Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mesterséges havazást intéztek a kínaiak

2009.11.02. Bata Attila

Mesterséges havazást intéztek a kínaiak A hétvégén a szezon első nagyobb havazása hullott Pekingre, a kínai fővárosra. A dologban az a szokatlan, hogy a város vezetői úgy döntöttek, kicsit besegítenek a természetnek, hogy az idén szokatlanul korán fehérbe öltözzön az egész város és környéke.
A hétvégén 14 fokkal hidegebb levegő tartott a főváros felé, amelyet a város elöljárói a meteorológusok segítségével azonnal kihasználtak. Mintegy 186 dózis ezüst-jodidot jutattak a felhők közé, amelyek segítségével körülbelül 16 millió köbméter hó hullott a környékre. Ez szokásos mérőszámokra lefordítva azt jelenti, hogy majdnem 20 cm vastag havat sikerült kicsapatniuk a felhőből, legalább is ennyit jelentettek a pekingi repülőtérről, ahol komolyabb fennakadásokat okozott a mesterséges havazás.

A tudósokat régóta foglakoztatja, hogyan lehetne befolyásolni a természetet, az előző század közepe óta már gyakorlati lépéseket is tettek ez érdekében a világ számos országában. Jelenleg 7-8 ország is komolyan foglalkozik a felhők befolyásolásával, köztük Kína, Oroszország vagy Ausztrália. Kína és Ausztrália az aszály sújtotta területek megmentése érdekében próbál mesterségesen csapadékot juttatni olyan helyekre, ahol nagyon komoly a vízhiány.

A kísérletekben élen jár Ausztrália, de természetesen még nem teljesen szabályozott a folyamat, néha kisebb problémák is előfordulnak. Volt olyan eset, hogy a beindított esőzések napokon áztatták a tengerparti üdülőhelyeket, amit a napsütéshez szokott turisták elég nehezen viseltek, későbbi hiányukat pedig a helyi vendéglátók.

Ellentétes próbálkozásokra is van példa. A tavalyi pekingi Olimpia megnyitóján az esőfelhőket próbálták távol tartani a stadiontól, hogy semmi se zavarja a nagyszabású ünnepséget. Moszkva polgármestere egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy nem akar havazást látni télen, mert ha a havat nem kell eltakarítani, akkor sokat spórolhat a város. Ehhez képest múlt héten Moszkvába is megérkezett a szezon első havazása.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.