Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Schladming-Planai: átadták az új tízszemélyes síliftet

2019.12.06. Bata Attila

Csütörtökön hivatalosan is átadták a síterep új büszkeségét, az új tízszemélyes kabinos liftet, amely kb. 12 perc alatt repíti fel a síelőket a csúcsra.
Az átadás napján (Kép: Szántó György | fotoszanto.com)
Az átadás napján (Kép: Szántó György | fotoszanto.com)
Az elmúlt 33 évben a régi, 165 darab hatszemélyes kabin körülbelül 35 millió utast szállított a síterepen. Április elején nekiálltak a régi lift szétszerelésének. A régi lift igencsak hosszú útra indult, kb. 12 ezer kilométeres távolságba. Egy malajziai cég vásárolta meg a liftet, amely az argentínai Las Lenas síterepén építi fel újra, valamikor 2021 nyarán. Az osztrákok szerint nagyon vigyáztak erre a liftre, így még legalább 15 évig biztonságosan üzemelhet.
Annyira szomorkodni nem fognak a régi lift miatt, hiszen az utódja, természetesen, több tekintetben is modernebb lesz. A nagy különbséget a kapacitás jelenti. A síterep kommunikációja szerint náluk épül a világ egyik legnagyobb kapacitású síliftje, amely óránként 3800 utast képes szállítani. Ehhez képest a régi 2200 fő/órás kapacitás elenyészőnek tűnik, de ahogy a példa mutatja ezt bármelyik dél-amerikai vagy akár közép-európai síterep is elfogadná.
Az április munkakezdésnek, mármint egyből az előző szezon zárónapja utáni bontásnak praktikus okai voltak. A Doppelmayr D-Line típusú liftjének ebben a magasságban történő megépítéséhez általában másfél év szükséges. A schladmingiak mindent beleadtak, és közel nyolc hónap alatt (pontosabban 234 nap alatt) elkészültek a lifttel, amelynek engedélyeit múlt héten, közel 20 órányi megbeszélés után kapták meg az illetékes hatóságtól.
Az új lift mind a 153 kabinjának fala üvegből készült, így semmi sem akadályozza a kilátást utazás közben. Érdekesség, hogy a kabinok alumíniumból készültek, így a 889 kilogrammos önsúlyuk eléggé könnyűnek mondható ebben a kategóriában. Ülésenként 46 cm jut szélességben egy fenékre, a helyiek szerint ez az első kényelem tekintetében "igazán" tízszemélyesnek mondható kabin. A nyári használatra is gondolva, egyszerre két kerékpár is elhelyezhető a kabinban.

Ezeknek a kabinoknak kellene elnyelnie a sorokat, amelyek a 2013-as helyi világbajnokság után egyre hosszabbak lettek, néha előfordult, hogy 35 percet is kellett várni a liftre. A Doppelmayr a beléptető rendszerét is az új kabinokhoz alakította át, így elvileg 40 másodperc alatt minden utas megtalálhatja a helyét valamelyik ülésen.

Planai az idén 35 millió eurót (kb. 11,6 milliárd forintot) szánt fejlesztésekre, amelynek nagy részét kb. 28 millió eurót az új lift építésére költötték.
KOMMENTEK
magnum56 | 2019.12.06. 16:36
Most láttam, hogy ugyanilyen lift épül Franciaországban a 3 völgyhöz tartozó Orelle-ből a Caron csúcsra.
JobaRob | 2019.12.06. 20:32
Kíváncsi vagyok, hétvégén ki is próbáljuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
Sporthotel Royer csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Családbarát sportszálloda Schladmingban, 450 méterre a Planai sílifftől, ingyenes sítranszferrel! Wellness részleg medencével, csúszdával, szaunákkal és gyermek medencével. Szolgáltatások: gyermekfelügyelet, tekepálya, teniszpályák, squash, és még sok más beltéri sport.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bergresort Hauser Kaibling
2019-ben átadott, luxus színvonalú hütték a Schladming 4 hegy sícentrumban, Hauser Kaibling sípályái mellett. A max. 10 fős hütték mindegyike szaunával, valamint kültéri jacuzzival felszerelt!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
TUI BLUE Schladming csillagcsillagcsillag
A schladmingi régió első "felnőttszállodája" karnyújtásnyira található a Planaira vezető kabinos lift alsó állomásától. Az épület tetején egy szauna található, páratlan kilátással a környékbeli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.