Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lavinabeleset: életveszélyben a holland herceg

2012.02.19. Bata Attila

Lavinabeleset: életveszélyben a holland herceg Péntek délután temette maga alá egy lavina Johan Friso holland herceget az ausztriai Lech síterepén. A herceget jeladója segítségével találták meg, de legalább 20 percig volt a hó fogságában. Jelenleg az innsbrucki kórházban kezelik, állapota továbbra is életveszélyes.
Évtizedek óta Ausztria egyik legjobb síterepén, a vorarlbergi Lechben tölti kéthetes síszünetét a holland királyi család. Nem csak ők, hanem más európai és arab uralkodó családok, valamint hollywoodi sztárok is szívesen jönnek a felkapott osztrák síterepre. Néhány évvel ezelőtt annyi hó esett, hogy a lavina lezárta a faluból kivezető utat, így a holland királyi család csak napokkal később tudott hazautazni. Az idén jóval komolyabb gondot okozott a lavina.

Pénteken Johan Friso herceg pályán kívüli síelésre indult egy hegyivezetővel. A környéken nagyon magas a lavinaveszély, az ötös skálán négyes fokozatú. A hegyoldal ugyan nem volt lezárva, de ilyen fokozatú lavinaveszélynél elég kockázatos a pályán kívüli síelés. Egyelőre tisztázatlan hogyan indult el a lavina, amely betemette a herceget és kísérőjét. A kísérője hamar kiszabadította megát, riasztotta a mentőket, és elkezdték keresni a herceget, akit jeladója segítségével találtak meg, de csak 20 perccel később tudták kiásni a hó alól.

A holland királyi család szállása a síterepen
A holland királyi család szállása a síterepen
A herceget az innsbrucki kórházba szállították, ahol szinte teljes a hírzárlat a herceg állapotával kapcsolatban. A királyi család ügyeiben jól értesült holland NRC Handelsblad napilap állítása szerint a herceg túl sok időt töltött a hó alatt oxigén nélkül, és 32 fokra kihűlt a testhőmérséklete, amikor megtalálták. Lavinaszakértők szerint ez még „szerencsés” is lehet, hiszen az ennyire lehűlt testnek jóval kevesebb oxigénre van szüksége.

A Friso herceg Beatrix királynő, aki szintén Lech-ben síel, második legidősebb fia, aki 2004-ben a holland parlament jóváhagyása nélkül vette feleségül Mabel Wisse Smit-et. Ezzel a lépésével már nem tagja az uralkodói háznak, sem ő, sem gyermekei nem jogosultak az uralkodói trónra.

KOMMENTEK
cannibale | 2012.02.19. 19:58
Sajnálatos egy ilyen baleset de kicsit olyan érzésem van,hogy akiknek nincsenek korlátai azok nem is tudják hol a határ.5-ös skálán 4-es fokozat!
Trailrider | 2012.02.19. 22:54
Ez nem így működik. 4-esben is találsz biztonságos lejtőket, igaz, csak lankásabbat, és 1-esben is elindulhat alattad a hegy, ha megfontolatlan voltál. Ők most nem találták meg a biztonságos lejtőt :(
Csabee | 2012.02.21. 08:22
Nagyjából én is cannibale-al értek egyet.
A cikk alapján jól felkészültek a kockázatra (hegyivezető, jeladó stb.) de azért 4-es fokozatnál próbálkozni...
Durva matek alapján azt is mondhatná az ember hogy 80% kockázatot vállaltak be, még ha a kép azért árnyaltabb is a valóságban.
Trailrider | 2012.02.21. 16:54
4-es lavinaveszélyben is lehetsz 100%-ig biztonságban, csak hát akkor nem csúszol, mert nem egy rendes lejtőn állsz :)))
De pl friss porhavat elvétve találsz, ha 2-esen, vagy alatta áll a skála. 3-masban épp ezért még sokan mennek. 4, igen, az egy csúnya szám, ott már nagyon észnél kell lenni. A jó lejtőket el is lehet felejteni...
bouquetk | 2012.02.23. 10:08
1-es lavinaveszélyben gyakorlatilag nincs hó. 4-esben nem megyek le a pályáról. Itt a lemenésen nem azt kell érteni, hogy levágok egy kanyart, vagy hasonló,hanem rendes off piste.
skithehill | 2012.02.25. 10:51
Az Extreme Channelen a helikopterből kiugró őrültek sokszor a maguk indította lavinában jönnek, majd egy éles kanyarral "kijönnek" belőle. Érdekes, hogy a hegyi vezetőnek semmi baja, míg a herceget maga alá temette. Ilyen helyen extrém sítudás kell, nem egy hercegi vagányság.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.