Ausztria: méteres hóval érkezik a márciusi tél

2023.03.24. Stánicz Balázs

Nagy léptekkel érkezik a tél az osztrák hegyek felé, az optimistább előrejelzések szerint szerdáig a magasabb hegyekben egy méter friss hó sem kizárt. A legtöbb hó a nyugati tartományokban várható, de a friss hóból szinte mindenhova jut.
Kaprun március 22-én a hét eleji kisebb havazások után. A gleccseren szerdáig akár méteres hó sem kizárt. - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Az eddigi szezon Ausztria nagy részén nem a hórekordokról és a tartósan hideg időről szólt (Gyorsan tegyük hozzá, hogy lokálisan előfordultak tekintélyes havazások, így Karintia, Salzburg és Stájerország szerencsésebb részein). Ennek megfelelően mostanra az alacsonyabb völgyek és hegyek jórészt hómentesek és 1800-2000 méter alatt meglehetősen komprommiszumos a síelés, snowboardozás.
A naposabb hegyoldakon a pályákat leszámítva hiánycikk a hó, különösen az idén kevés havat kapott régióban, így Kelet-Tirolban. A képen lienzi Zettersfeld síterepe. Három éve ilyenkor itt hórekordok voltak. - Fotó: foto-webcam.eu
A március ugyan közbe-közbe hozott friss havat, a mennyiségek azonban jócskán elmaradtak a megszokottól. A napokban ez változhat, ugyanis kiterjedt frontrendszerek érik el az osztrák hegyeket. Péntek délutántól nyugatira fordul a szél és legkésőbb estétől 2000 méter felett havazás kezdődik. Az este folyamán 1500 méterre süllyedhet a hóhatár. A hétvégén változékony idővel számolhatunk, a hegyekben időnkénti hóeséssel 1200-1800 méter közt, tehát az elkövetkezendő néhány napban elsősorban a magasabban fekvő sípályákra érkezhet utánpótlás.
A magashegységekben tartják magukat a porhavas pályák, a képen látható Mölltalra tekintélyes hómennyiség érkezhet. - Fotó: foto-webcam.eu
Vasárnapról hétfőre virradóra északnyugat felől hidegfront érkezik, a hóhatár a völgyekig csökken, olyannyira, hogy hétfőn és kedden 400-500 méteren lesz, vagyis -ha csak átmenetileg- sok völgy újra fehér ruhát ölthet. A jövő hét eleji havazásokkal együtt alaposan visszaesnek a hőmérsékletek, hétfőn 2000 méteren mindösszesen -10 fokos nappali maximumok várhatók.
A március akár ennyire is havas tud lenni - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Az optimistább előrejelzések jövő hét szerdáig egy méter, illetve feletti havat jósolnak 2000 méter felett. A legtöbb hó az Arlberg térségében (St Anton, Sonnenkopf, Warth, Galtür), továbbá a Zillervölgyi-Alpokban (Hintertux), a Magas-Tauern egyes részein (Kaprun, Gastein, Mölltal), illetve keletebbre a Dachstein gleccseren várható.
Az Arlberg térségébe is sok hó érkezhet - Fotó: foto-webcam.eu
A havazásból szinte alig jut délre, így az alsó-karintiai síterepeken naposabb időjárás várható. A jelenlegi előrejelzések szerdáig kifejezetten télies időjárást ígérnek, utána nyugatias szelek hozhatnak enyhülést, azonban a magashegységekben továbbra is maradnak a nappali mínuszok időnkénti hóeséssel.
KOMMENTEK

Szállástippek
Glösalm
Igazi alpesi meseházikó a Dachstein gleccser lábánál 1.500 méteres magasságban. 3 db modern apartmanja összesen 11 fő részére kínál szállást, büféreggeli is kérhető. Á la carte vendéglő is működik a szálláshelyen.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Aparthotel Hirschenau csillagcsillagcsillagcsillag
Igényesen felújított aparthotel a Ski Amadé / Filzmoos sípályáitól 150 méterre. Konyhás, 4-5-6 fős apartmanok önellátással, vagy igény esetén reggelivel, közös szaunahasználattal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Sunseitn
Hangulatos, osztrák családi panzió a ramsaui fennsíkon /1100 m tszfm./, nyugodt környezetben, 1 km-re a helyi sípályáktól, 8 km-re a dachsteini nagykabinos lifttől, 10 km-re Planaitól. Ellátás: reggeli.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.