Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A TechnoAlpin Budapestre hozta legkorszerűbb hóágyúit

2023.09.21. Wesselényi Andrea

A világ legnagyobb hóágyúkat gyártó cége tartott ma technikai bemutatót a Normafa Parkban. Az olaszországi központból, Bolzanoból hozták el a legkorszerűbb hókészítő eszközöket és egy prezentációban mutatták be a céget és annak piacvezető termékeit.
Az előadás után egy helyszíni bejáráson nézhettük meg a Normafán tavaly telepített hóágyúkat és az azokat kiszolgáló létesítményeket. Ez a rendszer az elmúlt szezonban már bizonyította létjogosultságát. A rekord enyhe tél ellenére a behavazott sífutópálya 75, a szánkópálya közel 60 napon keresztül működött a főváros fölötti hegyen. Ez idő alatt több tízezer látogató, valamint közel 100 óvodai és iskolai csoport használta a pályákat.

Magyarországon már nem létezhetne síélet hóágyúk nélkül. Alig esett természetes hó az elmúlt években, a mesterséges behavazásnak köszönhetően azonban kis fehér szigetek jöttek létre, melyeken aktív síélet zajlott. A mai TechnoAlpin bemutatóra eljöttek a hazai síterepek képviselői is, akik hasznos infókat gyűjtöttek a korszerű hókészítési technikákról, a gépek használatáról, szakszerű karbantartásáról.

A hókészítéshez két alapanyag szükséges: víz és levegő, de nagyon nem mindegy hogy ezek az összetevők milyen hőfokúak és hogy az üzemeltetők milyen páratartalom illetve időjárási viszonyok között kapcsolják be a gépeket. Jó időzítéssel rengeteg pénz spórolható meg, és az optimálisan működtetett hóágyú akár ötször annyi havat is termelhet. Az üzemeltetők el nem fogyó kérdései miatt a rendezvény a délutánba nyúlt.
Amint megtudtuk, az olasz cég évente kb. 5000 hóágyút gyárt és végzi ezek telepítését és karbantartását a sícentrumokban valamint a téli sport versenyeken. Ezzel a világ "snow business" piacának több mint 60%-át fedik le. 2400 ügyfelük van 55 országban és ezek között már ott van Magyarország is. A TechnoAlpin biztosította a mesterséges hó 100%-át a legutóbbi alpesi sí világbajnokságon Courchevelben és a 2022-es pekingi téli olimpián. Jelenlegi legnagyobb projektjük a grúziai Bakuriani síterep hóágyúrendszerének kiépítése, de jelentős fejlesztések zajlanak a következő téli olimpia helyszínén, Cortinán, valamint Németországban, Ausztriában, Svájban és a Balkán síterepein is.

A snow business lényege, hogy 1 eurónyi eladott síbérlet 8 euró bevételt hoz egy turisztikai régiónak a szállás, gasztronómia és egyéb szolgáltatások kapcsán - hangoztatta Nemenja Dogo, a TechnoAlpin cég képviselője.

A 700 munkatársat foglalkoztató TechnoAlpin számára is állandó kihívás, hogy leküzdje a közvélemény, a média és környezetvédők hóágyúkkal kapcsolatos félelmeit. A gyakorlat azt mutatja, hogy ahol télen hóágyúznak ott nyáron zöldebb a fű és többféle növény jelenik meg - ezt a jelenséget most a Normafán is megfigyelhettük. A hóágyúzás és a természeti környezet kapcsolatáról a közelmúltban több tanulmány is készült, ezek megállapításaival külön cikkben foglalkozunk majd.
KOMMENTEK
VÁrpád | 2023.09.21. 20:59
Ez az 1€/8€ bizonyára nem Magyarországra vonatkozik! A hazánkban lévő síterepeket nem többnapos külföldi szállóvendég használja, hanem mindinkább országon belüli egynapos ingázók, tiszteletjegyesek, kedvezményre jogosultak, éves bérletesek, iskolai csoportok ,kezdő oktatást igénylők és hegyvidéki hétvégi ház(nyaraló) tulajdonosok használják zömében! Ennek aránya nem igen fog változni! Egy medence alján lakunk, körülöttünk csak jobb adottsággal rendelkező országok versengenek a többnapos látogatókért! Többletbevételt minőségi éttermekkel lehetne elérni síterepek szomszédságában az egynapos látogatók igényeinek kiszolgálásával! Viszont nekik a síszezonon kívüli időszak okozna nagyobb kihívást! A téli időszakban külföldi többnapos szállóvendég inkább üzleti, egyéb turisztikai, politikai, stb indítékkal látogatja országunkat! E közben unaloműzőként esetleges családtagjaikkal barátaikkal látogatják kicsiny országunk síterepeit, sajnos nem fordítva!
TZoli | 2023.09.21. 22:35
Ezzel azért vitatkoznék mert láttam Eplényt a síélet beindulása előtt és után is. A referencia pedig a szomszédos faluk. Szemmel látható a fejlődésük közti különbség.
VÁrpád | 2023.09.22. 16:01
Jól írtad: ,,előtt és után” , de most most van és majd lessz! A különbség 4-5 fok. Ez nem is jelentene különös problémát ha nem a 0 fokot súrolnánk hol felülről hol alulról! A talaj hőmérséklete meg nem bőven a pluszba hajlana. Így az esetlegesen elért mínusz 2-3 fokban ( léghőmérséklet) kijuttatott hűhó maga alá szorítja, a plusz hőmérsékletű talajt, így rögtön olvadásnak is indul alulról! Ezt jól demonstrálja a pálya alján megjelenő sárgás elszíneződés, ami tömörítésnél vizes latyakos pályát eredményez! Ezt jól láthatod mikor sícipőben belelépsz, pár óra múlva csak egy tócsa marad a nyomodban
VÁrpád | 2023.09.25. 14:43
A félreértés elkerülése érdekében jelzem, támogatom az ötletet minden olyan korszerű gépezet telepítését, ami ezen a kritikus hőmérsékleti tartományban minőségi havat tud készíteni!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.