Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mi lesz a sorsa a lezuhant szlovén kabinosliftnek?

2009.08.21. Bata Attila

Mi lesz a sorsa a lezuhant szlovén kabinosliftnek? Egy hónappal ezelőtt szerencsés kimenetelű baleset történt a szlovén Maribor (Pohorje) síterepén. A nyári szezonban a downhill kerékpárosok körében népszerű terepen a kabinos lift egyik oszlopa eltört, és három kabin a földre zuhant. Szerencsére csak két könnyebb sérültet követelt a baleset.
Igazi csapásként értékelik a helyiek a lezuhant lift hírét, hiszen egyáltalán nem tesz jót az alpesi Világ Kupa versenynek is otthont adó, hozzánk is közeli síterep turizmusának. Sőt, idén már ez volt a második baleset ezzel a lifttel. Most legutóbb, július 19-én, a kabinos lift nyolcadik oszlopa roskadt össze és a közelében közlekedő három kabin a földre zuhant. Az egyik kabinban két kerékpáros utazott, ők kisebb sérüléseket szenvedtek, a másik két lezuhant kabinban szerencsére senki sem tartózkodott. A hegyi mentők két órás munkával tudták lehozni a többi kabinban rekedt további 11 utast.

Természetesen a baleset okai azóta is vizsgálják. Az első napokban azok a feltételezések láttak napvilágot, hogy a tartóoszlop korróziója okozta a balesetet, az oszlop pontosan ott tört ketté, ahol találkozik az alapzattal. Később más szakértők azt állították, hogy ugyan találtak rozsdásodásra utaló jeleket, de a balesetet az okozta, hogy a sílift legrövidebb oszlopa a legnagyobb terhelést kapta az összes közül, ez vezethetett a balesethez. A hatóságok továbbra is folytatják a vizsgálatokat, így egyelőre bizonytalan a felvonó jövője.

Voltak, akiket nem lepett meg annyira, hogy a már ötvenkét éves lifttel komolyabb gondok vannak, az egyik helyi újság egyenesen hanyag karbantartással vádolta a síterep üzemeltetőit. A lift üzemelése fontos kérdés az idei szezon előtt, a tapasztalatok alapján, ha nem sikerül beindítani, akkor jelentősen csökkenhet az ide érkező síelők száma, amely komoly csapás lehet az idegenforgalomból élők számára. A helyiek már korábban is tervezték, hogy egy teljesen új, modern felvonót építenek az 1957-ben épült kabinos helyet. Erre csak akkor van esély, ha hirtelen összejönne a pénz erre a váratlan építkezésre. Ha nem, akkor a régi liftet kellene biztonságosan felújítani és üzembe állítani.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
AKCIÓ
Forest Apartments Videc csillagcsillagcsillag
Újszerű, 3 csillagos apartmanok a maribori kiskabinos lift felső állomása közelében, 300-500 méterre a sípályáktól. A vendégek ingyenesen használhatják a szomszédos Bolfenk WellNest Centrum medencéjét!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Hotel Bolfenk csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Bolfenk szállodai szobákat kínál többféle méretben a maribori kiskabinos lifttől 300-500 méterre. A központi épületben medence és szaunavilág található, valamint az éttermében lehetőség van reggelis/félpanziós ellátásra is.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Vilaraj
Felújított alpesi stílusú apartmanok és szobák az erdő szélén, csendes helyen, csodás kilátással a Dráva-völgyre, a maribori sífelvonótól 7,7 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.