Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Schladming-Planai: átadták az új tízszemélyes síliftet

2019.12.06. Bata Attila

Csütörtökön hivatalosan is átadták a síterep új büszkeségét, az új tízszemélyes kabinos liftet, amely kb. 12 perc alatt repíti fel a síelőket a csúcsra.
Az átadás napján (Kép: Szántó György | fotoszanto.com)
Az átadás napján (Kép: Szántó György | fotoszanto.com)
Az elmúlt 33 évben a régi, 165 darab hatszemélyes kabin körülbelül 35 millió utast szállított a síterepen. Április elején nekiálltak a régi lift szétszerelésének. A régi lift igencsak hosszú útra indult, kb. 12 ezer kilométeres távolságba. Egy malajziai cég vásárolta meg a liftet, amely az argentínai Las Lenas síterepén építi fel újra, valamikor 2021 nyarán. Az osztrákok szerint nagyon vigyáztak erre a liftre, így még legalább 15 évig biztonságosan üzemelhet.
Annyira szomorkodni nem fognak a régi lift miatt, hiszen az utódja, természetesen, több tekintetben is modernebb lesz. A nagy különbséget a kapacitás jelenti. A síterep kommunikációja szerint náluk épül a világ egyik legnagyobb kapacitású síliftje, amely óránként 3800 utast képes szállítani. Ehhez képest a régi 2200 fő/órás kapacitás elenyészőnek tűnik, de ahogy a példa mutatja ezt bármelyik dél-amerikai vagy akár közép-európai síterep is elfogadná.
Az április munkakezdésnek, mármint egyből az előző szezon zárónapja utáni bontásnak praktikus okai voltak. A Doppelmayr D-Line típusú liftjének ebben a magasságban történő megépítéséhez általában másfél év szükséges. A schladmingiak mindent beleadtak, és közel nyolc hónap alatt (pontosabban 234 nap alatt) elkészültek a lifttel, amelynek engedélyeit múlt héten, közel 20 órányi megbeszélés után kapták meg az illetékes hatóságtól.
Az új lift mind a 153 kabinjának fala üvegből készült, így semmi sem akadályozza a kilátást utazás közben. Érdekesség, hogy a kabinok alumíniumból készültek, így a 889 kilogrammos önsúlyuk eléggé könnyűnek mondható ebben a kategóriában. Ülésenként 46 cm jut szélességben egy fenékre, a helyiek szerint ez az első kényelem tekintetében "igazán" tízszemélyesnek mondható kabin. A nyári használatra is gondolva, egyszerre két kerékpár is elhelyezhető a kabinban.

Ezeknek a kabinoknak kellene elnyelnie a sorokat, amelyek a 2013-as helyi világbajnokság után egyre hosszabbak lettek, néha előfordult, hogy 35 percet is kellett várni a liftre. A Doppelmayr a beléptető rendszerét is az új kabinokhoz alakította át, így elvileg 40 másodperc alatt minden utas megtalálhatja a helyét valamelyik ülésen.

Planai az idén 35 millió eurót (kb. 11,6 milliárd forintot) szánt fejlesztésekre, amelynek nagy részét kb. 28 millió eurót az új lift építésére költötték.
KOMMENTEK
magnum56 | 2019.12.06. 16:36
Most láttam, hogy ugyanilyen lift épül Franciaországban a 3 völgyhöz tartozó Orelle-ből a Caron csúcsra.
JobaRob | 2019.12.06. 20:32
Kíváncsi vagyok, hétvégén ki is próbáljuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
Almfrieden Hotel csillagcsillagcsillagcsillag
Kutyabarát, négycsillagos szálloda és romantikus faházak Ramsau am Dachstein településen, a Dachstein masszívum lábánál. Wellness szolgáltatásai: gőzfürdő, infrakabin, finn szauna, pezsgőfürdő, fitneszterem, szervezett aktív programok, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Landhaus Amadeus csillagcsillagcsillagcsillag
Kiváló családi szállás apartmanokkkal és kétágyas szobákkal néhány km-re Schladmingtól, síbusszal a közelben. Wellness: szauna, infravörös kabin, tepidárium, fitnesz.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Glösalm
Igazi alpesi meseházikó a Dachstein gleccser lábánál 1.500 méteres magasságban. 3 db modern apartmanja összesen 11 fő részére kínál szállást, büféreggeli is kérhető. Á la carte vendéglő is működik a szálláshelyen.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.