Szlovák havazás: rendkívüli állapot a Tátrában

2019.01.03. Bata Attila

Ma reggelre tekintélyes mennyiségű hó hullott Szlovákia északi részén. A havazás ma is folytatódott, folyamatosan havazik az országban, egyre nagyobb gondot okozva az utakon. ®diar (Zsgyár) településen a polgármester rendkívüli állapotot hirdetett ki.
Kép: Jozef Pitoňák - Fotograf / Facebook
Az alábbi térképen az látható, hogy milyen vastag hóra ébredtek ma reggel a szlovák településeken, azok közül is csak az 1000 méteres szintmagasság alatti települések szerepelnek a térképen. Az látható, hogy a legvastagabb havat Oravská Lesná (Erdőtka - 858 m) jelentette 84 centiméterrel. Lentebb friss képek a településhez közeli Orava Snow síterepről.
Ma reggel 7-kor mért hóadatok az 1000 méter alatti településeken. Forrás: Szlovák Hidrometeorológiai Intézet
Ehhez az adatokhoz a mai nap folyamán is szépen érkezett a friss hó. Donovalyban pl. 30 cm hullott, szokás szerint gondokat okozott a közlekedésben a hágónál. A szlovákiai magyar nyelvű hírportál összefoglalója a közlekedési helyzetről itt található.

Külön említsük meg, hogy a Bélai-Tátrában található Zdiar polgármestere rendkívüli állapotot vezetett be a havazás, a szélvihar és a hófúvás miatt. A tűzoltóság a helyzet megoldására az Árva egyes községeibe, illetve Zdiarba lánctalpas járműveket, traktorokat és markolókat küldött. A becslések szerint már van néhány község, ahol egy méternyi hó is leesett. Lentebb képek Zdiar faluból és a környező utakról.

A szél a Magas-Tátrában is tombolt, az összes ülőliftet leállították a síterepeken. Ahol lehetett, pl. Csorba-tónál csak az alsó rész húzóliftjeit üzemeltették. A Magas- és a Nyugati Tátrában már négyes fokozatú lavinaveszély van érvényben, az ötös a maximum. A többi magasabb szlovák hegyen is hármas fokozat van érvényben.Zdiar síterepe ma (Kép: spis.korzar.sme.sk)

Donovaly ma
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Apartments Racek
Az Apartments Racek 2 db apartmanháza Donovalyban a síliftek mellett található. Összesen 4 db apartmant kínál 7-7 fő részére önellátással. Minden apartman 2 hálószobából, 1 nappaliból, konyhából és fürdőszobából áll.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Magura apartmanház
A Magura apartmanház közvetlenül a Nova Hola-ra induló felvonó alsó állomásánál található apartman ház saját parkolóval. Különböző nagyságú 2-5 fős apartmanokat kínálnak a vendégeknek, terasszal vagy erkéllyel. Saját fürdőszobájuk van fürdőkáddal, vagy zuhanyzófülkével.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Villa Gardenia csillagcsillagcsillag
A Villa Gardenia a szlovák Donovaly síterepen, a legközelebbi sílifttől 150 m-re található. A vendégek 4 apartmantípusból választhatnak. A szállás wellness részleggel, kandallós nappalival, bárral, játszótérrel és parkolóval rendelkezik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
Utasbiztosítás Covid fedezettel
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.