Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olimpia 2022: átadták a 350 km/órával száguldó vonatot

2020.01.19. Bata Attila

Peking, illetve környéke 2022-ben téli olimpiát rendez. A helyiek mindent megtesznek, hogy megkönnyítsék a sportolók és a nézők dolgát. Elkészült a főváros és egy versenyhelyszín közötti szupergyors vonat.
Kép: xinhuanet.com
Kép: xinhuanet.com
Peking komoly bravúrt hajtott végre azzal, hogy 2015-ben elnyerte a téli olimpia rendezési jogát. Ezzel az első település a világon, amely nyári mellett, téli olimpiát is rendezhet. Már a 2008-as nyári olimpia alatt is nagyon kitettek magukért. Egész világ ámult a sportlétesítményeiken és az infrastruktúra fejlettségén.

Természetesen 2022-re sem fogják lejjebb tenni a mércét. Ennek legújabb bizonyítéka, hogy szinte napra pontosan átadták az új szupervonatot, amely a fővárosból indul és a Csangcsiakou régióba érkezik.
A 174 kilométer hosszú vasúti szakasz 10 állomásból áll, számos alagutat építettek meg, hogy ne csúfítsák el a környező hegyeket viaduktokkal. Az új vonat akár 350 km/órás sebességgel is roboghat, amely azt jelenti, hogy jelentősen lerövidül a korábbi utazási idő a két végállomás között. Az eddigi három óra helyett 47 percet szán a menetrend az útra.

Ezzel egyidőben a kínaiak egy másik gyorsvasutat is megépítettek, az olimpia másik színhelyére, ahol a havas versenyeket rendezik. A Csongli régióba közlekedő új, 53 kilométere szakaszon 250 km/órával haladhatnak majd a vonatok.

A kínaiak okosvonatnak nevezik a Csangcsiakouba közlekedő vonatot, ahol már 5G szolgáltatás várja az utasokat. Persze, azt se felejtsük el, hogy a kínaiak az összes versenyhelyszínre megígérték az 5G-s hozzáférést. A versenyzőknek, egyéb résztvevőknek nem kell papírokkal bajlódniuk, igazolványuk egyben vonatjegy is. A téli szezonban prémium vonatok járnak majd, ahol a síterepekre igyekvők kényelmesen tárolhatják sportfelszereléseiket, arra a rövid időre.

Érdekesség, hogy a budapesti négyes metróhoz hasonlóan, a vonat is vezető nélkül közlekedik, bár egy felügyelő mindig a vonaton tartózkodik esetleges probléma esetén. A vonat olyan sok alkatrészből áll, hogy szervízelésük és átvizsgálásuk emberi erővel szinte lehetetlen lenne, ezért ezt a munkát robotok végzik.

Kínában a vasútvonalak hossza eléri a 139 ezer kilométert, ebből a nagysebességű közlekedésre alkalmas vonalak száma 35 ezer kilométert tesz ki, amellyel világelsők.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.