Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Schladming: sikeres volt a dupla villanyfényes verseny

2023.01.27. Bata Attila

A héten a hagyományos esti szlalom versenyt kiegészítették még egy szintén esti óriás-műlesikló versennyel is. A kettős verseny nagy sikert aratott a versenyzők, a rendezők, a közönség és a helyi turisztikai vállalkozások körében. Kérdés: hogyan lehetne ebből rendszert csinálni a jövőben?
Fotó: Szántó György
Fotó: Szántó György
Az idei óriás-műlesikló versenyt Schladming „ajándékba kapta”, amikor bejelentkezett az elmaradt német (Garmisch) verseny pótlására. A rendezők közel 2 hét alatt szerveztek meg mindent, amely az új versenyhez szükséges volt.

A legfontosabbal szerencséjük is volt. A hosszabb pálya felső részéről ugyanis hiányzott a full HD tévéközvetítéshez alkalmas világítás. Azonban egy romániai síugró versenyhez már korábban megrendelt reflektorok csak egy rövid kitérőt tettek a Schladmingban és már megoldódott az egyik legfontosabb kérdés.
Fotó: Szántó György
Fotó: Szántó György
Schladming 1997-ben rendezett először esti világkupa versenyt szlalomban. A rendezők sem voltak benne biztosak, hogy sokakat fog a verseny érdekelni kedd este. Akkoriban már rendeztek esti szlalomot (Sestriere), de hétközben még nem. Nos, a siker minden várakozásukat felülmúlta. Az olasz Alberto Tomba 20 ezer néző előtt nyerte meg az első versenyt.
Fotó: Szántó György
Fotó: Szántó György
Azóta töretlen a siker, de az 50 ezres nézőszámmal a település és a verseny is már elérte a határait. Az idén 40 ezer jegyet adtak el a hagyományos szlalomra és 10 ezret a szerdai versenyre. Az érdeklődés a tévében is töretlen. Az osztrák közszolgálati adó, az ORF statisztikái szerint a keddi futamot kb. 1,7 millió osztrák látta, amely 49%-os arány az esti sávban. Még jobb az eredmény, ha a reklám szempontjából fontosabb fiatal korosztályt nézzük, itt 65% nézte ezt az adót. A szerdai óriást valamivel kevesebben követték, de az 1,3 milliós nézettség és a 39, illetve 54 százalékos arány szintén nem rossz.
Fotó: Szántó György
Fotó: Szántó György
Korábbi statisztikák alapján a verseny az elmúlt években 20 millió euró bevételt hozott a környéknek, a helyi turisztikai hivatal szerint a versenyre érkezők átlagosan 250 eurót költenek naponta fejenként.

Szóval, minden adott a sikeres folytatáshoz, ehhez csak kissé át kellene alakítani a versenynaptárt, hogy az egyetlen esti, villanyfényes óriás-műlesikló világkupa futam a versenynaptárban maradjon. A svédországi Areben már rendeztek villanyfényes óriás-műlesikló futamot, de az nem számít estinek (20:45-ös kezdés a második futamban), ott a korai sötétedés miatt kapcsolták fel a lámpákat.
Fotó: Szántó György
Fotó: Szántó György
A szervezők maradnának a kedd-szerdai napoknál, de a versenyszámokat megcserélnék. A szerdai versennyel hosszabb távon az a gond, hogy szombatra lesikló versenyt terveznek Garmisch-ban, amelyhez csütörtök reggel kötelező edzés járul. Logisztikailag ezt nem lehet így megoldani. Sokan azt javasolják, hogy a versenyeket igazán érdemes lenne a hétvégén rendezni. A végleges döntés még nem ismert, az ötlet napirendre került és valószínűleg jövőre is két esti versenyt láthatunk a Planai lejtőjén.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Bergresort Hauser Kaibling
2019-ben átadott, luxus színvonalú hütték a Schladming 4 hegy sícentrumban, Hauser Kaibling sípályái mellett. A max. 10 fős hütték mindegyike szaunával, valamint kültéri jacuzzival felszerelt!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Sporthotel Royer csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Családbarát sportszálloda Schladmingban, 450 méterre a Planai sílifftől, ingyenes sítranszferrel! Wellness részleg medencével, csúszdával, szaunákkal és gyermek medencével. Szolgáltatások: gyermekfelügyelet, tekepálya, teniszpályák, squash, és még sok más beltéri sport.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Villa Liesl
Egyedileg berendezett, exkluzív 6-8 fős apartmanok saját szaunával Schladming / Hauser Kaibling síliftjeitől 350 méterre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.