Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Remek hír Szlovéniából: idén újra kinyit Bovec-Kanin

2015.08.17. Bata Attila

Emberéletet nem követelő, szerencsés liftbaleset történt 2013 január végén a szlovén síterepen. A lezuhant kabinokat, a tönkrement liftet azóta sem javították meg, így a síterep a baleset óta zárva tart. A nyáron a szlovén kormány megígérte a szükséges pénzösszeget, így az idei télen már ismét lehet síelni ezen a terepen.
2013 januárjában egy balesettel pecsételődött meg Bovec sorsa. Az egyik lift két kabinja lezuhant a drótkötélről, de óriási szerencsével senki sem sérült meg. Az ominózus lift a síterep legfontosabb liftje, nélküle nem lehet feljutni a fenti pályákhoz. Az anyagi gondokkal küszködő síterep társaságnak már nem volt pénze a lift újjáépítésére, így azóta az összes pálya és lift zárva tart.

Mindenki reménykedett, hogy a következő szezonra már ismét kinyit a síterep de ez nem jött össze. A szlovénok baja az olaszokra is hatással volt, hiszen az olasz oldallal összekapcsolt közös síterepnek csak a fele üzemelt, így kevesebb vendéget vonzott az olasz részen, Sella Nevean is.

A síterepet többször próbálták elárverezni magánbefektetőknek, de igazából senki sem nyújtott be olyan ajánlatot, amelyet a szlovén kormány komolynak tartott volna. Így a szlovén kormány kénytelen volt az adófizetők pénzéből megmenteni a síterepet, 5,7 millió eurót (kb. 1,8 milliárd forint) biztosított az újjáélesztésére.

Természetesen nemcsak a balesetet szenvedett liftet javítják meg, hanem a síterep összes liftjét is átvizsgálják. A legfontosabb, hogy zavartalanul működjön a liftes összeköttetés az olasz oldallal, a vendéglőket csak a normális üzemeléshez szükséges mértékben hozzák rendbe. Az újjáépítés költségeit növeli, hogy az eszközök és az épületek állapota a leállás alatt csak romlott. A természet (a szünet alatt hatalmas havazás megrongálta az egyik liftet) és az idő vasfoga mellett a vandálok is komoly károkat okoztak a szabad prédának maradt eszközökben.

Az állapotfelmérés és a helyszíni előkészületek már augusztus elején megkezdődtek. A legoptimistább tervek szerint idén decembertől ismét kinyit a Bovec-Sella Nevea síterep, amely azt is jelenti, hogy helyreáll a közvetlen liftkapcsolat az olasz oldallal is, amelynek turizmusa szintén sokat szenvedett a bezárás óta.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Hotel Mangart csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos hotel Bovec szélén, a sífelvonótól 1.800 m-re. Az épület legfelső szintjén egy kis wellness részleg került kialakításra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.