Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákia: már hóágyúznak a Tátrában

2017.11.14. Bata Attila

Az előző napokban megkezdték a hóágyúzást a Magas-, az Alacsony- és a Nyugati-Tátra sípályáin is. A síelésre még egy kicsit várni kell, de a november közepi hóágyúzás és pálya-előkészítés szükséges feltétele az esetleges hóvégi síelésnek.
Chopok
Chopok
Legelőször a Csorba-tó feletti Szoliszkónál indították be a hóágyúkat szombatról vasárnapra virradóra és vasárnap is mentek a hóágyúk a hidegben. Ez már nem a korábbi tesztelés, hanem a pályák előkészítése. A Csorba-tó felett nyolc "lándzsás" és hét hagyományos hóágyú szórta a havat. Itt már az alsóbb részekre is leértek a technikai havazással és a lenti pályákkal nyitnak, ha eljön az ideje.

A Szoliszko mellett közlekedő sílift javításra szorul. Normális esetben ötévenként kell síliftet hajtó motort karbantartani, de most ez három év után esedékes. A nem igazán egyszerű műveletre Csehországban kerül sor. A tervek szerint november 20-án szerelik szét az 1450 kg súlyú berendezést, majd elszállítják, ahol a cseh szakemberek két és fél hétig dolgoznak rajta. Aztán következik az összeszerelés, amely egy kicsit tovább tart majd, mint a szétszerelés.

A Csorba-tó feletti pálya
A Csorba-tó feletti pálya
Ebből egy hevenyészett fejszámolással is következik, hogy a felső részre közlekedő ülőliftre leghamarabb december 10. körül számíthatunk ismét. Ezzel nincs is baj, hiszen a megszokott ütemezésnek tűnik, addig is a lenti pályákon (Turistická és Interski) meg lehet kezdeni a szezont.

Jóval nagyobb arzenállal lőtték a hóágyúk a Tátralomnic feletti hegyoldalt. 1100 és 1800 méter között 50 lándzsás és 5 hagyományos hóágyút helyeztek üzembe a hétvégén. A TMR harmadik tátrai síterepén, Chopokon, az Alacsony-Tátrában pedig hétfőn kezdődött meg a hóágyúzás.

Chopok
A Nyugati-Tátrában található Rohács síterepét a Tatrawest üzemelteti. A héten már ők is beindították a hóágyúkat. Hosszú évek tapasztalatai alapján, ők szeretnek a leghamarabb kinyitni Szlovákiában.

Rohács ma délben
Rohács ma délben
A hóágyúzást segítette, hogy az előző napokban 20 cm hó hullott a szlovák hegyekben, így már Donovalytól északra fehérlenek a hegyek.
Donovaly fehérben
Donovaly fehérben
KOMMENTEK
bouquetk | 2017.11.14. 16:11
Nehogy már nyáron javítsák a síliftet!

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Wellness Hotel Chopok csillagcsillagcsillagcsillag
Modern, színvonalas, 158 ágyas, családközpontú wellness szálloda Jasna sífelvonóitól 3 km-re a Déményfalvi-völgyben. Szolgáltatásai: nagymedence, szaunák, fitneszterem, bowling, étterem, bár, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bor apartmanok
Modern apartmanház Jasná / Otupné oldalán, 200 méterre a legközelebbi (kezdő) sípályától. Jól felszerelt, 2-5 fős, 1-2 hálószobás apartmanok közös, vagy privát szaunával, wifivel, TV-vel. Reggeli házhoz szállítás igénylehető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Talberg apartmanok
Újonnan átadott, különleges építészeti kialakítású, modern berendezésű, önellátó 2-4 fős apartmanok az erdő szélén, Tále sífelvonójától 2 km-re, szép kilátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.