Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nagyon bejött a városi tömegközlekedés síliftekkel

2018.10.05. Bata Attila

Ahogy nálunk a metróvonalakat jelölik, úgy Bolíviában a kabinos liftek járatait. Szeptember végén La Pazban már a nyolcadik vonalat adták át, ahol a síterepeken is ismert kabinos liftekkel bonyolítják le a közlekedést. Közben javában tervezik már a következő három vonalat.
La Paz és El Alto Bolívia második és harmadik legnagyobb városa. Bár közel esnek egymáshoz, földrajzi okok miatt nem olyan könnyű a közlekedés a két település között, amelyeket hegyi országút ugyan összeköt, de a meredek, kanyargós és forgalmas úton reménytelen a közlekedés.

Az ötlet, hogy a tömegközlekedést kabinos liftekkel oldják meg már a 70-es években felvetődött, a 90-es években már el is kezdték tervezni, ás 2014 májusára egyszerre három vonalat meg is építettek, amelyeket a bolíviai zászló színeiről (vörös, sárga és zöld) neveztek el.

A nyolcadik (lila) vonal átadás szeptember 28-án
Idén szeptember végén adták át a nyolcadik vonalat, amely a lila színt és nevet kapta. A vonalakat nem lehet eltéveszteni, az összes kabin a vonal nevének megfelelő színben pompázik.

Mára La Paz a világ első városa, amely tömegközlekedését a kabinos liftekre alapozza. Néhány szám ennek érzékeltetésére. A nyolc vonalon naponta körülbelül 250 ezer utast szállítanak. Ez a szám hasonló ahhoz, amit a budapesti M1 és M4 metrók szállítottak összesen 2016-ban egy átlagos napon. A most átadott vonal lesz a legnépszerűbb, naponta 80 ezer utasra számítanak.

Úgy látszik a színek már elfogytak, és a következő három vonal már a bronz, ezüst és arany neveket kapta. 2020-ra ez a három vonal is elkészül, még nagyobb tervezett kapacitásokkal, mint a korábbi vonalak.

A síterepek kabinos liftjei és a városi kabinok között szinte semmi különbség sincs, ugyanazok az ismert cégek gyártják mindkettőt. Egy külön cikk lehetne az előnyei és megvalósíthatósága európai nagyvárosokban. Talán nem csoda, hogy a város önkormányzatának főmérnöke minden héten érdeklődőket fogad a világ minden tájáról. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.