Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hóágyúk nélkül már megszűnt volna itthon a síélet

2023.09.26. Wesselényi Andrea

A címben szereplő kijelentésben egyetértettek a síszakma hazai képviselői, akik az elmúlt hétvégén a Normafa Látogatóközpontban beszélgettek a sísport jövőjéről és kihívásairól. Az eseményt Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke szervezte és moderálta.
Hullhat a pelyhes? Tóth Csaba előadást tart a hóágyúzással kapcsolatos tévhitekről
A szakmai nap résztvevői ahhoz a korosztályhoz tartoznak, akik hóágyút felnőtt korukig nem is láttak, gyermekkoruktól kezdve mégis minden télen síeltek. A síelés élménye olyannyira meghatározó lett életükben, hogy valamilyen módon hivatásukká vált.

Az éghajlatváltozás egyre nagyobb kihívás elé állítja azokat, akik a síelés mellett érvelnek és szeretnék, ha minél többen lécet csatolnának fel a hazai hegyekben is. Mesterségesen biztosított hó nélkül ez már nem lehetséges, a hóágyúzott pályák azonban tízezreknek biztosítják a téli sportolás lehetőségét, és láthatóan erre óriási az igény.

Tóth Csaba a Mátraszentistváni Sípark turisztikai tanácsadója a hóágyúzással kapcsolatos tévhiteket gyűjtötte össze előadásában és szembeállította a valósággal. Fontosnak tartjuk ezt itt is kiemelni!
A hópótlással kapcsolatos legfontosabb tévhitek:
  • A hópótlás aránytalanul sok villamos energiát igényel.
  • A hópótlás során vegyszerek kerülnek fel a pályára.
  • A hópótlás rengeteg vizet von ki a víz-háztartásból.
  • A technikai havazás drasztikusan megváltoztatja a sípályák növényvilágát.
  • A hópótlás eltolja a vegetációs időszakot, a növények később ébrednek “téli álmukból“.
Ezzel szemben a valóság:
  • Kevesen tudják, de egy köbméter hó előállítása csak 1-3 kWh energiát igényel.
  • Adalékot soha nem használtak és nem is fognak a hóágyúzáshoz.
  • A technikai hó a vízkörforgás része marad.
  • A műhó a legtermészetesebb mesterséges anyag a világon (víz + levegő)
  • A technikai havazás védi a növényvilágot a hirtelen fagyoktól, mechanikai védelmet biztosít és növeli a talaj vízháztartását.
Hópótlás nélkül nincsenek hazai sípályák és nincsen hazai sísport. - jelentette ki Tóth Csaba a Mátraszentistváni Sípark nevében, és állításait megerősítette Gutbrod Rezső, a visegrádi sípálya üzemeltetője is. Visegrádon a vízhiány megoldását segíti, hogy új szállodák épülnek a közelben, melyek vízellátásának biztosításához a Vízművek növeli közmű kapacitásait, amit a sípályáért nem tennének meg. A másik fontos tényező az áramellátás. Ahogy Tóth Csaba elmondta, a hópótláshoz használt energiafelhasználás jellegzetessége, hogy rövid ideig van szükség nagyobb áramfogyasztásra, de már hosszabb időszakot vizsgálva egy műjégpálya vagy egy 60 ágyas wellness szálloda is több energiát fogyaszt, mint amennyi energia a Sípark behavazásához szükséges. Mindemellett egy komplett régiónak biztosít vendégforgalmat és teremt megélhetést több száz családnak.

Pár napja a világ legnagyobb hóágyúkat gyártó cég képviselői tartottak ugyanitt, a Normafánál egy bemutatót, amiről szintén beszámoltunk. Ők is hangsúlyozták, hogy a behavazott pályák, melyek biztosítják a tervezhető síszezont hatalmas bevételt és fejlődési lehetőséget generálnak az adott régióban, ez már több mint 30 éves tapasztalat az Alpokban.

Mikó Gergő, a Normafa Park üzemeltetője szerint gyakori vád a Normafa hóágyúzása ellen, hogy ennél magasabban fekvő pályákat is bezárnak a Ausztriában a melegebb telek miatt. Ez valóban így van, viszont egész más konkurenciával működik egy osztrák síterep, ahol a síelők könnyen választanak egy nem túl messzi, nagyobb pályarendszerrel működő, hóbiztos terepet, így néhány kisebb pálya emiatt bezárásra kényszerül vagy átpozícionálja magát (lásd. például Frauenalpe, St. Corona, Forsteralm vagy Aflenz Bürgeralm esetét - a szerk.).
Mikó Gergely, a Normafa Park igazgatója beszél az elmúlt tél tapasztalatairől
Mikó Gergely, a Normafa Park igazgatója beszél az elmúlt tél tapasztalatairől
Egy Budapesten élő családnak, ha az 2022/23-as rekord meleg telet nézzük, saját lakóhelyén nem volt máshol lehetősége szánkózni, sífutni, sőt csak egy szép téli tájat látni, mint a Normafán, ahol a főváros méretéhez képest tenyérnyi területre sikerült hóágyúkkal téli hangulatot varázsolni. Az igazságtalan támadások ellenére idén ez a történet folytatódik, erről ebben a cikkben írtunk.

A sífutásnál nincs egészségesebb sport - erősítette meg Dr. Fürstner József, a Magyar Sí Szövetség elnöke aki hangsúlyozta, hogy ma már nem a sportnemzetté, hanem sportoló nemzetté válás lett a cél Magyarországon és a síszövetség is ezen dolgozik. Fontosnak tartják és támogatják a tanpályák és a hazai síterepek tevékenységét. A cél, hogy minél több ember válassza az elhízás helyett az aktív, sportos életmódot és a téli hónapokban nem igazán van más kültéri alternatíva, mint a síelés és sífutás.
A beszélgetés résztvevői balról jobbra:
1. Gutbrod Rezső erdőmérnök, síoktató, a Nagyvillám Sípálya üzemeltetője
2. Wesselényi Andrea a Síelők.hu alapító főszerkesztője
3. Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke
4. Dr. Fürstner József, a Magyar Sí Szövetség elnöke
5. Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatója
6. Tóth Csaba, a Mátraszentistváni Sípark turisztikai tanácsadója
KOMMENTEK
magnum56 | 2023.09.26. 11:52
Ha hóágyúk nélkül már nem lehet sípályát üzemeltetni, akkor miért erőltetik tovább Bánkutat? Nem lehet hóágyúkat telepíteni, mert nincs víz.
Ott a nyári sportolási lehetőségeket kellen fejleszteni, a kerékpározást, a bakancsos túrizmust, stb.

Szilvásváradon viszont minden adott a síeléshez. Jó pályát/pályákat lehetne építeni, ideális terepen. Helyben van a víz, a hóágyúk műköttetéséhez. Közúton jól megközelíthető a terep, és van bőven parkoló. Vannak éttermek, szállások, amelyek télen nincsenek kihasználva.
Egyszóval Szilvásváradon minden adott lenne a sísporthoz, de mégsem ezt fejlesztik. Éppen ellenkező folyamat zajlik. A meglévő kis tanulópályát is úgy körülzárták, hogy már megközelíteni sem lehet. Nem is működik évek óta.

Én úgy gondolom, hogy ott kellene fejleszteni, ahol minden adottság megvan a sípálya üzemeltetéséhez.
andrewboy | 2023.09.26. 13:04
".... a téli hónapokban nem igazán van más kültéri alternatíva, mint a síelés és sífutás." Ezzen nem értek egyet ! Ez egy igen marketing szagú szöveg, aminek ha az adottságok megvannak - igazi tél és hegyek- akkor semmi kivetnivalóm nincs.
Ilyen enyhe teleken milyen sportokat lehet végezni ? pl. sima futás, kocogás, erdőjárás, túrázás ; kerékpározás, uszodában úszás - nem csak a drága síbérletes sísport létezik téli mozgásra !
Seffer66 | 2023.09.26. 16:40
Mi télen kajakozni is szoktunk. Mondjuk nem emlékszem, mikor volt utoljára igazi tél. De mínusz 1-2 fokig simán lehet tengeri kajakozni. De azért télen a sífutás a király, no meg a hótalpazás.
lorylaci | 2023.09.27. 08:49
Van minden télen pár nap, amikor jó erős fagy van, és megilyeszt minket a tél. Ekkor szeretnénk elhinni, hogy vissza lehet hozni a 100 évvel ezelőtti állapotokat. Azok a síterepek (pl Mátraszentistván), ahol megtehetik, ezt kihasználják, és elég sok havat produkálnak, hogy átvészelje a melegebb időszakokat. MSZI felé menet van a kereszteződésben egy rét, ami fás: itt lehet látni, hogy a mikroklíma ott mennyire megtartja a (természetes) havat. Azonban Normafán közel sincs ilyen.
Értjük, hogy ez egy síelős témájú oldal, én is azért vagyok itt, mert szeretek síelni, és érdeklődök a lehetőségekiránt. Emiatt persze a sí marketingjét kell tolni. Ott ahol hetekig/hónapokig egybefüggő hótkaró van (az Alpok, a Tátra) ott tényleg a síelésen kívül nincs más alternatíva.
De például pont Budapesten ott a sok futópálya, gyerekeknek játszótér, lassan vannak egész jó kerékpárútak, és ott a rengeteg túraösvény, van rengeteg kültéri alternatíva.
Az országban van több sokkal jobb mikroklímával rendelkező hely, ahol ésszerű fejlesztésekkel lehetne sípályát/sífutópályát fejleszteni, kisebb természeti beavatkozással. Ráadásul erre a régiókra érkező pénz munakhelyteremtő hatása is fontosabb lenne (Budapest és környékén sokkal könnyebb munkahelyet találni).
bouquetk | 2023.09.27. 14:53
Na ez egy igazán kontraproduktív cikk. Elolvasva nem is értem, hogy miért nem hóágyúznak mindenhol, hiszen ettől jobb a természettel nem is történhet. Csak egy kérdésem lenne, hogy akkor az Alpokban miért határozzák meg azt is sok helyen, hogy mennyi vizet lehet a hókészítésre felhasználni? Aki már látott egy tavaszi, hóagyúzott olvadozó sípályát, azt elég nehéz meggyőzni arról, hogy ez az ideális.
Nem a síelés, nem környezetbarát. A természetnek sokkal jobb lenne, ha ez az egész nem létezne. De a művelőinek, - meg a haszonélvezőinek - igencsak jó. Rengeteg előnye van, amit mindannyian tudunk, akik csináljuk. És legfeljebb csökkenteni és mérsékelni lehet azokat a károkat amit ez a tevékenység okoz.
Kis Kovi | 2023.09.27. 18:34
Sokkal nagyobb természeti kárt okozott a Budai-hegység fővárosi beépítése hosszú évtizedek óta, nem beszélve az ott megjelenő gépjárműforgalomról, mint hogy egy marginális részén még megpróbálnak (újra) havas epizódokat varázsolni.

Parasztvakítás ezt a normafai sport célú projektet "ördögűzni", mert ennyi erővel a természet helyreállítása, megőrzése érdekében több tízezer budapesti és agglomerációs ingatlant is nyugodt szívvel ledózerolhatnák, amelyek a környező hegyvidékre, erdőkre (helyére) települtek (jóval később, mint hogy Normafán már síeltek), ahol többségükben nem kis alapterületen, közinfrastruktúrán osztozik sok lakó, mint mondjuk ahogy ez a nagyobb tömbházakban, lakótelepeken egymás mellett/felett élők esetében viszont fennáll.

Személy szerint nagyon örülök, hogy végre van egy hely, amelyet tömegközlekedéssel meg tudok közelíteni ilyen jellegű sport végzése céljából még tűrhető utazási időn belül, pedig nem is a "szomszédból" jövök.

Mondjuk a világ jelenlegi fogyasztási, népesedési folyamatait látva, lehet, hogy egy-két évtizeden belül hóágyúkra sem lesz szükség a tengeri áramlatok megváltozásával, bár azt hiszem akkor már nem az lesz a legnagyobb gond, hogy mivel töltik el az emberek a szabadidejüket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Mantara Vendégház
Mátraszentlászló központjában, a mátraszentistváni Síparktól mindössze 700 méterre, 6 hálószobás vendégház várja vendégeit. 80 m2 tágas nappali, 14 fős étkező, felszerelt konyha áll rendelkezésre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Avar Hotel Mátrafüred csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Vendégeink 5 különböző szobatípusból választhatnak, éttermünk svédasztaláról falatozva kulináris élményeket élhetnek át, felfrissülhetnek több mint 1.000 m2-en elterülő wellness oázisunkban, aktív kikapcsolódásként kétpályás bowling pálya és fitness termünk vár.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.