyiségei és területi eloszlása Ausztriában
A hétvégi havazás becsült mennyiségei és területi eloszlása Ausztriában
Időbeli eloszlásban most az valószínű, hogy pénteken még magasan alakul a havazás határa, akár 1000 méteren is eső eshet. Szombattól a határ fokozatosan süllyed és vasárnapra már az alacsonyan fekvő településeken is havazhat.

Jövő héttől itt a hideg. Sok helyen napközben sem emelkedik nulla fok fölé a hőmérséklet. A hegyekben tartósan mínusz 10 fok körül alakulhatnak az éjszakai fagyok, reggelre sercegő pályával várnak a síterepek.

Hazánkban is valószínűleg havazni fog. Jövő héten Magyarországra is megérkezik a hideg. Eplény január 9-re tervezi a hóágyúzás utáni újranyitást, erre most minden esély megvan.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.