Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Vonatok és buszok hozzák a síelőket Schladmingba

2022.10.28. sielok.hu

A fenntarthatóság napjainkban olyan fontos turisztikai trend, amit az energiaválság most jelentős mértékben felerősít. A Schladming-Dachstein üdülőrégió a klímabarát utazások támogatásán, a síhegyek energiaoptimalizálásán, valamint a szálláshelyek környezetvédelmi minősítésén dolgozik, és konkrét eredményekről tud beszámolni.
Planai kabinos felvonó Schladmingban | Fotó: Szántó György
Planai kabinos felvonó Schladmingban | Fotó: Szántó György

Fenntartható turizmus = élettérmenedzsment

A turizmus minden túlzás nélkül nevezhető összművészeti alkotásnak is. Ahhoz, hogy fenntarthatóan működjön, sok fogaskeréknek kell tökéletesen egymásba kapaszkodnia és mindeközben a helyiek, valamint a vendégek érdekeit is védeni kell. Ezért a turizmus egyre inkább olyan élettérmenedzsmentté válik, amelyben minden érintett érdekcsoport igényeit figyelembe kell venni. Mathias Schattleitner, a Schladming-Dachstein Turisztikai Hivatal ügyvezető igazgatója csapatával együtt azon dolgozik, hogy a régió fejlődése a lehető legkiegyensúlyozottabb legyen: „rendszeresen megpróbáljuk az összes érdekelt felet egy asztal köré ültetni, hogy együtt dolgozzanak a hosszú távú siker érdekében. Munkánk jelenlegi fókuszpontjai például az környezetbarát mobilitási megoldások, a regionalitás előmozdítása, a vendégáradat irányítása és a széleskörű információs politika.”

Környezet- és klímabarát utazás

A környezet- és klímabarát üdülés az érkezéssel kezdődik és a távozással ér véget. A skandináv vendégek például 2022 karácsonyától 2023 március közepéig közvetlen vonatjáratot vehetnek igénybe Malmöből (Svédország) Koppenhágán (Dánia) keresztül egészen Schladmingig. Ebben az időszakban a svéd Snälltåget vasúttársaság péntekenként közvetlen járatot kínál Schladmingba, szombatonként pedig vissza Skandináviába.

Ausztrián belül egész évben gyorsvonatok közlekednek Bécsből közvetlenül Schladmingba, ill. vasárnaponként Schladmingból vissza Bécsbe. A 2022. december 17. és 2023. április 8. közötti időszakban az ÖBB Urlaubsexpress járattal szombatonként egy további közvetlen összeköttetés jön létre Bécsből Schladmingba és vissza.
Az ÖBB direkt összeköttetést biztosít Bécs és Schladming között | Fotó: schladming-dachstein.at
Az ÖBB direkt összeköttetést biztosít Bécs és Schladming között | Fotó: schladming-dachstein.at
2023 januárjától rendszeres közvetlen buszjárat indul Prágából Píseken és České Budějovicén keresztül a Schladming-Dachstein régióba. A Čedok utazási iroda által kezdeményezett buszos utazásokat bárki lefoglalhatja online – akár egyirányú utazásra is. Magyarországról induló buszjáratról egyelőre nem tudunk, de hátha lesz olyan szervező, aki lehetőséget lát majd ebben.

Erőforrás-hatékony mobilitás az üdülőhelyen

Az erőforrás-takarékos turizmus egyik lényeges eleme a mobilitás az üdülőhelyen. A tömegközlekedési kínálat folyamatos bővítése mellett a Schladming-Dachstein régióban télen mindenekelőtt a síbusz-hálózatra összpontosítanak.
Kép: planaibus.at
Kép: planaibus.at
A síbuszok érvényes síbérlettel korlátozás és felár nélkül használhatók. Már az első elektromos buszok is munkába álltak a síbuszvonalakon.

Riesneralm: díj a fenntartható energiagazdálkodásért

A Donnersbachwaldban található Riesneralm az egyetlen olyan síterep Stájerországban, ahol a hóágyúrendszer közvetlenül egy vízerőműhöz kapcsolódik, ezzel is csökkentve ökológiai lábnyomát. Ez az ötmillió eurós beruházás kétszer annyi áramot termel, mint amennyire az egész síterepnek szüksége van a gasztronómiai egységek és felvonók üzemeltetéséhez, valamint a hóágyúzáshoz. A többlet zöldáramot a közüzemi energiahálózatba táplálják.
A hóágyúzást szolgáló vízierőmű tulajdonosa 100%-ban a Riesneralm Lifttársaság
A hóágyúzást szolgáló vízierőmű tulajdonosa 100%-ban a Riesneralm Lifttársaság
A Riesneralm ezért a projektért megkapta a Tanúsítottan fenntartható energiagazdálkodás díjat. Bővebb infó erről a projektről itt.

Már nyolc szálloda rendelkezik az osztrák ökocímkével

A Schladming-Dachstein régióban jelenleg nyolc szálloda rendelkezik az osztrák ökocímkével (Österreichisches Umweltzeichen), összesen közel 1000 vendégággyal. További hat létesítmény esetében pedig már folyamatban van az eljárás. Az ökocímkével rendelkező szálláshelyeken a személyzet is speciális képzésben részesül, hogy a lehető legalacsonyabb szinten tudják tartani az egyes vendégek tartózkodásának környezeti hatását, úgy, hogy mindeközben ne csorbítsák az üdülés élményét. További fókuszpontok például a hőhasznosítás innovatív megoldásai vagy az élelmiszerek regionális partnerektől való beszerzése. Ez utóbbihoz a Schladming-Dachstein régióban már kiépült egy erős hálózat az ínyencpartnereknek köszönhetően – a kezdeményezés az AMA ÍNYENCRÉGIÓ minőségi védjegyét viseli és több mint 60 partnerüzlettel rendelkezik.
KOMMENTEK
Bélapó | 2022.10.28. 07:43
Mo-ról nem igazán alternatíva a vasút. Többszöri átszállással még csak a régió központjában vagyok, és onnan még el kell jutni a síterephez. A napi ingázás megoldható síbusszal, de ahhoz síbérlet kell. 2 fő a határ, felette már drágább hacsak nem valami kedvezményes járatot tudok igénybe venni, de ha az ember előre foglalt szállást erre nem nagyon van lehetősége. Tehát csak akkor járható, ha a csapat nagy-része kimegy kocsival viszi a cuccot és az 1-2 vonatos elé kimennek!
Kis Kovi | 2022.10.28. 18:20
Sajnos tényleg nagyon kevés könnyen (max. egy átszállásos), a gépjármű használattal összevetve hasonló utazási idővel járó elérhető helyszín van, de talán még nehezebb, hogy az utazás a felszereléssel és a csomagokkal könnyen megoldható legyen (vonathoz való eljutás, vonaton való elhelyezés, átszállás, helyi közlekedés).

Sajnos általában sokkal több időt - nemcsak az utazási időtartam miatt, hanem az indulási - érkezési időpontokat is figyelembe véve ugyanannyi sínapra több nappal számolható szabadság szükséges - igényel.

Az anyagi források esetében is hasonló a helyzet, mivel 2 főtől már általában drágább a közvetlen utazási költség (vonatjegy vs. üzemanyag, autópálya díj, természetesen "autós" beruházást, üzemeltetést nem számítva).

Ezen felül még esetenként a helyi transzferek és az indulási - érkezési időpontok miatt a hosszabb időtartamú szállásfoglalás (több ott alvós éjszaka) ugyanannyi sínaphoz, tovább drágítják ezt a módozatot.

Sőt ezen felül a szűkös helyek, szállítási kapacitások és transzferek miatt, amennyiben valaki felszereléseket bérel és nem főzőcskézik a helyszínen, esetleg nem várt további ráfordítást indikál (nem tud mindenből megfelelő számú dolgot, tartalék cuccot vagy többféle kelléket magával vinni) az út, akkor tovább nőnek a költségek.

Sajnos az olcsóbb és általában nyugisabb szállások is inkább autóval érhetőek el "emberi módon".

Szóval bár puritánabbnak tűnik ez az utazási mód, mégis jelen feltételrendszer mellett hazánkból valószínűleg nagyobb anyagi forrás szükséges hozzá az amúgy is egyre nehezebben finanszírozható tevékenység tükrében.

Annak éri meg igazán, aki nem tart fenn autót és főleg egyedül vagy max. ketten utaznak.

Előnyök, hogy az emberi valamit könnyíthet a lelkiismeretén (már aki ezen egyáltalán elgondolkozik) a kisebb környezetterhelés tekintetében, kevesebb a nagy összegű kockázat (saját gépjármű hiányában) és természetesen mentesülés a vezetési terhektől, bizonyos stresszfaktortól a gépjárműt vezető személy. Persze az átszállások, cuccolások miatt jöhetnek más stresszfaktorok is:)

Amennyiben valamivel könnyebben és nagyobb repertoárban lehetne hozzáférni ezen utazási módhoz, akkor személy szerint bizonyos mértékig anyagi többletet is benyelnék, legfeljebb kompenzálnám azt a helyszínen való kisebb "költéssel" (egy-egy sínap felcserélése túrázással, sífutással vagy csak pihenéssel), de egyelőre nem igazán találtam optimális dolgokat, főleg családi szinten.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Bachseitenhof Panzió
1.200 m magasan az erdő szélén fekvő 12 szobás, panorámás panzió. A legközelebbi sílift (Fageralm) 4,5 km-re található, de kocsival a Ski Amadé sírégió számos síterepe elérhető. A síelés után finn- és infraszauna, ezen kívül internet, ingyenes parkolás várja a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Berghof Mitterberg csillagcsillagcsillag
A Schladming-Dachstein régióban a hegyek között megbújva található a Mitterbergen, Gröbming mellett a Hotel Berghof családi szálloda. A hoteltől busszal és akár autóval is könnyedén elérhetők a közeli sípályák: Stoderzinken 3 km, Schladming 4 hegy 10 km.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Glösalm
Igazi alpesi meseházikó a Dachstein gleccser lábánál 1.500 méteres magasságban. 3 db modern apartmanja összesen 11 fő részére kínál szállást, büféreggeli is kérhető. Á la carte vendéglő is működik a szálláshelyen.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.