Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovák havazás: rendkívüli állapot a Tátrában

2019.01.03. Bata Attila

Ma reggelre tekintélyes mennyiségű hó hullott Szlovákia északi részén. A havazás ma is folytatódott, folyamatosan havazik az országban, egyre nagyobb gondot okozva az utakon. Ždiar (Zsgyár) településen a polgármester rendkívüli állapotot hirdetett ki.
Kép: Jozef Pitoňák - Fotograf / Facebook
Kép: Jozef Pitoňák - Fotograf / Facebook
Az alábbi térképen az látható, hogy milyen vastag hóra ébredtek ma reggel a szlovák településeken, azok közül is csak az 1000 méteres szintmagasság alatti települések szerepelnek a térképen. Az látható, hogy a legvastagabb havat Oravská Lesná (Erdőtka - 858 m) jelentette 84 centiméterrel. Lentebb friss képek a településhez közeli Orava Snow síterepről.
Ma reggel 7-kor mért hóadatok az 1000 méter alatti településeken. Forrás: Szlovák Hidrometeorológiai Intézet
Ma reggel 7-kor mért hóadatok az 1000 méter alatti településeken. Forrás: Szlovák Hidrometeorológiai Intézet
Ehhez az adatokhoz a mai nap folyamán is szépen érkezett a friss hó. Donovalyban pl. 30 cm hullott, szokás szerint gondokat okozott a közlekedésben a hágónál. A szlovákiai magyar nyelvű hírportál összefoglalója a közlekedési helyzetről itt található.

Külön említsük meg, hogy a Bélai-Tátrában található Zdiar polgármestere rendkívüli állapotot vezetett be a havazás, a szélvihar és a hófúvás miatt. A tűzoltóság a helyzet megoldására az Árva egyes községeibe, illetve Zdiarba lánctalpas járműveket, traktorokat és markolókat küldött. A becslések szerint már van néhány község, ahol egy méternyi hó is leesett. Lentebb képek Zdiar faluból és a környező utakról.

A szél a Magas-Tátrában is tombolt, az összes ülőliftet leállították a síterepeken. Ahol lehetett, pl. Csorba-tónál csak az alsó rész húzóliftjeit üzemeltették. A Magas- és a Nyugati Tátrában már négyes fokozatú lavinaveszély van érvényben, az ötös a maximum. A többi magasabb szlovák hegyen is hármas fokozat van érvényben.



Zdiar síterepe ma (Kép: spis.korzar.sme.sk)
Zdiar síterepe ma (Kép: spis.korzar.sme.sk)

Donovaly ma




KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Sport Hotel Donovaly csillagcsillagcsillag
A 2016-ban felújított, gyerekbarát szálloda Donovaly központi részén, a sípályáktól 400 méterre található. Donovaly legnagyobb wellness részlege itt található szaunákkal, medencével, jacuzzival és sok más szolgáltatással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gothal Rezort
Néhány éve épült üdülőházak és apartmanok a Liptói fenyőerdők szomszédságában, Donovalytól 12 km-re. Wellness szolgáltatások: uszoda, medencék, szaunavilág, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Residence Hotel csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos, elegáns szálloda Donovaly Zahradiste oldalától a P1-es kezdő pályától és húzólifttől 300 méterre. Wellness részleggel, gasztronómiai specialitásokkal ideális választás családok, párok, baráti társaságok részére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.